Kønsneutral dukkekollektion

Nu skal dine børns dukker være kønsneutrale

Dukker er for piger, actionfigurer er for drenge – eller hvad? Nu lanceres en ny kollektion af kønsneutrale dukker, der er designet til børn – uanset køn.

På de fleste pigeværelser kan du uden tvivl finde dukker. Dem med det lange (måske relativt uglede) hår, ofte med et væld af påklædningsmuligheder – for det er afgørende, at dukke kan skifte mellem kjolerne. Men hvor mange dukker kan du egentlig finde på drengeværelset?

Ofte vil både voksne og børn kalde Baby Born, Barbie og resten af slænget for pige-legetøj, for historisk set har det meste legetøj altid været relativt kønsopdelt.

Men nu er der en ny dukke i byen, og den vil gøre op med forestillingen om, at dukker kun er for piger.

Legetøj skal afspejle vores kultur

Den nye kollektion af kønsneutrale dukker hedder Creatable World, og den er målrettet alle børn uanset kønsidentitet.

kønsneutral barbie

Dukken kommer med masser af kombinationsmuligheder samlet i én pakke. På den måde kan børn selv bestemme, om dukken for eksempel skal have langt eller kort hår, og om den skal have bukser eller nederdel på – eller begge dele.

Den globale legetøjsproducent Mattel står bag den nye dukkekollektion, og ifølge Senior Vice President Kim Culmone er det nye legetøj et produkt af vores tid:

Legetøj er en afspejling af kultur, og da verden fortsat hylder kønsinklusion og diversitet, følte vi, at det var på tide at lave en kønsneutral dukkekollektion.

Uddannelses- og kønssociolog samt indehaver af MANGFOLD Cecilie Nørgaard arbejder til daglig med at fremme plads til ligestilling og diversitet hos børn og unge. Hun ser klare fordele ved, at der sættes fokus på kønsneutralt legetøj:

- Hvis man kun tilbyder kønstraditionelt legetøj, kan der potentielt være en utrolig stor del af et barns identitet, der ikke bliver udviklet. Der kan også være evner, kvalifikationer og måske drømme om, hvem og hvad man kan blive, som ikke bliver udfordret, forklarer hun.

Børn skal kunne afprøve, hvem de er

Kollektionen Creatable World er udviklet i samarbejde med et team af eksperter, forældre, læger og børn, fortæller Kim Culmone:

- I vores research er vi blevet fortalt, at børn ikke ønsker, at deres legetøj dikteres af kønsnormer. Denne kollektion giver alle børn mulighed for at udtrykke sig frit, og det er derfor, det resonerer så stærkt hos dem. Vi håber, at Creatable World vil åbne folks øjne for, at alle børn – uanset køn - kan lære noget af at lege med dukker.

Ifølge Cecilie Nørgaard kan kønsneutralt legetøj bidrage positivt til børns udvikling og læring:

- Dét at lege med køn er en del af dét at blive til. På den måde kan de nemmere finde ud af, hvem de er. Derudover bidrager det også til, at børn udvikler en rummelig forståelse af køn i forhold til andre mennesker.

Dukkekollektionen Creatable World består af seks forskellige sæt af dukker, der hver fås i forskellige hudtoner. Hvert kit indeholder en dukke, to stykker hår og flere stylingsmuligheder.

Den vejledende pris er 299 kroner, og dukkekollektionen kan købes blandt andet på Coolshop.dk.