Min søn hader klasselæreren, hvad gør vi?

Spørgsmål:

Min søn på 12 år hader sin klasselærer. Og vi tror heller ikke, at hun bryder sig særlig meget om ham – eller drenge i den alder i det hele taget.

Læreren er ret gammeldags, og undervisningen er simpelthen for kedelig til, at drengene føler sig ”fangede” af den. De keder sig, og så begynder de at snakke og forstyrre. Vores søn bliver tit smidt uden for døren.

Han er meget glad for sin klasse og sine kammerater og godt tilfreds med de andre lærere. Og han er ikke alene om at være på kant med klasselæreren, – det er der også nogle af de andre drenge, der er.

Vores spørgsmål er, om man kan kræve af en folkeskole, at den bliver bedre til at tackle børn i den alder? 12-årige er jo fremmelige og præpubertære og ret individualistiske. Men det burde nutidens skole og lærere da være klar til?

Læs skolelærerens svar på næste side.

Svar:

I må da se at få flyttet jeres søn til en anden klasse eller skole i en fart. Hverken han eller klasselæreren kan da være tjent med hinandens samvær. Det kommer der vist ikke noget frugtbart ud af.

Jeres spørgsmål går på, om man kan kræve af en folkeskole, at den bliver bedre til at tackle børn i jeres søns alder. Om man kan kræve det, ved jeg ikke, men én ting er i hvert fald sikkert, eleverne lærer mest, hvis der i klasseværelset er en god tone, inspirerende arbejdsklima og et godt og trygt samspil mellem lærer og elever. Er der ikke det, kan man kræve nok så meget dette eller hint.

Lærerne er ansat til at undervise, og der står ikke skrevet nogle steder, at undervisningen skal være sjov eller underholdende. Det primære for undervisningen er, at de faglige mål opfyldes. Dette kan der ikke laves om på. At undervisning så tilfældigvis kan gøres lidt spændende og varieret, er da heldigt for de elever, som oplever det.

Det er ind imellem hårdt arbejde, også for 12-årige, som ofte har en masse andet i hovedet. I må holde jer for øje, at med de krav, der stilles til elevernes kunnen nu om stunder, er der meget lidt tid til individualistiske, præpubertære elever. Husk, der går en masse andre elever i klassen, for hvem målene også skal opfyldes.

Mit råd vil sluttelig være – find et andet undervisningstilbud til jeres søn. Så får han også mulighed for at begynde på en frisk og få sig et nyt image.

Venlig hilsen Janne Clevin

OM EKSPERTEN

Janne Clevin har været lærer i folkeskolen i mere end 30 år. Hun er ud af en børneglad familie som datter af en alle tiders børneven, Jørgen Clevin. I Junior svarer hun på læsernes spørgsmål om børn og skole.

Har du eller din familie et spørgsmål vedrørende jeres barns skolegang? Så skriv til skole@juniormag.dk