Gravid uge 4 (4+0-4+6)

Gravid uge 4: Udviklingen tager fart

Du er gravid i uge 4, og embryoet er nu cirka 1-2 millimeter langt. Du skal til at være opmærksom på, hvad du spiser, så din krop er klar til at bygge en baby.

Hvis du ikke allerede ved det, så har du måske en stærk mistanke om, at du er gravid. Din menstruation udebliver, og det er ikke underligt, hvis du er ualmindeligt træt. Måske hjemsøges du også af en ubehagelig kvalme.

Det er helt normalt, for du er gravid i uge 4, og dit barn vil derfor være tre uger gammel, når ugen slutter.

Tager du en graviditetstest, vil den højst sandsynligt afsløre et positivt resultat, og du bør kontakte din læge, så I kan få lavet en aftale til en graviditetsundersøgelse mellem uge 6 og uge 10.

Gravid uge 4

Din graviditetsuge: 5. uge (4+0 – 4+6)

Din graviditet i dage: 28-34

Dit barns gestationsalder: 3 uger

Dit barns mål: 0 gram og 1-2 milimeter (hoved-hale-mål)

Dit trimester: Første trimester

Scanning gravid uge 4
Foto: Jordemoder.dk

Gravid uge 4: Din krop

Du har ikke menstruation, selvom den normalt kommer omkring dette tidspunkt, og derfor ved du måske allerede, at du er gravid. Tillykke!

Mængden af graviditetshormonet HCG er steget støt, og i uge 4 vil du begynde at kunne skelne de første, rigtige graviditetstegn fra dine normale menstruationssymptomer. Du kan være mere træt, og dine bryster er måske også mere ømme, end du er vant til. Din livmoder er også i gang med at gøre plads til fosteret, og måske vil du mærke, at den trykker på din blære, så du skal tisse oftere end normalt. Den øgede tissetrang kan også skyldes, at graviditetshormonerne øger blodgennemstrømningen i din krop – og det gør, at din blære bliver mere følsom.

Gravid uge 4: Din baby

Dit barns udvikling tager fart, når du er gravid i uge 4. Fosteret måler nu cirka 2 millimeter, har taget en aflang form og er begyndt at danne et hoved og en hale. På nuværende tidspunkt ligner den måske mest af alt en haletudse, men både kraniet med under- og overkæbe, anlæg til ben og arme og rygraden er ved at blive dannet.

Det sker alt sammen i tre cellelag: Ektodermen, som står for opbygningen af henholdsvis hud, tænder, negle, hår og centralnervesystem, mesodermen, som bl.a. danner skelettet, muskler, hjertet, urinveje, blodårer lymfesystemet, og kønsorganerne, samt endodermen, der danner lunger, lever, bugspytkirtel, urinblære, skjoldbruskkirtel og tarmenes slimhinde.

Navlestrengen vil også begynde at udvikle sig i løbet af denne uge, og det er den, der skal sikre, at der transporteres næring og ilt fra dig, mor, til dit barn. Navnestrengen dannes ud fra blommesækken, som er en lille bold ved siden af den hinde, der omslutter barnet. I den tidlige graviditet er det blommesækken, som er med til at sørge for næring til dit barn, ligesom den blandt andet også producerer de første blodceller. Blommesækken vil skrumpe ind og forsvinde omkring uge 10, hvor din moderkage vil virke optimalt og overtage kredsløbet.

Når du er gravid i slutningen af uge 4 eller starten af uge 5, vil det lille hjerte også begynde at slå, men der vil endnu gå et par uger, før man vil kunne se hjertet blinke ved en ultralydsscanning.

Gravid uge 4: Tegn på graviditet

Måske er du allerede nu i stand til at tyde symptomerne på din graviditet. Er du gravid i uge 4, vil du formentlig mærke én eller flere af følgende tegn:

  • Kvalme
  • Træthed
  • Øget tissetrang
  • Øget sult
  • Ømme bryster
  • Murren i underlivet

Mærker du stadig ingenting, skal du ikke blive nervøs. En graviditet er nemlig forskellig fra kvinde til kvinde, og måske er du blandt de heldige, der kommer igennem uden de store symptomer.

Det skal du vide om uge 4

Hvis du ikke allerede kender til din graviditet, vil en graviditetstest kunne overbringe dig de gode nyheder. Generelt er det en god tommelfingerregel, at du tidligst kan teste fra den dag, du skulle have haft din menstruation, og at resultatet kun vil blive mere sikkert, desto længere du venter.

Du kan også glæde dig over, at du nu er nået over det første, svære skridt. Mens kun 15-20 procent af alle graviditeter, hvor kvinden er klar over, at hun er gravid, ender med en spontan abort, er tallet totalt set større. Man forventer nemlig, at over halvdelen af alle graviditeter ender i en spontan abort, men mange sker bare så tidligt, at kvinden endnu ikke ved, at hun er gravid.

Det skyldes, at kvindekroppen selv sørger for at skille fosteret fra, hvis det har alvorlige, genetiske defekter.

Sådan beregner du din terminsdato

Er du nysgerrig på, hvornår din baby melder sin ankomst?

Den foreløbige terminsdato vil nemlig altid ligge 40 uger fra den første dag i din seneste menstruation.

Har du brug for hjælp til udregningen, kan du bruge vores terminsberegner, som du finder her.

Gravid uge 4: Sundhedstips

Når du er gravid, skal du huske at spise sundt og varieret. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du spiser efter de normale 8 kostråd med et tilskud af folin.

I praksis betyder det, at du blandt andet skal sørge for at få nok med jern, calcium og zink. Gravide bør få omkring 18 milligram jern per dag, men da mange gravide har små jerndepoter, er kosten ikke altid nok til at dække det øgede behov. Alle gravide anbefales derfor et dagligt jerntilskud på 40–50 mg fra graviditetsuge 10 og resten af graviditeten. En halv liter mælkeprodukt om dagen er tilstrækkeligt til at holde dig velforsynet med kalk, og det er ligegyldigt, om det er fed eller mager mælk, du drikker. De indeholder lige meget calcium. Zink har stor betydning for barnets vækst og udvikling. Spis derfor godt med kød, mælkeprodukter og ost. Kornprodukter, bælgfrugter og nødder er også gode.

Derudover bør du – uanset om du er gravid eller ej – få nok vitamin A, B12 og C. Vitamin C findes blandt andet i citrusfrugter, og vitamin A og B findes i kød- og fiskeprodukter.

Folinsyren er vigtig for celledelingen og fostrets udvikling af rygmarv og hjerne. Det skal du derfor blive ved med at tage 400 mikrogram af dagligt frem til 12. graviditetsuge.

Husk også på, at du IKKE skal spise for to under graviditeten, da gravide kun kræver 300 ekstra kalorier om dagen. Det svarer f.eks. til tre bananer eller en halv liter letmælk.

Træning i første trimester

Træning er godt for dig, der venter barn, men hold dig til moderat træning og lad være med at tage fat i det store maratonløb, du altid har drømt om. Du kan i stedet lade dig inspirere af følgende:

  • Træn længere og varm gradvist mere op.
  • Hold dig fra meget tunge vægtløft. Sundhedsstyrelsen anbefaler også, at du sidder ned, hvis du dyrker vægtløft af moderat intensitet.
  • Drik godt både før, under og efter træning.
  • Spis sund, næringsrig mad cirka to timer før træning.
  • Træn bækkenbund.
  • Husk at blodtrykket kan være lavt. Rejs dig derfor forsigtigt, så du ikke besvimer.

Til dig, der venter tvillinger

Føler du, at du løber frem og tilbage til toilettet? Måske lider du allerede nu af en ubehagelig omgang morgenkvalme, hvis du skal være mor til to. Det skyldes, at symptomerne typisk kan være en anelse mere udtalte, hvis der er to fostre, som danner graviditetshormonet HCG. Et højt niveau af HCG giver nemlig tendens til en mere udtalt kvalme og flere opkastninger.

Det kan også være, at du føler dig ualmindeligt træt, og i så fald kan det være en god ide at indlægge en daglig, fortjent middagslur.

Gravid uge 4: Ugens tip til mor

Hvis du er helt slået ud af træthed, må din partner sørge for det praktiske i hjemmet; vasketøj, rengøring og madlavning. Er du solo-mor, kan du bede familie eller venner om at give en hånd.

Det kan være hårdt at overskue den normale hverdag, når man er gravid i første trimester, og derfor kan det føles som et maraton blot at gå på arbejde. Se, om du ikke kan få lidt hjælp, eller sørg for, at du gør tingene nemt for dig selv. Det er helt okay, at nullermændene får lov at ligge – det tager hverken du eller fosteret skade af.

Gravid uge 4: Ugens tip til partneren

Hvis din kæreste lider af kvalme, kan du hjælpe med at finde sundere alternativer til de sukker- og fedtholdige snacks, hun garanteret sukker dybt efter. Men husk, at det hun måske elskede for få dage siden, nu kan få hende til at vrænge på næsen.

Om eksperten

Artiklen er gennemlæst og rettet af jordemoder Stine Roswall. Hun har været jordemoder siden 2010, har arbejdet på flere hospitaler og har erfaring med alt fra jordemoderkonsultation i graviditeten til fødsler og tiden efter fødslen.

Hun har siden 2021 været jordemoder på Holbæk Sygehus, og har tidligere haft sin private jordemoderpraksis i København.

Stine Roswall er født i 1986 og bor i Rødovre med sin mand og deres to døtre.

Jordemoder gravid uge 4
Foto: Stephansen Photography