Gravid uge 29: Det er blevet tid til jordemoderbesøg
Du er gravid uge 29, og det er blevet tid til endnu et jordemoderbesøg, hvor I blandt andet skal tale om amning. Dit barn er måske begyndt at indtage sin fødestilling.
Ugerne med spark går, og inden du har set dig om, er det er blevet tid til endnu et jordemoderbesøg. Denne gang står der amning og babybevægelser på skemaet, og jordemoderen vil blandt andet vurdere dit barns vægt og måle din mave, når du er gravid i uge 29.
Synes du, at babybulen ser enten stor eller alt for lille ud? Bare rolig. Der findes lige så mange mavestørrelser, som der findes gravide kvinder, og så længe dit barn vokser, som det skal, er der ingen grund til bekymring. Er du nervøs, kan du altid spørge din jordemoder, nu du alligevel er forbi.
I denne uge måler dit barn cirka 40 centimeter og vejer cirka 1,3 kilo.
Gravid uge 29: Din krop
Hvis du synes, at du vokser meget og hurtigt, skal du ikke være nervøs. Når du er gravid i uge 29, tager du nemlig hurtigere på i forhold til tidligere, fordi baby vejer mere og mere, ligesom din livmoder nu når til cirka 12 centimeter over navlen.
Selvom der begynder at blive trangt i maven, vil du stadig føle, at barnet sparker og bevæger sig i små ryk, som det plejer. Husk at du skal mærke liv hver dag og læg eventuelt mærke til, om baby overholder det samme sparkemønster. Mærker du pludselig ingenting, kan du prøve at drikke noget koldt eller spise noget sødt for derefter at lægge dig ned og mærke efter i en times tid. Sker der stadig ikke ret meget, bør du ringe til dit fødested.
Måske føler du, at barnet presser hovedet ned mod din bækkenbund i denne uge? Op mod 3 ud af 4 børn vil allerede i uge 29 indtage fødestillingen ved at placere sig med hovedet nedad i livmoderen i mange af døgnets timer, og det kan mærkes som et øget pres mod bækkenbunden og give nogle voldsomme spark under ribbenene. Nogle babyer vil først indtage fødestillingen langt senere, mens andre aldrig vil lægge sig med hovedet nedad. Hvornår afhænger blandt andet af, om du har født før. Hos flergangsfødende vil der nemlig være bedre plads i bækkenet.
Gravid uge 29: Din baby
Dit barns organsystemer travlt med at modnes og vokse, og han eller hun fortsætter sine vejrtrækningsøvelser ved at trække fostervand ned i sine lunger. Undervejs i fødslen vil dette fostervand blive klemt ud, når junior presses ned gennem dit bækken, så han eller hun er klar til at trække vejret selv.
Hovedet er nu proportionalt i forhold til resten af kroppen, og kranieknoglerne er – som resten af kroppens knogler – gået fra at have en busklignende konsistens til nu at være blevet mere kompakte. Ikke desto mindre vil hele dit barns skelet stadig være så blødt, at det om få måneder kan presses igennem fødekanalen uden at gå i stykker.
Babyens øjne, der i sidste uge begyndte at kunne blinke, øver sig nu i at se, og i uge 29 vil de være så trænede, at dit barn er i stand til at skelne ændringer mellem nat og dag.
Gravid uge 29: Tegn på graviditet
Bekymrer du dig om din maves størrelse?
De fleste gravide glæder sig til, at maven bliver fin og rund, men det er meget forskelligt, hvor stor din mave ser ud her i uge 29. Stramme mavemuskler kan holde en livmoder tæt til kroppen, så maven ser mindre ud, mens en del luft i tarmene f.eks. vil skubbe livmoderen opad og udad og få maven til at synes større. Gå derfor ikke for meget op i kommentarer fra familie eller venner, som kalder din mave enten stor eller lille – hvor velmenende deres ord ellers måtte være. Lyt i stedet til din læge eller jordemoder og husk, at der findes lige så mange maver, som der findes gravide kvinder.
Har du spørgsmål, kan din jordemoder hjælpe dig med at forstå, hvorfor din mave vokser og ser ud, som den gør i graviditeten - så spørg endelig.
Det skal du vide om uge 29
Når du har været gravid i cirka 29 uger, skal du til endnu et jordemoderbesøg. Her skal I blandt andet tale om barnets bevægelser, om dit barns forventede størrelse og om dit generelle ve og vel. Jordemoderen vil også mærke udvendigt på din mave og vurdere, hvordan livmoderen vokser, ligesom hun vil måle dit blodtryk og bede dig tage en urinprøve. Derudover vil hun lytte til barnets hjertelyd.
Det er også ved dette besøg, at du sandsynligvis bliver spurgt ind til dine forventninger om amning, og I vil sammen tale om, hvad du kan gøre for, at det lykkedes. Hvis du overvejer at føde hjemme, er det ligeledes en god idé at tale med jordemoderen om det nu.
Har du ved et tidligere tjek fået konstateret, at du har blodtype rhesus negativ, mens din baby er blodtype rhesus positiv, vil I ved dette besøg også tale om den såkaldte Anti-D-indsprøjtning og få bestilt en tid til at få den. Indsprøjtningen skal forhindre din krop i at udvikle antistoffer mod dit barns blod, og den er særlig vigtig, hvis du har planer om at blive gravid igen.
Det kan være en god idé at skrive eventuelle spørgsmål til din jordemoder ned på forhånd, så du ikke glemmer dem midt i alt ståhejet. Der vil nemlig gå cirka 6 uger, inden du skal møde hende igen omkring uge 35 - hvis din graviditet ellers forløber normalt.
Gravid uge 29: Sundhedstips
Babyen har fart på vokseværket i de sidste måneder af din graviditet, og det kræver store mængder vitaminer og mineraler, der tages fra depoterne i din krop. Gravide kvinder kan derfor opleve, at de ikke får nok protein, kalcium, fosfater og jern fra deres kost gennem de sidste to måneder af graviditeten. Vitamin D er også særligt vigtigt her i slutspurten, fordi det hjælper kroppen med at optage kalcium.
Tager du ikke allerede et tilskud, anbefaler Sundhedsstyrelsen derfor, at alle gravide supplerer deres kost med et dagligt jerntilskud på 40-50 mg jern, et dagligt calcium-tilskud på 500 mg og et dagligt D-vitamintilskud på 10 mikrogram gennem hele graviditeten.
Til dig, der venter tvillinger
Har du gjort dig tanker om, hvordan din fødsel skal foregå?
Tvillinger bliver typisk født omkring uge 37-38, og derfor kan det være en god idé allerede nu at gøre dig tanker om, hvad du kunne tænke dig – og hvad du helst vil undgå – til din fødsel. Måske har din fødselslæge allerede anbefalet dig et kejsersnit, måske drømmer du om at føde vaginalt?
Det kan også være godt at overveje, om du vil have smertelindring, eller om du vil prøve uden, ligesom du kan tage stilling til, om du vil føde i vand. Overvej også, hvem der skal med til fødslen, og spørg eventuelt din partner, om han eller hun har lyst til at klippe navlestrengene på jeres små babyer.
Alle ønsker er velkomne, men husk at det ikke altid er muligt at få dem opfyldt. Det afhænger af, hvordan din fødsel forløber.
Læs mere om graviditet
-
Er jeg gravid? Her er 16 tidlige tegn på graviditet
-
76 facts du ikke kan undvære, mens du er gravid
-
10 sunde råd: Spis din (morgen)kvalme væk
-
10 typiske bekymringer som gravid
-
Fødslens hvem, hvad og hvordan
-
Leder du efter gratis babypakker? Få den samlede oversigt her
-
Her er 8 sjove måder at gætte barnets køn på
-
Motion for gravide - 6 nemme øvelser
-
Motion du må dyrke som gravid
-
8 lidelser gravide ikke taler højt om
-
Gravid? 6 kreative måder at sige det på
-
Så meget må du træne som gravid
-
Gravid? Her er 12 tips til mere og bedre søvn