Hvad p… skal vi gøre ved de lus?

Hvad p… skal vi gøre ved de lus?

Spørgsmål:

Hej Lise-Lotte,

Som mange andre har vi ofte problemer med lus og kæmper en brav kamp for at komme dem til livs! Hvad er og bliver det bedste middel for at komme dem til livs og derefter undgå dem 100 procent? Jeg håber, du kan give et rigtig godt svar. Vi har indtil videre prøvet alt, hvad der står i vores magt, for at komme det skidt til livs, men lige lidt hjælper det, ser det desværre ud til.

Lige, som vi er kommet af med dem, kommer de tilbage. Enten fra børnehaven eller skolen. Børnenes far, som bruger voks i håret, ser ud til at gå fri, så længe han bruger det, men hvad med os piger – store som små? Vi har alle tre langt hår og kan ikke bruge voks på samme måde.

Desværre. Så var problemet jo ellers løst, men nej. Please help!

Mange hilsner fra en frustreret mor

Læs svaret på næste side>>

Svar:

Kære frustrerede mor,

Lus er et af de små husdyr, som næsten ingen børnefamilier undgår at stifte bekendtskab med i løbet af et liv med børn. De er små, to til tre millimeter lange, og vældig insisterende på at leve livet i børnenes hårpragt. Mange har, som jer, mange frustrerende oplevelser med, at ikke så snart synes de bekæmpet, for stille og roligt at indfinde sig på ny.

Det er helt typisk, at de lever bedst i masser af dejligt langt hår, så det behøver ikke at være din mands voks, der afskrækker lusene, men måske hans mindre omfangsrige hårpragt, så derfor ville det at smøre jeres lokker ind i voks formentlig ikke have den ønskede effekt alligevel. Der er talrige produkter på markedet, som er virksomme over for lusene.

De mest effektive er shampoo eller vandige opløsninger med lusedræbende midler, som Nix eller Prioderm. I kender formentlig de forskellige fremgangsmåder, men det vigtigste ved disse produkter er, at de bliver brugt efter vejledningen. Det kan godt betyde, at produkterne skal bruges i ret store mængder, hvis I har langt og meget hår, og at det skal sidde længere tid. Den ene form skal for eksempel gnubbes ind i tørt hår om aftenen og så sidde i 12 timer, før den vaskes ud. Efter en hvilken som helst behandling skal der kæmmes grundigt, hvilket er nemmere sagt end gjort, hvis håret er langt.

Efter en behandling så undersøg håret grundigt dagen efter, for ser du levende lus allerede der, har behandlingen ikke virket. Det kan skyldes, at lusene har en tendens til at udvikle modstandsdygtighed over for stofferne i luseprodukterne, eller det kan skyldes, at behandlingen ikke var grundig nok.

Selv om visse af midlerne også skulle dræbe de endnu ikke udklækkede luseæg, der klistrer til hårene som små 0,8 millimeter hvide perler, så gentag behandlingen efter en uges tid for at fange eventuelle nyudklækkede dyr.

Børster, kamme, huer og eventuelle andre ting, der kommer tæt på hovedet, skal vaskes i vaskemaskine, lægges i sulfovand eller ligge 48 timer i fryseren for at slå løsgående lus ihjel.

Børnehaven, vuggestuen eller skolen skal have besked, og børnene skal holdes hjemme, til de er behandlet. Ideelt set skulle alle børn gennemgås af deres forældre mindst en gang om ugen for at tjekke for og behandle eventuelle nye angreb.

I kan også vælge den rent mekaniske fjernelse af lusene med lusekam. Det kræver lidt mere arbejde, men hvis luse-produkterne igen og igen svigter, kan det være en effektiv facon. I skal smøre det let fugtige hår godt ind i balsam, så lusene ikke render rundt, og så kæmme hvert et lille område grundigt. Behandlingen skal gentages hver anden dag i to uger for at få alle nyudklækkede lus med. Problemet med de gentagne luseangreb I alderen fra 3 til 10 år er, at børnene hele tiden smitter hinanden. Hvis alle ikke er behandlet samtidig og lige effektivt, er der hele tiden en potentiel smittekilde til at levere en ny omgang lus. Så kan I blive enige i børnehaven eller skolen om lidt mere opsyn og lidt mere ivrige weekendbehandlinger, kan I måske komme det til livs. I hvert fald for en periode!

Glæd jer over, at når ungerne bliver store nok og ikke længere på samme måde roder rundt med hovederne tæt på hinanden, så forsvinder problemet, og tættekammene findes kun frem fra deres gemmer, når I ser jeres børn klø sig mistænkeligt i hovedet igen.

Så, desværre, der er ingen let vej og ingen særdeles gyldne råd ud over dem, I formentlig har praktiseret hidtil!

Med venlig hilsen

Lise-Lotte Hergel