Gravid i uge 19

Gravid uge 19: Har du bækkensmerter og strækmærker?

Du er gravid i uge 19, og din livmoder kan nu mærkes lige under navlen. Din baby er på størrelse med en mango og begynder at danne sit eget søvnmønster.

Energi- og overskudskontoen har ganske vist fået et boost, men det betyder ikke, at du går helt fri fra graviditetssymptomer, når du er gravid i uge 19. Måske lider du af bækkensmerter eller af en irriterende halsbrand. Måske er du også begyndt at svede lidt rigeligt.

Husk at holde gang i træningen, medmindre du har tidlig bækkenløsning, og sørg for stadig at spise sundt og varieret. Det lyder måske kedeligt, men det er den bedste kur mod stort set alle gener, du vil opleve i din graviditet.

Dit barn måler nu omkring 21 centimeter og vejer 200-250 gram. I uge 19 er junior begyndt at få sit eget aktivitets- og søvnmønster – også selv om du måske ikke mærker til det.

Gravid uge 19

Din graviditetsuge: 20. uge (19+0 – 19+6)

Din graviditet i dage: 133-139

Dit barns gestationsalder: 17 uger

Dit barns mål: 250 gram og 21 centimeter (hoved-hæl-mål)

Dit trimester: Andet trimester

Scanning gravid uge 19
Foto: Jordemoder.dk

Gravid uge 19: Din krop

Din livmoder er nu næsten på højde med din navle, og i uge 19 er den formentlig synlig, uanset om du ligger eller står. Prøv at mærke efter: Måske kan du føle toppen af livmoderen lige ved navlen?

Det kan også være, at du er begyndt at svede mere under armene, mellem benene, på maven og i ansigtet i øjeblikket. Det skyldes dels stofskifteændringer og høje hormonniveauer, som gør svedkirtlerne mere aktive, og dels en øget blodgennemstrømning, som får kropstemperaturen til at stige. Når du er gravid, vil du også få mere væske i kroppen, og det udskilles gennem urin og sved.  

Er du frustreret over, at bagdelen vokser, eller at dine hofter er blevet bredere? Bare rolig, hvis du spiser sundt og varieret og holder dig aktiv, vil du ikke fortsætte med at vokse lige så meget her som på maven. Din krop gør sig blot klar til at skulle bære et stadigt voksende barn.

Gravid uge 19: Din baby

Når du er gravid i uge 19, er dit barn dækket af et talg-lignende stof, som værner den sarte hud mod fostervandet. Både talgen og lanugo-håret, som i øjeblikket dækker det meste af barnet, vil stort set forsvinde før fødslen.

Juniors voldsomme vækst nedsættes nu, og det er i stedet blevet tid til, at kroppen skal modnes og udvikles. For eksempel er smagssansen i øjeblikket under udvikling, og man mener, at barnet kan skelne mellem forskellige smagsstoffer omkring denne uge eller næste.

I uge 19 vil nervetrådene i hele kroppen også blive isoleret med en fedtet substans, der kaldes myelin. Det ekstra fedtlag sørger for, at informationer kan udveksles hurtigt i kroppen, så barnet bedre kan koordinere sine bevægelser.

Venter du en pige, vil millioner af ægceller allerede være dannet, og hos drengebørn er testiklerne nu udviklet, selvom de stadig befinder sig på niveau med nyrerne. I de fleste tilfælde vil de være faldet på plads i pungen inden fødslen.

Gravid uge 19: Tegn på graviditet

Bækkensmerter er ikke ualmindelige, når du er gravid i uge 19, selvom du sikkert helst ville se dig fri. Smerterne skyldes dels, at der er stort pres på dit bækken i disse tider fra både baby, livmoder, moderkage og fostervand, og dels at bruskskiverne mellem de tre knogler, som bækkenet består af, vil blive blødere.

Særligt den sidste del skyldes hormonet relaxin, som produceres i din moderkage fra omkring uge 6. Relaxin har mange gode egenskaber, og det hjælper dine led, din brusk og dit bindevæv med at slappe af, så det kan udvide sig og gøre din krop klar til fødslen. Den større bevægelighed betyder dog også, at du kan opleve smerter fra irriterede led, forstrækninger eller overbelastede muskler særligt i bækkenbundsregionen, men også i ryggen, knæ og andre områder af kroppen, som er belastet af en graviditet.

Stort set alle gravide vil opleve bækkensmerter, mens enkelte vil få bækkenløsning, som kan gøre så ondt, at det går ud over funktionsniveauet. Det kan f.eks. ske, hvis produktionen af relaxin sker samtidig med en hurtig vægtøgning i livmoderen, eller hvis du i forvejen lider af hypermobilitet. Symptomerne vil typisk være smerter i bækkenet, som kan stråle ud i lysken eller gå ned i benene. Har du bækkenløsning, vil det kun blive værre ved belastning, og derfor bør du tage det med ro resten af din graviditet. For langt de fleste vil smerterne heldigvis gå i sig selv efter fødslen, og har du ikke bækkenløsning, kan du holde generne fra døren ved at træne din bækkenbund jævnligt.

Det skal du vide om uge 19

Har du fået strækmærker på bryster, mave, baller eller lår?

Mange gravide vil opleve at få strækmærker på et eller andet tidspunkt i deres graviditet. Det er helt normalt og skyldes, at din hud strækker sig hurtigt, og at de elastiske fibre i underhuden derfor ødelægges. Desværre er der ikke ret meget at gøre ved de irriterende tigerstriber, da de er arvelige og genetisk bestemt. Du kan prøve at lindre og forebygge med cremer, olier og vand, men der er intet videnskabeligt bevis for, at det virker – også selvom etiketten måske siger noget andet.

I stedet kan du trøste dig med, at strækmærkerne bliver mindre tydelige med tiden, og at de fremover vil være et bevis på, at din seje krop har båret dit barn.

Gravid uge 19: Sundhedstips

Mellem uge 10 og 20 vil nogle gravide blive tilbudt en glukosebelastningstest – også kaldet OGTT - som skal afgøre, om de har udviklet sukkersyge under graviditeten. Det gælder f.eks. gravide, som har sukkersyge i familien, tidligere har haft graviditetssukkersyge, som har født et stort barn, eller som havde et BMI over 27, før de blev gravide. Du kan også få det tilbudt, hvis du venter flerlinger, eller hvis du lider af PCOS.

Når du er gravid, vil dit stofskifte blive belastet af hormoner, og kroppen skal derfor producere mere insulin for at opretholde et normalt blodsukker. Kan den ikke danne nok insulin, vil du udvikle graviditetssukkersyge, og det vil typisk blive behandlet med diæt og motion eller insulin. Får du behandling, vil det ikke have nogen effekt på dit barn.

Når du skal testes, møder du fastende ind om morgenen og drikker en kop vand med 75 gram sukker i. Efter to til tre timer måles din blodsukkerværdi, og det er den, der afgør, om du har graviditetsbetinget diabetes.

Omkring 4 procent af alle gravide vil opleve at få sukkersyge under graviditeten, og for langt de fleste vil det forsvinde igen, når barnet er født.

Gravid uge 19: Til dig, der venter tvillinger

Er dine enæggede tvillinger virkelig identiske?

Ikke to mennesker på jorden er ens, og det gælder også for enæggede tvillinger, der ellers ligner hinanden på en prik, fordi de deler genetik. De vil have samme køn, cirka samme højde og ens hår- og øjenfarve. Deres ansigt vil også være mere eller mindre ens, og det samme gælder for deres kropbygning. Men der vil også være områder, hvor dine tvillingebørn er forskellige, og det gælder blandt andet træk, som dannes mere eller mindre tilfældigt - som f.eks. modermærker og fingeraftryk.

Nyere forskning viser nemlig, at dine børns DNA er omgivet af en række molekyler, som er med til at tænde og slukke for forskellige gener på forskellige tidspunkter. Det sker blandt andet omkring 3. til 4. måned, hvor fingeraftrykkene dannes ved, at huden på fingrene hæver sig på grund af en væskeophobning, som kort efter aftager. Når ”strækket” aftager, vil huden foldes tilfældigt fra finger til finger og fra person til person, og det er altså den proces, der gør, at ingen mennesker vil dele fingeraftryk.

Gravid uge 19: Ugens tip til mor

Din krop sender dig et hav af nye signaler, når du er gravid, og det kan være svært at navigere i dem alle. Du kender din krop bedst, så lyt til den og stol på den - både når noget føles rigtigt eller forkert. Er du i tvivl, kan du altid spørge din læge eller jordemoder.

Gravid uge 19: Ugens tip til partneren

Måske tænker din kæreste på jeres barn som en baby, mens du allerede tænker på junior som et barn, der kan løbe og lege. Er det tilfældet, kan det måske være en god idé, hvis du også begynder at gøre dig tanker om, hvad du kan lave af sjove og hyggelige ting med et spædbarn. Kortsigtede drømme kan nemlig hjælpe med at gøre det hele mere overskueligt, når baby først kommer.

Om eksperten

Artiklen er gennemlæst og rettet af jordemoder Stine Roswall. Hun har været jordemoder siden 2010, har arbejdet på flere hospitaler og har erfaring med alt fra jordemoderkonsultation i graviditeten til fødsler og tiden efter fødslen.

Hun har siden 2021 været jordemoder på Holbæk Sygehus, og har tidligere haft sin private jordemoderpraksis i København.

Stine Roswall er født i 1986 og bor i Rødovre med sin mand og deres to døtre.

Jordemoder
Foto: Stephansen Photography