Internationale børnenavne

20 internationale børnenavne, der hitter

Emma, William eller Sofia. Har dit barns navn en international klang? Så er du ikke alene. Vi er nemlig pjattede med internationale børnenavne, viser statistikken.

Skal dit barns navn kunne udtales på engelsk? Eller er du mere til de gode, danske kendinge?

Problematikken klinger formentlig ikke helt hult hos de fleste forældre – for noget tyder på, at spørgsmålet deler vandene.

Ikke desto mindre afslører statistikken, at internationale navne er temmelig populære, når vi skal navngive vores små poder.

En tendens, navneekspert Michael Lerche Nielsen, lektor ved Nordisk Forskningsinstitut på Københavns Universitet, bekræfter.

- Der er en meget stor popularitet blandt navne, som man også vil finde på engelske, tyske og måske endda franske lister. Og kigger du på toplisterne, er der flere navne, som også er populære i den engelsksprogede del af verden, siger han og fortsætter:

- Du skal helt ned på syvendepladsen på drengelisten, før navnene ikke længere har engelsksprogede islæt.

Internationale navne som Emma, Sofia og Noah har alle længe været populære i Danmark. Men også gamle kendinge som Victor, Lucas og Clara topper i øjeblikket listerne – dog i en lidt anden form, end vi tidligere har set.

- Stavemåderne med C, som egentlig ikke var så almindeligt førhen, hvor man ville stave navnene med K, peger også mod den engelsksprogede del af verden, forklarer Michael Lerche Nielsen.

Internationale babynavne hos Y-generationen

Trenden med internationale navne til vores børn er således ikke en helt ny sag. Og ligesom stavemåderne har ændret sig, har navnenes klang også forandret sig en del gennem årene, forklarer navneeksperten.  

- Det tog super meget fart efter anden verdenskrig, hvor man fik den her Y-generation med Sonny, Jimmy og hvad de nu hedder alle sammen. Det var så voldsomt, at man jo gør lidt grin med dem i dag. Brian-generationen, bliver den kaldt.

Sådan er det gerne med navne, forklarer Michael Lerche Nielsen. Det er nemlig højt at flyve, dybt at falde, når det kommer til popularitet blandt babynavne. Hvis alt for mange i en generation hedder det samme, mister vi hurtigt interessen.

Hvem husker ikke Kirsten, Jens og Camilla?

- Det er lidt med navne, som det er med tøjmode, forklarer navneeksperten.

Ikke desto mindre ser det ud til, at internationale navne er kommet for at blive. ALT.dk har samlet de ti mest populære internationale drenge- og pigenavne herunder. Tallet viser, hvor mange der blev døbt navnet i 2016.

Måske der er et babynavn for dig?

Top 10 over internationale drengenavne i Danmark:

  1. Noah, 538
    Navnets oprindelse: Noah er hebraisk og betyder 'ro', 'venten' eller 'trøst'. Navnet er desuden først blevet set i Danmark omkring årtusindeskiftet.
  2. Victor, 531
    Navnets oprindelse: Victor er dannet af det latinske ord 'victorius', der betyder 'sejr'. Victor er desuden et pave- og helgennavn.
  3. Oliver, 523
    Navnets oprindelse: Oliver er den engelske form af Olivier, der stammer fra Frankrig. Ligesom Noah har navnet ikke en lang historie i Dannmark, men har gennem tiden været populært i lande som England og USA.
  4. Oscar, 521
    Navnets oprindelse: Oscar som navn stammer fra de såkaldte Ossian-digte, der er skrevet af skotten James Macpherson. 
  5. William, 520
    Navnets oprindelse: William er et engelsk navn, der stammer fra navnet Wilhelm - en tysk en sammensætning af ordene 'vilje' (eller 'ønske') og 'hjelm'. Det populære navn Liam er desuden den irske udgave af William.  
  6. Lucas, 509
    Navnets oprindelse: Lucas er latinsk og kommer af det græske navn Loukas, der betyder 'person fra Lucanien'.
  7. Alfred, 433
    Navnets oprindelse: Alfred er et oldengelsk navn, som er sammensast af 'alf' og 'råd'. 
  8. Elias, 364
    Navnets oprindelse: Elias er hebraisk og betyder 'Jahve er gud'.
  9. Christian, 328
    Navnets oprindelse: Christian er et græsk/latinsk navn, som stammer fra ordet 'christianus', der betyder 'kristen'. Sammen med Kristian er navnet det mest almindelige drengenavn i Danmark. 
  10.  Alexander, 322
    Navnets oprindelse: Alexander kommer af et græsk ord for 'den, der forsvarer menneskene'.

Top 10 over internationale pigenavne i Danmark:

  1. Sofia, 480
    Navnets oprindelse: Sofia er en variant af det græske navn Sophia, der betyder 'visdom'. 
  2. Alma, 447
    Navnets oprindelse: Alma er oprindeligt et italiensk og spansk navn, som stammer fra det latinske ord 'almus' (den godgørende). 
  3. Emma, 439
    Navnets oprindelse: Emma stammer fra England og Tyskland og er sammensat af ordet Erm-, der betyder 'stor', 'vældig' eller 'verden'. Navnet er meget populært verden over - både i engelskprogede og ikke-engelskprogede lande.
  4. Ella, 438
    Navnets oprindelse: Ella er en kortform af flere internationale navne, herunder Elisabeth, som er et hebrarisk navn, der er særligt populært i engelsksprogede lande. 
  5. Clara, 426
    Navnets oprindelse: Clara er den feminine udgave af det latinske navn 'Clarus', som betyder 'klar' eller 'tydelig'.
  6. Anna, 402
    Navnets oprindelse: Anna er en græsk form af det hebraiske navn Hannah. Derudover har flere europæiske prinsesser, dronninger og kejserinder båret navnet gennem tiden.
  7. Laura, 396
    Navnets oprindelse: Laura er en italiensk kortform af navnet Laurentia, der stammer fra det romerske navn Laurentius. Laurentius betyder 'person fra (byen) Laurentum'.
  8. Josefine, 378
    Navnets oprindelse: Josefine kommer af det hebraiske navn Josef, der betyder '(må) Gud forøge (familien)'. Josefine bruges i øvrigt ofte i udlandet med stavemåden Josephine. 
  9. Agnes, 365
    Navnets oprindelse: Agnes stammer fra Grækenland og betyder 'ren' eller 'kysk'. 
  10.  Isabella, 333
    Navnets oprindelse: Isabella er den latinske og italienske form af det hebraiske navn Elisabeth. Isabella et desuden et spansk dronningenavn.

Kilde: Københavns Universitet.