Hvordan kører man ind i vuggestue?

Børnepsykologens bedste tip: Her er den bedste ting, du kan gøre, når dit barn skal i vuggestue

Opstart i vuggestue kan være en stor mundfuld for både det lille barn og forældrene. Her får du børnepsykologens tips til, hvordan I får en god indkøring og en tryg start på vuggestuelivet.

 

Barslen render ud, arbejdslivet kalder igen, og det samme gør dit lille barns start på livet i vuggestue, hvis det er dét, I har valgt. Det kan være en skræmmende, lidt hjerteskærende og en øjenprikkende tanke, at fremmede skal til at tage sig af din guldklump – også selvom du måske glæder dig til det nye kapitel, der venter.

Uanset hvor dit indre kompas peger hen, så ønsker du garanteret den bedste og tryggeste indkøring for dit barn. Men hvordan sørger du for en blid og god vuggestuestart og en hverdag i institution uden mor og far?

"Det allerbedste du kan gøre for at give barnet en tryg start i vuggestuen er at have tid, ro og hjertet med,” anbefaler børnepsykolog Anna Sofie Slot.

Det lyder banalt, og det er det for så vidt også, forklarer hun:

"Små børn har mest af alt brug for tryghed, når de skal lære mere af verdenen at kende. Og den tryghed får de hos deres forældre, og de får den ved, at forældrene er rolige, viser dem vejen og tager sig tiden til, at børnene selv tør møde den."

En god indkøring starter før vuggestuen

Faktisk lægges kimen til en god vuggestuestart allerede længe inden, indkøringen starter. Hvis dit barns hverdag i institutionen skal blive en succes, kræver det nemlig, at du har gjort din research, besøgt stedet og valgt en vuggestue baseret på en god mavefornemmelse. Forældres tiltro til vuggestuens medarbejdere lyser nemlig langt ud af dem, og barnet fornemmer det prompte, fortæller Anna Sofie Slot.

"Det er virkelig vigtigt, at mor og far har det godt med stedet. Noget af det, der kan gå galt i en indkøring er netop, at man ikke tror på, at personalet kan gøre det godt nok, og den skepsis eller mistro vil barnet kunne mærke. Derfor skal du have valgt sted, hvor du oprigtigt tror på, at de kan passe godt på dit barn, og det handler simpelthen om mavefornemmelse."

Anna Sofie Slot anbefaler også, at du er indstillet på at slippe noget af kontrollen omkring de små ting i hverdagen, som du frem til nu har været overdommer på.

"Der vil være ting, de ikke gør på samme måde, som du selv gør. Det handler meget om at sige til sig selv, at nu er det besluttet, at nogen skal passe på mit barn, og det kan de godt. Det kan godt være, de ikke sætter bleen, ligesom vi gør, og det kan godt være, de gør det på en anden måde, når barnet skal sove, men de skal nok gøre det efter bedste evne. Det her med at have tiltroen til, at andre kan gøre det godt nok, er vigtig for, hvordan hverdagen og stemningen bliver for jer," siger hun.

Er dit barn klar til vuggestue?

Når forarbejdet er er gjort, vuggestuen valgt og mavefornemmelsen i orden, er der flere tegn, du kan holde øje med hos dit barn for at få en fornemmelse af, om det er klar til at starte i institution.

"Hvornår, et barn er klart, vil være meget individuelt, men barnet bør helst have gået i gennem separationsfasen, hvor det bliver bevidst om, at I kan blive adskilt. De fleste børn går igennem fasen, når de er mellem 7 og 10 måneder – nogle før, nogle senere. Men for at kunne magte at starte i institution, skal barnet have en grundlæggende forståelse for, at I kan adskilles, men også forenes igen," forklarer Anna Sofie Slot.

Barnets aktiviteter både hjemme og ude kan også indikere, hvor det lille menneske er henne i sin udvikling, og hvor godt han eller hun vil kunne klare de nye omgivelser, som følger med vuggestuestarten.

"Du kan også se efter, om dit barn er nysgerrigt, opsøgende og tør prøve noget nyt. Tør det gå lidt på opdagelse og komme tilbage til dig igen? Så tyder det på, at barnet begynder at være lidt mere klar til at komme ud af den hjemlige komfortzone," lyder det fra børnepsykologen, der dog har et men:

"Før barnet er fyldt to år, er det ikke i barnets interesse at gå i vuggestue. Men sådan er vores kultur og samfund desværre sat sammen, og det er derfor vilkårene for mange, at vuggestuestarten ligger tidligere.”

En tryg start kræver tid og ro

Nogle børn har brug for en lang indkøring i vuggestue, mens andre er klar til at være i vuggestuen alene allerede efter en uges tid. For langt de fleste børn vil to uger være fint, men hvis det er muligt, anbefaler børnepsykologen, at du sætter en måned af til tilvænningen.

"Den bedste plan for indkøring i vuggestue er rolig og lang og skal gerne rumme, at du har dage, hvor du selv er med og viser barnet, at det ikke er farligt at være i vuggestuen. Dage, hvor du selv sidder med ved bordet og på gulvet og kan være den trygge base, som barnet har, så det stille og roligt kan finde mod til at søge væk og udforske og vende tilbage til trygheden. Dernæst bør der være dage, hvor du prøver at gå en lille time og kommer tilbage, sådan at barnet på en blid måde lærer, at mor eller far går, men kommer tilbage igen," forklarer Anna Sofie Slot og fortsætter:

"Når det også går fint, kan næste trin være, at barnet er der lidt længere alene og prøver at spise der, før du kommer tilbage. Derefter kan barnet prøve at sove en enkelt lur i vuggestuen også, inden han eller hun bliver hentet. Indkøringen handler dels om at lære barnet, at du går, men altid kommer tilbage, og dels at lære barnet om den struktur, der er i institutionen," siger hun.

Går alt godt og indkøringen lykkes på kortere tid, end du har sat af, har barn og forælder til gengæld mulighed for en blid opstart på hverdagen. Og det er anbefalelsesværdigt for både børn og voksne, mener børnepsykologen.

"Når det bliver rigtig hverdag, skal barnet måske være der fra 8-16, men så kan opstarten måske hedde fra 9-14. Fleksibiliteten i den første tid er godt givet ud for både barn og forælder, og begge kan nyde godt af at have en overgangsperiode, hvor I stille og roligt vænner jer til at være lidt mere fra hinanden. For det kan være hårdt for alle parter. Desværre er det de færreste, der har en måneds overlap mellem indkøring og jobstart," siger hun.

Tal med dit barn

Gentagelser og rutiner er lige så alfa og omega som tryghed og ro, når vores børn starter i institution. Det vil nemlig hjælpe dit barn til hurtigere at falde til, mener Anna Sofie Slot.

"Jo roligere vi er, jo roligere vil vores børn være, og det er rigtig vigtigt, at vi signalerer til barnet, at det, der sker nu, er okay, og at det er det samme, der sker hver eneste dag. Også selvom barnet nogle gange bliver ked af det, når du skal gå," forklarer Anna Sofie Slot.

Helt konkret kan det hjælpe dit barn, at du fortæller ham eller hende, hvad der skal ske. Også selvom det er den samme smøre dag efter dag, og selvom barnet ikke har et sprog endnu, forklarer børnepsykologen.

"Sæt ord på, hvad der sker: "Vi tager skoene af, vi sætter dem her, og på med hjemmeskoene, og så skal vi ind til Dorthe, og så skal mor eller far på arbejde, og så vinker vi til hinanden. Selvom barnet ikke kan tale endnu, forstår det meget, og det kan være en stor hjælp for barnet at sætte ord og forudsigelighed på det, der sker. Forudsigelighed skaber tryghed," siger hun.

Hvis I oplever, at jeres barn reagerer meget på alt det nye, anbefaler børnepsykologen også, at I kigger jeres rutiner derhjemme efter i sømmene.

”Det er vigtigt at acceptere, at barnet kan reagere på alt det nye. Det kræver overskud, også selvom du selv er startet på arbejde og (også) kommer træt hjem. Overvej derfor jeres situation - måske er det muligt at gemme lidt barsel eller at én af jer går lidt ned i tid. Barnet vil måske blive ekstra klyngende, når I kommer hjem. Her er det vigtigt at give barnet nærvær, men det kan selvsagt være svært, hvis I kommer sent hjem, der skal laves aftensmad, og der måske er en større søskende, som man skal dele opmærksomheden med.” 

Lad roen falde

En anden strategi er at lade den forælder, som er bedst til at bevare roen, stå for indkøringen. Ifølge Anna Sofie Slot kan der nemlig være forskel på, hvor bekymret vi generelt er for vores børn – og hvor optaget vi er af, hvordan pædagogerne tager vare på vores lille menneske.

"Det kan faktisk være en fordel at være lidt mere ”ligeglad” med detaljerne, når jeres barn skal indkøres. Spørg dig selv: Hvor vigtigt er det for mig, at personalet gør lige præcis det og det. Børn kan godt klare, at alt ikke er perfekt hele tiden, og at nogle mennesker gør ting anderledes end mor og far. Det, barnet har brug for, er, at I bevarer roen, når det skal lære, at det ikke er farligt at gå i vuggestue,” siger hun og tilføjer:

”Forælderen skal kunne aflevere med overbevisning og både mene og vise, at "nu går jeg, og det er okay – du er okay – og jeg kommer tilbage". Hvis du har svært ved at bevare roen når barnet bliver rigtig ked af det – eller hvis du er bange for, at barnet bliver det lige om lidt, så kan det være en fordel at overlade indkøringen til den anden forælder."

Hun anerkender, at det ikke altid er en mulighed selv at vælge – og for mange familier vil det være naturligt, at det er den forælder, som er på barsel, der indkører barnet. Det er helt okay – men overvej, om I kan indrette jer anderledes – og øv jer så i at slappe af i alt det nye. 

11 gode råd til en tryg vuggestuestart

  1. Sørg for, at I har valgt en vuggestue, som I har det godt med. Jeres tryghed som forælder smitter af på jeres barn.
  2. Sørg for at skabe tid og ro, så I at give jeres barn en tryg start i vuggestuen.
  3. Nogle børn har brug for en lang indkøring i vuggestue, mens andre er klar til at være alene allerede efter en uges tid. For langt de fleste børn vil to uger være fint, men hvis I har mulighed for det, så sæt en måned af til indkøringen.
  4. Vær sammen med dit barn i institutionen de første dage og vis barnet, at der ikke er farligt at være i vuggestuen.
  5. Det næste trin kan være, at barnet er i vuggestuen uden dig i kort tid og prøver at spise der, før du kommer tilbage.
  6. Derefter kan barnet prøve at sove en enkelt lur i vuggestuen og blive hentet bagefter.
  7. Fleksibiliteten i den første tid er godt givet ud for både barn og forælder, og begge kan nyde godt af at have en overgangsperiode, hvor I stille og roligt vænner jer til at være væk fra hinanden.
  8. Det kan hjælpe dit barn, at du fortæller det, hvad der skal ske: "Vi tager skoene af, vi sætter dem her, og på med hjemmeskoene, og så skal vi ind til Dorthe, og så skal mor eller far på arbejde".
  9. Lad evt. den mest rolige forælder stå for indkøringen. Nogle kan være bedre til at bevare roen ved indkøring og aflevering end andre – det kan være nyttigt for barnet, når det skal lære, at det ikke er farligt at gå i vuggestue.
  10. Øv jer i at slappe af og prøv at se, om I ikke kan være lidt ligeglade med, hvordan bleen sidder og om maden har den rette temperatur. Børn kan godt klare, at ikke alt er perfekt, og faktisk er det vigtigt for deres udvikling at opleve små “bump” nogle gange.  
  11. Overvej, om I skal indrette jeres hverdag anderledes i begyndelsen – måske kan I gemme lidt af barslen eller gå ned i tid. Barnet kan reagere på alt det nye, og det kræver overskud i hjemmet, så I kan give alt det nærvær, jeres barn har brug for.

Kilde: Børnepsykolog Anna Sofie Slot