Guide: Undgå at dine børn laver dyre fejlkøb i App Store
Det kan hurtigt blive en dyr affære, hvis der ikke er styr på børnenes køb i App Store. En familie i Næstved endte med en regning på 34.000 kr. for utallige køb fra appen "Heroes Charge".
En familie fra Næstved fik morgenkaffen galt i halsen, da en opringning fra banken gjorde dem opmærksom på, at deres kreditkort var spærret, fordi deres syvårige dreng havde købt diamanter for 34.000 kr. i app’en ‘Heroes Charge’.
Tine, moren til den syvårige dreng, forstod ingenting, da hendes dreng jo havde fået et iTunes gavekort til køb i App Store.
“Min søn fik et iTunes gavekort til jul på 150 kr., og jeg var overbevist om, at alle de køb han foretog sig i App Store blev betalt med gavekortet, og når der ikke var flere penge tilbage, så kunne han ikke købe mere. Derfor havde vi ikke spærret for “Køb i appen” på hans iPad”, fortæller Tine.
Problemet var imidlertid, at Tine også havde slået “Familiedeling” til på hendes iTunes-konto og lavet et konto-fællesskab med hendes børn. På den måde kunne alle få glæde af de apps, som hun købte i App Store. Men da sønnikes iTunes gavekort var brugt, så kunne han på grund af “Familiedeling” lave køb via Tines iTunes-konto (med hendes kreditkort).
LÆS OGSÅ:
Dette var aldrig sket, hvis der havde været lukket for “Køb i appen” på hendes drengs iPad, eller at hun havde oprettet et specielt Apple ID til børn, da hun slog “Familiedeling” til. Det var dog ikke en mulighed, som hun var opmærksom på – sikkert som mange andre forældre.
Apple var dog hurtige til at slette købene og tilbageføre pengene, da Tine kontaktede dem.
Den slags ubehagelige opkald kan heldigvis undgås. Alt efter dit temperament og alderen på dine børn, så forklarer Kiddly dig her mulighederne, så der er styr på købene.
LÆS OGSÅ:
1. Til dig der vil have fuld kontrol
Har du det bedst med at have fuld kontrol over køb til ungernes iPad eller iPhone, så kan du lukke for “Køb i appen” og “Installering af apps” i det hele taget. På den måde opnår du maksimal børnesikring, da barnet bliver stoppet hver gang det prøver at købe noget i App Store. Det er en god løsning til de mindste, som ofte får trykket på alt muligt, når de bruger en iPad eller iPhone.
LÆS OGSÅ:
Fordele og ulemper
Fordelen er, at du ikke får ubehagelige overraskelser på kreditkortet. Der er dog en ulempe, hvis du og dit barn bruger den samme iPad eller iPhone, idet du skal ind og pille ved de samme indstillinger, hver gang du vil installere en ny app til dig selv.
Sådan lukker du for “Køb i appen” og “Installering af apps”
1. Gå ind i “Indstillinger”
2. Tryk på “Generelt”
3. Tryk på “Begrænsninger” (her bliver du bedt om at taste din 4-cifrede adgangskode)
4. Nu er begrænsninger slået til, og du kan vælge de specifikke funktioner, som du ønsker at lukke
5. Scroll ned og luk for “Køb i appen” og “Installering af apps”
Som en ekstra sikring kan du gå tilbage til “Indstillinger” og scrolle ned til “Adgangskode” (menuen hedder “Touch ID eller adgangskode”, hvis du har en nyere iPad eller iPhone). Også her bliver du bedt om at taste din 4-cifrede adgangskode, men derefter kan du under menuen “Kræv adgangskode” ændre indstillingen til “Straks”. Så bliver børnene bedt om at indtaste iTunes adgangskoden hver gang de forsøger at foretage et køb eller hente en app i App Store.
LÆS OGSÅ:
2. Til dig der gerne vil være med på sidelinien
“Familiedeling” er ret genialt til dig, der gerne vil give børnene lidt spillerum, men stadig har det bedst med at godkende køb. Det går basalt set ud på, at du opretter en speciel iTunes-konto til dit barn med “Spørg før køb” funktionen slået til. Så modtager du en besked på din iPad eller iPhone, når dine børn ønsker at hente en app eller foretage et køb fra en app. Via beskeden kan du godkende eller afvise. Ret smart. Havde Tine fra Næstved oprettet en iTunes-konto til hendes syvårige dreng på denne måde, så havde hun undgået den uheldige situation med de mange køb i “Heroes Charge”.
LÆS OGSÅ:
Fordele og ulemper
Fordelen ved “Familiedeling” er, at børnene selv kan gå på opdagelse i App Store og ønske sig en app, men de kan ikke foretage købet uden dit samtykke. Ulempen er, at du kan få flere anmodninger dagligt, alt efter hvor meget dine børn bruger deres iPad eller iPhone.
Du kommer i gang med at bruge “Familiedeling” ved at aktivere din “iCloud” konto via “Indstillinger”. Som en del af manøvren bliver du også guidet igennem oprettelse af en iTunes-konto til et eller flere børn.
Apple har lavet en guide, der skridt for skridt forklarer dig, hvad du skal gøre: Apples guide til “Familiedeling”
LÆS OGSÅ:
3. Til dig der gerne vil give dit barn frihed til selv at bestemme
Apple har introduceret en “Lommepenge-model” til App Store og iTunes, hvor du hver måned overfører mellem 100-300 kr. til dit barns iTunes-konto. På den måde styrer du forbruget, mens dit barn selv kan købe uden hele tiden at skulle spørge om lov. Denne løsning passer umiddelbart bedst til de lidt større børn, som allerede har vist, at de kan administrere deres rigtige lommepenge – der kommer nemlig ikke flere penge før næste måned. “Lommepenge-modellen” kræver naturligvis også, at du har tillid til, at dit barn ikke køber apps, film eller andet indhold, som det ikke burde.
LÆS OGSÅ: 5 børneapps til rejsen eller ferien der ikke kræver internet
Fordele og ulemper
Fordelen ved “Lommepenge-modellen” er, at barnet oplever større frihed, og så er der også god læring i at skulle forvalte et pengebeløb. Der er dog et par ting, som du skal være opmærksom på. For det første er det mindste beløb 100 kr. om måneden. Du kan eksempelvis ikke nøjes med give 50 kr. Dernæst kører det automatisk, så hvis du en måned ikke vil give lommepenge, så skal du huske at afbryde det.
For at tildele lommepenge skal du have en PC eller Mac med iTunes installeret, din egen iTunes-konto med et kreditkort tilknyttet og så en iTunes-konto til dit barn.
Apple har lavet en guide, der skridt for skridt forklarer dig, hvad du skal gøre: Apples guide til “Lommepenge-modellen”