Jette Joannahuset børn

Jette har startet et krisecenter for børn og unge: Dén sag gør mig stadig forundret

Jette Wilhelmsen har altid vidst, at hun skulle lave noget med børn og unge. For fire år siden åbnede hun Joannahuset – et krisecenter hvor børn helt ned til 12 år kan få midlertidigt husly og juridisk hjælp uden samtykke fra forældrene. Og hun oplever, at børnene bliver yngre og yngre.

Da Jette Wilhelmsen var barn, boede hun i Sønderjylland, hvor hun selv mødte børn, der ikke trivedes og som havde brug for mere hjælp, end de fik.

“Jeg gik i klasse med en håndfuld børn, der godt kunne have haft brug for Joannahuset,” siger hun med henvisning til det krisecenter for børn og unge, hun for snart fire år var med til at skabe på Christianshavn.

“Det var børn, der ikke kunne læse, da de gik ud af skolen, børn der hentede deres forældre på værtshuset efter skole eller børn af en prostitueret. Det var ret heftigt, hvad jeg så.”

Jette Wilhelmsens egne forældre var henholdsvis politimand og pædagog, så hun så også den pæne side af samfundet, og det fik hende til at læse til socialrådgiver, da hun blev voksen.

“Jeg vidste, at jeg skulle lave noget med børn og unge, og det var de børn og unge, jeg mødte på min vej, der inspirerede mig til at skabe Joannahuset,” fortæller den 50-årige grundlægger.

Gadebørn banker på

Fra 2007 arbejdede Jette Wilhelmsen i Børns Vilkår, og det var også hende, der fra 2008 kom til at stå i spidsen for organisationens bisidderkorps, som blandt andet tager med børn og unge ud til samtaler med kommunale sagsbehandlere.

“Når vi gik med børnene til de møder, kunne jeg mærke, at der manglede et sted, de kunne gå hen døgnet rundt. Når mødet var slut, blev de sendt hjem til deres forældre, men mange af dem kunne jo ikke bare tage hjem. Nogle af dem var gadebørn. Det anede jeg ikke, at vi havde i Danmark,” siger hun.

Jette Wilhelmsen husker tydeligt et af børnene fra den tid.

Det var en pige, som ringede ind på Børns Vilkårs børnetelefon og fortalte, at hun var bange for, at hendes far skulle slå hende, hendes søskende og mor ihjel. Han havde allerede brækket et ben på den ene og truet sine børn med en kniv mod halsen.

“Pigen valgte at ophæve sin anonymitet, så vi kunne hjælpe hende, og vi gik med hende til møde på kommunen. Men fordi kommunen ikke kendte til familien i forvejen, skulle de først undersøge den og opfordrede pigen til at gå hjem så længe, det varede. Hjem?”

Jette Wilhelsen er stadig den dag i dag forundret.

“Vi gav hende et taletidskort, og de næste fire dage ringede hun konstant til mig og spurgte, hvornår hjælpen kom. Der var intet sted, man kunne følge hende hen, før Joannahuset kom,” forklarer Jette Wilhelmsen.

“Men når børn rækker ud, skal de have hjælp. Børnene er eksperter i deres eget liv, og de skal ikke vente på en kommunal vurdering.”

I dag har Joannahuset på Christianshavn seks senge til børn og unge, som midlertidigt har brug for et sted at sove, og der har været travlt, siden huset åbnede.

Joannahuset tager nemlig imod cirka et nyt barn hver anden dag, og i Joannahuset kan børnene få en seng at sove i, noget at spise, gå på toilettet, få juridisk rådgivning, få ladet deres telefon op eller få vasket noget tøj.

Mange af de unge lever nemlig på forskellige sofaer fra dag til dag, og Jette og hendes medarbejdere ser også en del unge, der overnatter på offentlige toiletter.

De fleste er 14 til 18 år, men Jettes vurdering er, at de børn, der opsøger Joannahuset, bliver yngre. Oprindeligt skulle man være 14 for at få en seng at sove i og have sine forældres samtykke, men det ændrede sig 1. januar 2024, så nu kan børn helt ned til 12 år få husly i op til 48 timer uden samtykke fra forældrene, hvis blot de er orienterede.

“Det er afgørende, at vi kan tilbyde børn og unge en seng at sove i uden samtykke fra deres forældre. Jeg kan huske en pige, som kom til os og var bange for at blive sendt til sine forældres hjemland. Hun havde jo aldrig fået sine forældres samtykke til at blive hos os,” siger Jette, som dog godt kan hjælpe pigen med juridisk rådgivning og retshjælp og et sted at opholde sig og få en pause.

“I Joannahuset er der altid en dør at gå ind ad, og jeg har aldrig oplevet, at nogen gik ind, uden at det var alvor,” siger Jette Wilhelmsen.

Børn på jobbet

Jette Wilhelmsen har selv en datter på 24 år, som er fulgt i sin mors fodspor, idet hun læser jura med en stor interesse for menneskerettigheder og også arbejder som nattevagt i Joannahuset.

“Hvis du spørger Sofia, vil hun sige, at hun har delt mig med andre børn altid. Jeg har aldrig delt mit liv skarpt op mellem det private og det professionelle. Jeg går ikke bare hjem og holder fri, for hvis nogen vil træffe mig, kan man bare ringe. I en periode har det påvirket Sofia, når min telefon ringede,” mindes Jette Wilhelmsen.

Jette blev mor igen samtidig med, at Joannahuset blev til, for Elliot er i dag fire år.

“Jeg tager både Elliot med ind på Joannahuset, og der er også unge, der kommer hos os engang imellem. Det her handler jo ikke om mig, men om børn, som har brug for at møde medmenneskelighed.”

Jette Wilhelmsen

50 år og er stifter og daglig leder af Joannahuset i København. Hun er gift med Lars og mor til Sofia på 24 år og Elliot på fire år.