Karin Prehst Lund Madsen

”Da Anders fortalte mig om drømmen, var der ingen tvivl i mit hjerte om, at det var de helt rigtige navne”

Modig, Stærk, Fri & Vilð. Alle fire kraftfulde adjektiver, de fleste gerne vil forbindes med, men også navnene på Karin Prehst Lund Madsen og Anders Lund Madsens fælles børn. Navnene kom til Anders i en drøm, og Karin kunne med det samme mærke, at det var de helt rigtige navne, for adjektiver kan også være subjektiver og rumme både styrke og vigtige egenskaber. Skal dit barn også have et sjældent navn, så find inspiration her til, hvordan du kan gribe det an.

I et hus med udsigt til en sø omgivet af høje fyrtræer bor børnene Modig, Stærk, Fri og Vild med deres forældre og to hunde. Det kunne lyde som et eventyr, og det er det næsten også, for det hele begyndte med en drøm for omkring elleve år siden. Her drømte Anders Lund Madsen, at parret skulle have tre børn, og de skulle hedde Modig, Stærk og Fri.

"Da Anders fortalte mig om drømmen, var der ingen tvivl i mit hjerte om, at det var de helt rigtige navne. De tiltalte mig på flere måder. Jeg har altid været vild med de nordiske guder, og så synes jeg, at der er noget smukt i at give sit barn noget kraftfuldt med sig fra begyndelsen," forklarer Karin Prehst Lund Madsen.

De specielle navne talte også til teenageudgaven af hende, som klædte sig i anderledes tøj, elskede nordisk mytologi og hekserier. Her klingede navnet Karin Prehst Lund Madsen bare ikke helt så eventyrligt, som hun kunne have ønsket sig.

"Jeg var selv ked af mit navn, da jeg var teenager, fordi det var så normalt. Jeg ville gerne hedde noget særligt og skille mig ud."

Drømmen gik i opfyldelse

Kort efter Anders Lund Madsens drøm blev Karin Prehst Lund Madsen gravid med parrets første barn, Modig.

"Vi ønskede ikke at vide kønnet, og det var ligegyldigt i forhold til vores valg af navne," fortæller Karin Prehst Lund Madsen.

Modig viste sig at være en dreng. To år efter blev sønnen Stærk født, og så fulgte pigen Fri. Parret stod nu med tre børn, hvis navne alle rummede stærke karaktertræk.

"Modig, stærk og fri vil alle jo gerne være. Derudover er det en treenighed af egenskaber, der er afhængige af hinanden. Hvis du er stærk og fri, men mangler modet, så kan det jo være ligegyldigt. Det samme gælder, hvis du ikke har modet eller styrken til at bruge din frihed."

Karin Prehst Lund Madsen mener, at der er sket et brud med tidligere generationers mindre modige valg.

"Der er mange fra min generation, der er trætte af at have kedelige navne. Nu skejer vi ud og giver den gas på vores børns vegne."

Modig, Stærk, Fri og?

Da Karin Prehst Lund Madsen blev gravid med deres fjerde barn, skulle parret pludselig finde på endnu et navn, og denne gang var der ingen drøm til at guide dem.

"Vi gik lidt i panik, da jeg blev gravid med Vild, for vi havde jo kun aftalt de tre andres navne. Modigs reaktion på, at der skulle komme et barn til, var, om vi ikke kunne kalde barnet for Rolig, men det er der ikke meget styrke i," fortæller Karin Prehst Lund Madsen.

Men så kom Vild som et lyn fra en klar himmel.

"Jeg tænkte, at det var da helt vildt, at vi skulle have et fjerde barn sammen, og at Vild da var et ret godt navn. Anders var enig, for det passede lige ind i de andre navne. Vildskab rummer både mod, styrke og frihed, så det kunne ikke være anderledes."

De 10 mest populære pige- og drengenavne lige nu

Pigenavne: Alma, Ida, Freja, Clara, Ella, Emma, Olivia, Agnes, Sofia og Nora

Drengenavne: Oscar, Karl, William, Alfred, Oliver, Arthur, Lucas, Valdemar, August og Noah

Kilde: Danmarks statistik

Med de stærke navne følger der en forpligtelse, men det har ikke bekymret forældrene.

"Vi har aldrig været bange for, om egenskaberne kom til at passe til dem. Hvis eksempelvis Stærk var kommet til at hedde Modig og omvendt, ville det også have fungeret. Så havde deres styrke og mod bare vist sig anderledes. Jeg tror, at man vokser ind i sit navn. Men nu er Modig tilfældigvis helt utrolig modig, så hans navn passer virkelig godt til ham," forklarer hun.

"Det samme gælder de andre. Stærk er ikke nogen stor, muskuløs dreng, men han er stærk på en anden måde. Hvis han vælter på cykel, så sætter han sig op igen med det samme. Derudover har han et meget stærkt temperament og følelsesliv," siger hun og tilføjer:

"Der er ikke nogen, der kan bestemme over Fri. Hun er bare helt sig egen. Jeg havde en antagelse om, at fordi hun var tredje barn efter to drenge, ville hun blive lidt af en drengepige. I stedet fik jeg den her super feminine naturkraft ind i mit hjem."

Navnet passer også til familiens nyeste medlem:

"Man skal ikke kalde sit barn Vild, hvis ikke man er forberedt på det," griner Karin Prehst Lund Madsen.

Udfordringer ved specielle navne

Trods parrets valg af børnenavne føltes let og intuitivt, løb de mod en mur i forhold til lovgivningen. Første forhindring mødte de allerede med Modig, da det ikke var et godkendt fornavn. Degnen på kirkekontoret forklarede parret, at da Modig ikke stod på navnelisten, skulle parret bevise, at det kunne bruges som fornavn ved at finde tre steder, hvor Modig blev anvendt sådan.

Det sendte parret ud på en jagt, hvor de stødte på navnet Modi, efter Tordenguden Thors søn, og så måtte de være kreative. Karin Prehst Lund Madsen gik på Wikipedia, og de steder, hvor Modi blev nævnt som et navn, tilføjede hun i parentes, at det udtales modig. Denne omskrivning var nok.

LÆS OGSÅ: Onkel Reje: ”Jeg tror, at det er det vigtigste, vi kan give vores børn”

"Vi fik lov til at kalde ham Modig. Det vil jeg gerne takke kirkedegnen for, men jeg tror ikke længere, at det er muligt at gøre på den måde, da reglerne for navngivning efterfølgende er skærpede. Også med de andre børn mødte parret udfordringer. Stærk endte med at blive døbt Stærkodder efter en nordisk sagnhelt, da Stærk er et beskyttet efternavn i Danmark. Fri var allerede godkendt som pigenavn, så det voldte ikke parret besvær. Men så kom Vild."

Det siger loven

Hvis et navn fremgår af navnelisten og er godkendt til barnets køn, har du ret til at kalde dit barn pågældende navn. Hvis navnet ikke er på listen, skal du søge navnenævnet om godkendelse. Ved vurderingen indgår disse hensyn:

  1. Er det er et egentligt fornavn?
  2. Er det uegnet til at blive anvendt som fornavn her i Danmark?
  3. Er det upassende eller kan vække anstød?
  4. Er der tale om et beskyttet efternavn? I så fald skal samtlige med det efternavn underskrive, at de tillader dig at anvende navnet, før du kan få lov.

Kilde: Familieretshuset.dk

"Med Vild fik vi afslag. Afslagene gik på, at Vild har samme betydning som Wild, der er et efternavn i Danmark. Så måtte vi endnu engang være kreative."

I sin søgen efter alternative stavemåder, fandt Karin Prehst Lund Madsen på at stave Vild med islandsk d. Det åbnede en mulighed for parret, da ordets betydning ikke længere var det samme som ’Wild’ men i stedet betød vilje. Parret fik derfor godkendt navnet efter flere måneders ventetid.

"Det tager lang tid at komme igennem navnenævnet, og det er derfor vigtigt, at du væbner dig med tålmodighed og ikke giver op. Hvis du har fået en idé, må du vinkle og kringle den, så det fortsat giver mening for dig, men samtidig kan blive godkendt. Hvis det er smukt og ikke går ud over et beskyttet navn, kan jeg ikke se problemet."

Nu har parret fire børn, der er navngivet Modig, Stærkodder, Fri og Vilð. Alle fire navne er specielle, men Karin Prehst Lund Madsen synes ikke, at man som forældre bør tænke så meget over andres holdning til barnets navn.

"Det vigtigste er, at vi som forældre elsker vores børns navne, men vi er udelukkende blevet mødt med ros og komplimenter fra andre. Derudover mener jeg ikke, at man skal være bange for, om ens barn bliver mobbet, fordi det har et specielt navn. Børn med helt almindelige navne kan også risikere at blive drillet, så det tror jeg ikke afhænger af navnet."

LÆS OGSÅ: Sådan opdrager du dit barn til at møde andre med respekt

Karin Prehst Lund Madsen vil råde kommende forældre til at give deres børn præcis det navn, de allerbedst kan lide, men huske på, at barnet måske hellere vil hedde noget andet. Derfor er det en god idé at give barnet et alternativ.

"Hvis du kalder dit barn noget meget særligt, kan det godt være, at dit barn bare gerne vil hedde noget helt almindeligt som Kristine, når hun bliver voksen, og så er det er ikke værre end, at hun kan ændre sit navn," siger Karin Prehst Lund Madsen og tilføjer:

"Derfor er det en god idé at give dit barn flere navne. Et sjovt og særligt efterfulgt af et mere almindeligt navn. På den måde kan barnet selv vælge, hvis det skulle blive træt af sit specielle navn."

Sidste års navnemode

Birgit Eggert, der er navneforsker på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, fortæller, at danskernes valg af navne de seneste mange par år har fulgt nogle faste mønstre, som størstedelen af danskerne stadig holder sig inden for, når de skal navngive deres børn. Det viser sig i de mest populære navne fra første halvår af 2021, hvor Alma og Oscar lå øverst på listen.

"Navnemoden ændrer sig ikke særlig hurtigt. Eksempelvis er oldeforældrenavne altid populære, og disse navne vil jo skifte med hver generation. Ud over de populære oldeforældrenavne, tegner der sig et billede af, at flere vælger nogle atypiske navne. Det viser sig ved, at færre hedder de mest populære navne," fortæller Birgit Eggert.

"Denne tendens hænger sammen med den tid, vi lever i. Vi ser det som noget positivt at være anderledes og skille sig ud fra mængden, hvilket kan vise sig i navnevalget, for i vores tid fylder det individuelle og personlige element mere, end det tidligere har gjort."

Familien Lund Madsen

  • Karin Prehst Lund Madsen er professionel havfrue på Den Blå Planet.
  • Er gift med journalist og entertainer Anders Lund Madsen.
  • Parret har sammen fire børn med navnene Modig Theodore på 9 år, Stærkodder Leonard på 7, Fri Kirsten på 4 år og 1-årige Vilð Elna.
  • Derudover har Anders Lund Madsen tre børn fra tidligere ægteskab.

Navneforskeren mener derimod ikke, at der er noget nyt i at opkalde sine børn efter ting eller egenskaber.

"Stort set alle navne er dannet af ord fra deres oprindelsessprog. Betydningen kan være mere eller mindre gennemskuelig, men det er ikke noget nyt. Det ses blandt andet i gamle nordiske navne som eksempelvis Thorsten. Det er sammensat af Thor og Sten. Mange blev opkaldt efter eksempelvis våben eller guder. Når man kaldte sine børn den slags, lå der et ønske fra forældrene om at give dem noget kraftfuldt med videre. Det samme kan gælde for valget af børnenavne den dag i dag."