Gravid i uge 31

Gravid uge 31: Har du hørt om kærlighedshormonet?

Du er gravid i uge 31, og det er nu tydeligt, at du ikke længere er alene i din krop. Forær eventuelt dig selv en gravidmassage og lad depoterne op med oxytocin.

Kender du kærlighedshormonet?

Hvis ikke, kommer du nok snart til det. Oxytocin er nemlig en fødende kvindes bedste ven, fordi det både stimulerer veerne, amningen og tilknytningen til dit barn. Det kan derfor være godt at lade depoterne op inden fødslen, og heldigvis er det både nemt og rart. Alt, det kræver, er kys, nus, kram og eventuelt sex.

Når du er gravid i uge 31, kan du for alvor mærke, at du ikke længere er alene i din krop, og dit barn er nu så stort, at det kæmper om pladsen med dine organer.

I denne uge vejer junior omkring 1,7 kilo og måler cirka 42 centimeter.

Gravid i uge 31

  • Din graviditetsuge: 32. uge (31+0 – 31+6)
  • Din graviditet i dage: 218-224
  • Dit barns gestationsalder: 29 uger
  • Dit barns mål: 1,7 kilo og 42 centimeter (hoved-hæl-mål)
  • Dit trimester: Tredje trimester
Scanning gravid uge 31
Foto: Jordemoder.dk

Din krop

Føles dine ben og hænder opsvulmede? Når du er gravid i uge 31, er det ikke usædvanligt, at du begynder at få lidt vand i kroppen. Din krop producerer nemlig helt op til 50 % mere blod og kropsvæske under graviditeten, og noget af denne væske vil sive ind i dit kropsvæv. Samtidig er din livmoder så stor, at den skubber mod venerne i bækkenet og besværliggør blodgennemstrømningen i din underkrop.

Sæt dig med benene oppe et par gange om dagen og undgå at sidde med krydsede ben. Det besværliggør kun gennemstrømingen endnu mere. Husk også at tage dine ringe af i tide, inden de sider fast. Og, ja, så gælder den gode, gamle gravid-regel stadig: Drik masser af væske, bevæg dig, og tag et hvil!

Din baby

Når du har været gravid i 31 uger, vil junior bruge det meste af sin tid på at sove og samle energi. Når han eller hun er aktivt, vil øjnene være åbne, og når det sover, er de lukkede – præcis som det vil være tilfældet efter fødslen.

Han eller hun er nu så godt som færdigudviklet, og vejrtrækningsrefleksen er til stede, men ikke færdigmodnet, da lungerne stadig skal samle kræfter. Fra omkring denne uge har dit barn derfor fire hovedopgaver: Han eller hun skal vokse, udvikle sin muskelstyrke og sine lunger og træne sin vejrtrækning.  

Du vil måske opleve, at juniors bevægelser har ændret sig. Han eller hun bevæger sig ikke mindre end før, men fordi det nu mere er små rul, stræk og puf end deciderede spark, kan det føles anderledes, end det hidtil har gjort. For nogle gravide kan det endda føles, som om barnet er mere aktivt end før. Det vigtigste er, at du stadig mærker liv flere gange dagligt. Husk at ringe til dit fødested, hvis du mærker mindre liv end du plejer.

LÆS OGSÅ: 76 facts du ikke kan undvære, mens du er gravid

Tegn på graviditet

Nu mærker du for alvor, at du ikke er alene i din krop. Når du er gravid i uge 31, vil din urinblære blive klemt sammen af barnets hoved, så der er stor chance for, at du må på toilettet flere gange end sædvanligt i løbet af dagen - og måske også natten. Generelt vil du opleve, at der er blevet mindre plads til dig i din krop, da din baby også trykker på dit mellemgulv, din lever, din mavesæk og dine tarme. Din øgede vægt og hårdt belastede mavemuskler gør også, at du formentlig har ondt i lænden. Husk at hvile, og investér eventuelt i en gravidmassage. Forskning har desuden vist, at svømning to gange ugentligt reducerer lændesmerter markant, så er du ikke allerede ven med klorvand og svømmebriller, kan du overveje at give det et forsøg.

Har du daglige plukveer, skal du ikke blive bekymret. Det er blot din krop, som øver sig til fødslen. Generer de dig, kan du sætte dig ned, drikke lidt vand og trække vejret dybt. Tager de til i både styrke og interval, skal du kontakte dit fødested, da det kan være tegn på en tidlig fødsel.

LÆS OGSÅ: Av! Her er alt, du skal vide om veer og plukveer

Det skal du vide om uge 31

Der er nu stor sandsynlighed for, at dit barn vil have lagt sig i fosterstilling med krummet ryg og knæene oppe – og det gælder både, hvis du er gravid for første gang, eller hvis du har født før. Dog kan stillingen stadig ændre sig, og mens langt de fleste børn fødes med hovedet først, er det ikke alle børn, der gør tilværelsen lige let for deres mor.

Dit barn kan nemlig også vælge at lægge sig i sædestilling, hvor numsen vil vende nedad mod din livmoderåbning, og han eller hun derfor vil fødes med enden først. Til termin ligger cirka 3-4 procent af alle babyer i sædestilling, og allerede i uge 36-37 vil man tale med den gravide om fordele og ulemper ved at forsøge at vende babyen i maven. Sædefødsler kan være mere komplicerede, og er derfor langt mere overvågede, hvorfor fødslen kan opleves mere urolig og besværlig. Derudover er der er også større sandsynlighed for, at fødslen afsluttes med et kejsersnit.

Har baby ikke hovedet nedad, når du ser din jordemoder i uge 35-36, vil hun tale mere med jer om mulighederne. Her i uge 31 har baby stadig god tid til at vende sig.

Lægger dit barn sig i tværleje, betyder det, at han eller hun har lagt sig på tværs i livmoderen, og i det tilfælde vil en vaginal fødsel være udelukket. Kun 1 ud af 400 børn ligger i tværleje ved terminen, og også her vil man tilbyde at forsøge at vende barnet. Ofte ligger børn dog i tværleje, fordi moderkagen ligger foran udgangen. Hvis moderkagen dækker for fødselskanalen, har man set det ved gennemskanningen i uge 20 og et planlagt kejsersnit er allerede aftalt.

LÆS OGSÅ: Kejsersnit: Alt, du skal vide FØR fødslen

Sundhedstips

Du kender måske til adrenalin: Hormonet, der sætter gang i vores alarmberedskab. Men kender du også til oxytocin?

Oxytocin er adrenalinens modsætning og det hormon, veer er gjort af. Det kaldes også kærligheds-hormonet, fordi det udløses, når vi har det godt, er glade og føler kærlighed. Det er det stof, som gør os følsomme overfor andre end os selv, og derfor er det uhyre vigtigt under fødslen og amningen.

Under fødslen hjælper oxytocin med at få livmoderen til at trække sig sammen i veer, ligesom det gør dig mere tillidsfuld og mindre stresset. Når din baby kommer til verden, går oxytocinen ind i det center i hjernen, som har med tilknytning at gøre, og det er blandt andet derfor, du synes, at din baby er fantastisk. Som sidegevinst er det også oxytocin, som får mælken til at løbe.

Hvis du under fødslen er meget bange, vil du i stedet danne adrenalin, som bekæmper oxytocinen. Det kan resultere i dårlige veer eller en langsom fremgang i fødslen, og det kan også betyde, at du spænder mere i kroppen, hvilket kan give smerter. Derfor skal du ikke undre dig, hvis din jordemoder beder din partner give dig et langt kys, et varmt kram eller lidt generel kærlighed og nus. Det stimulerer nemlig din oxytocin-produktion og dermed dine veer og din generelle fødselsoplevelse.

LÆS OGSÅ: Oxytocin – kærligheds-brusebad til din baby

Ugens tip til mor

Tanken om at blive trykket godt igennem af en professionel massør kan sikkert få smilet frem på dine læber. Især hvis du døjer med ondt i ryg og lænd. Forkæl dig selv med en god massage og gå gerne efter dem, der er skræddersyet til gravide.

Ugens tip til partneren

En af de bedste forberedelser til fødslen er, at I som par øver jer i, hvad der virker, og hvad der ikke virker. Tal om, hvad I hver især ønsker jer, og øv gerne både stillinger og massageteknikker hjemme i stuen. Mange gravide oplever f.eks., at Rebozo, hvor du bruger et stort sjal til at massere kroppen, lindrer, og det kan være godt på forhånd at vide, hvordan det fungerer, så I ikke skal til at sætte jer ind i teknikkerne på fødestuen.

Om eksperten

Artiklen er gennemlæst og rettet af jordemoder Stine Roswall. Hun har været jordemoder siden 2010 og har arbejdet på både Herlev og Hvidovre Hospital. Hun har erfaring med alt fra jordemoderkonsultation til fødsler og tiden efter fødslen.

Siden januar 2017 har hun haft sin private jordemoderpraksis i København, hvor hun hjælper gravide og fødende. Derudover er hun bestyrelsesmedlem i Dansk Jordemoderfagligt Selskab, som arbejder for at holde jordemødre opdateret på den nyeste viden om graviditet og fødsel. 

Stine Roswall er født i 1986 og bor i Rødovre med sin mand og deres to døtre.

Jordemoder gravid uge 31
Foto: Stephansen Photography

Til dig, der venter tvillinger

Bekymrer du dig om amningen?

Mange tvillingemødre er nervøse for, om de kan klare at amme to, små børn, der ikke nødvendigvis er sultne på samme tid. Det kan da også være en anelse besværligt, men det betyder absolut ikke, at det er umuligt. Langt de fleste tvillingemødre vil kunne amme deres børn på samme måde som mødre, der kun har ét spædbarn, men det kan være en god idé at forberede dig ordentligt. Tag f.eks. et ammekursus designet til tvillingeforældre, tal med din jordemoder om dine bekymringer og søg hjælp hos andre mødre, der har været i samme situation.

Husk også, at der ikke er noget forgjort i ikke at amme. Amning skal aldrig være for enhver pris, og det er derfor helt okay, hvis det ikke lykkedes.