Er dit barn bange for drillenissen? Her er 5 hyggelige alternativer til juletraditionen
Drillenissen kan være en svær størrelse, når man ikke er ret gammel. Er dit barn heller ikke vild med det overnaturlige julevæsen, så læs med her, hvor pædagog Emilie Melgaard Jacobsen guider dig til hyggelige alternativer til drillenissen.
Vi julehygger os rigtigt, når drillenissen flytter ind og laver ballade med ris, farvet mælk og sammenbundet tøj i nattens mulm og mørke.
Det synes mor og far i hvert fald. Men måske er dit barn ikke lige så begejstret for det lille, overnaturlige julevæsen, som du er.
Og det er der ikke noget at sige til, mener Emilie Melgaard Jacobsen, som er uddannet pædagog og børnebogsforfatter og gennem sit virke har erfaring med børns måder at reagere på.
For nogle børn kan det nemlig være svært at skelne mellem, hvad der er virkelighed, og hvad der bare er noget, vi leger.
”Vi skal huske på, at det for børn kan være meget abstrakt det her med jul og nisser og julemanden. Og det er der nogle børn, som synes er fedt, mens nogle børn bliver utrygge over alt det uforudsigelige og får ondt i maven over, hvad nissen nu finder på.”
Respekter grænser
Hun understreger, at alle forældre naturligvis har de bedste intentioner om at skabe gode juleminder med deres børn. Men nogle gange kan det være svært at lure, hvor vores børns grænser går, før de allerede er blevet overtrådt.
Og hvad gør du så?
”Du kan f.eks. spørge, om barnet har lyst til, at I leger, at nissen flytter ind. Når du kalder det en leg, så giver du også barnet en udvej i det. For det er bare noget, vi leger og derfor kan vi også godt stoppe med at lege det igen,” siger hun og tilføjer, at du kan supplere med spørgsmål som “Har du lyst til, at nissen laver lidt ballade for sjov?” eller ”Skal nissen bare lægge en gave til dig?”
”Nogle børn melder også tidligt ud, at de er bange for julemanden eller julenissen. Og det er helt ægte følelser. Så sig ikke ”han gør ikke noget” eller ”der er ikke noget at være bange for” eller ”det er bare for sjov”. Sig hellere ”jeg passer på dig, og det er bare noget, vi leger. Men hvis du ikke har lyst til at lege, så stopper vi.””
Manglende overskud
Måske er det slet ikke dit barn, men dig, kære forælder, som er lunken ved ideen om drillenissen. Det kræver nemlig både tid og overskud sådan at lege nissehvisker 24 dage i streg, koge risengrød til loftet og pynte stuen med toiletpapir.
Det kender Emilie Melgaard Jacobsen godt.
”Jeg kan f.eks. ikke overskue, at nissen har pakket en lille gave ind hver dag i 24 dage. Derfor har vi hjemme hos os lavet en aftale om, at det er en lille morgengave fra mor og far, og at den ligger i julesokken, som den er. Så kan jeg bedre overskue det, og vi slipper for drillenissen, som et af vores børn har det rigtig svært med.”
Er jeres julerutine ikke komplet uden drillenisse – og er dit barn blot lidt lunken ved ideen – kan I overveje at moderere legen lidt. Aftal f.eks. at nissen kun holder til i stuen, eller at den ikke må gå ind på dit barns værelse. På den måde hjælper du nemlig dit barn med at have kontrol – og dig med at nedskalere legen, fortæller Emilie Melgaard Jacobsen.
Stejler dit barn helt på nissens besøg, så har hun samlet fem hyggelige alternativer til den klassiske nisseleg, som du kan lade dig inspirere af.
5 alternativer til drillenissen
1. Julepynt med legetøj
Indret en vindueskarm, en legekasse eller en hylde med en masse sjov julepynt, som dit barn kan sætte sig hen til og lege med. Det kan være små julemus, et sødt nisselandskab eller hvad I nu lige har. Måske kan der også ligge en lille gave fra julemusen.
På dén måde er der nemlig ikke tale om et mystisk væsen, som lever under trappen eller på loftet. Det er bare sjovt julelegetøj, som man kan lege med.
2. Lad nissegaverne være fra mor og far
Hvis nissen er helt no-go for dit barn, så drop at kalde de små kalendergaver for nissegaver. Kald det i stedet en morgengave, som mor og far kommer med – måske kan det også være fra bamsen.
3. Læs en kalenderbog hver morgen
Højtlæsning er hyggeligt, og der findes et hav af gode kalenderbøger og julebøger, som I kan læse fra hver morgen.
I kan enten vælge et kapitel fra en kalenderbog, læse et afsnit af et hyggeligt juleeventyr eller samle en lille kurv med 24 bøger – én til hver dag op til jul.
Med lidt hjælp fra biblioteket kan det endda gøres helt gratis.
4. Gør noget ud af kalendertraditionerne
Hver morgen kan I gøre lidt ekstra ud af juledagen ved at samles om at tænde kalenderlyset, åbne en låge i julekalenderen eller spille en ny julesang. På den måde markerer I, at I er én dag tættere på juleaften.
Har du ekstra overskud, findes der også julekalendere, du selv kan designe, og så er det helt op til dig – og dit barns grænser – hvad der skal være på tapetet den kommende dag.
5. Giv den gas med juletøjet
Selvom dit barn er bange for nissen, så kan det sagtens være sjovt, hvis I selv har juletøj liggende derhjemme. Nissehue, nissetøj og små nissefigurer behøver ikke at være farlige, blot fordi drillenissen er det. Alle julesager må gerne rykke ind, så længe dit barn selv har kontrol over det.