Hjælp til god skolestart

Hjælp til god skolestart

Faktaboks

Janne Clevin har været lærer i folkeskolen i mere end 30 år og er, som datter af alle tiders børneven, Jørgen Clevin, ud af en børneglad familie.

Faktaboks

Er din søn gået i stå med læsningen??Er du i tvivl om, hvilken skole du skal vælge til din datter? Har du spørgsmål til skole-hjem-samarbejde? Eller vil du vide mere om reglerne for ferie uden for skoleferierne?

Har du spørgsmål om dit barns skolegang, så skriv til lærer Janne Clevin på skole@juniormag.dk

OBS! Juniors redaktion udvælger hver måned spørgsmål til besvarelse. Eksperten svarer altså IKKE på alle spørgsmål, men kun de udvalgte.

Spørgsmål:

Får min søn hjælp i børnehaveklassen?

Min dreng på 6 år er begyndt i 0. klasse. Han har glædet sig en del, men har også været lidt ked af at sige farvel til børnehaven, hvor nogle utrolig søde og dygtige pædagoger var med til at give ham nogle rigtig gode år. Min søn er kvik og sød og ifølge pædagogerne absolut skoleklar, men han er samtidig en rigtig dreng, der elsker at lege – især udenfor, hvor han kan få afløb for sin enorme energi. Selvom vi trænede meget det sidste år i børnehaven er han imidlertid ikke særlig selvhjulpen endnu. Han sjusker for eksempel med sit tøj – glemmer at tage jakke på, snøre sine snørebånd ordentligt, og andre ting halter det også lidt med – at få sat låg på madkassen og lagt den på plads og al den slags. Mit spørgsmål er nu: Kan jeg bede børnehaveklasselæreren om at se efter, om min dreng får tøj på i frikvartererne, om han får spist sin mad og så videre? I de første møder med lærerne er der blevet talt meget om, at børnene nu skal til at være selvstændige og klare sig selv, men det kan de vel ikke fra den ene dag til den anden? Er der ikke en form for indkøringsperiode, hvor børnene får hjælp til det, de er vant til fra børnehaven? Jeg vil nødig blive stemplet som den pylrede mor, men jeg ville også være ked af, at min dreng gik og frøs eller ikke fik mad. Et andet problem er, at han nemt glemmer at gå på toilettet, kan man bede læreren huske ham på det? Håber, du kan hjælpe, for det fylder rigtig meget hos mig.

Med venlig hilsen

Karina

Læs svaret på næste side>>

Svar:

Kære Karina.

Jeg tror ikke, du behøver at bekymre dig så meget. Børnehaveklassen er nu en obligatorisk del af skolen, men det betyder ikke, at man skal kunne opføre sig på en bestemt måde, før man kommer. Vi møder børn med vidt forskellige forudsætninger, som agerer på vidt forskellige måder. Heldigvis for det, for hvor ville det være kedeligt, hvis vi alle var fuldstændig ens.

Din dreng er en rigtig dreng, skriver du. Mange drenge er som din søn, når de møder i skolen. I børnehaveklassen lærer eleverne, hvordan det er at gå i skole. De indøver allerede dér forskellige rutiner såsom at være ordensdukse, hente mælk og lignende.

Børnehaveklasselærerne og deres pædagoger arbejder allerede fra starten på at gøre deres elever så selvhjulpne som muligt. Nogle lærer det hurtigere end andre, men ingen opgives. Din søn vil derfor få den hjælp, han behøver for at huske de ting, han ikke er så god til – tage overtøj på, spise madpakke, huske at gå på toilettet og så videre. Hjælpen fortsætter naturligvis ikke op gennem hele skoleforløbet, men i min femte klasse kan vi lærere da stadigvæk spørge, om alle har været på toilettet, inden vi skal med toget.

Hvis din søn hjemme præsenteres for nogenlunde de samme krav som i skolen – tage tøj på selv, snøre snørebånd og tørre sig efter badet – skal det nok komme hen ad vejen. Jeg medsender et link til Undervisningsministeriets side om sociale færdigheder i børnehaveklassen. Bemærk, at der står, at børnene ved slutningen af børnehaveklassen skal have nået de beskrevne mål og ikke før. www.faellesmaal.uvm.dk/fag/boernehaveklasse