Lær dit barn glæden ved at give
Børn er ikke født gavmilde, men de kan sagtens lære at blive det. Få 11 råd til, hvorfor dit barn har godt af at lære glæden ved at give, og hvordan du gør.
For de fleste børn er december måned fuld af gaver: Kalendergaver, julegaver, adventsgaver og mandelgaver. Men faktisk er en af de største gaver, du kan give dit barn, at lære barnet glæden ved at give i stedet for kun at modtage.
Opskriften på gavmildhed er heldigvis helt enkel, og den kommer af at se sine forældre være gavmilde og af masser af tilskynd, ros og måske en lille smule pres, forklarer børne- og familiepsykolog Aase Hill-Madsen.
Hun giver 11 råd til, hvordan du kan lære dit barn glæden ved at give.
1. Vær selv et godt eksempel
– Børn lærer jo først og fremmest af deres forældre. Så det er helt klart, at hvis I selv optræder som gavmilde og givende rollemodeller, der bekymrer jer om andet end jeres egen lille andedam, så gør børnene det naturligvis også, siger Aase Hill-Madsen
2. Tag barnet med på råd
– Hvis man som mor eller far siger til sit barn, at nu har mormor snart fødselsdag, og vi skal finde på en gave – og altså tager barnet med på råd – så bliver det spændende for barnet at se, hvad mormor siger til gaven, siger Aase Hill-Madsen.
3. Gør et nummer ud af barnets gave, uanset hvor lille den er
Fin indpakning, et lille kort og en masse snak om, hvor flot gaven er, og hvor glad mormor bliver. Både ved at pakke den pænt ind, tegne og skrive et kort til og i det hele taget tale om, hvor glad mormor bliver, og hvor god barnet er til at glæde andre med sin gave. Hvis man først får skabt et vist forventningsniveau hos barnet, er lysten til at give gaver godt på vej.
4. Brug dine børns egne kreationer
Lige så snart barnet har et sprog, kan han eller hun være med til at lave og give gaver. Det lille håndaftryk i maling fra børnehaven eller en fin tegning er en god måde at opmuntre lysten til at give gaver.
5. Ros dit barn, hver gang det giver noget væk
– Det selv at producere noget og få ros for produktet giver børn en oplevelse af ”kunnen” og beherskelse af nye færdigheder, siger Aase Hill-Madsen.
– Og børns forventningsglæde bliver jo altid belønnet med stor glæde og begejstring fra forældre og bedsteforældre. Så selv om lillesøster måske er for lille til selv at blive begejstret for storebrors gave, så betyder rosen fra de voksne en masse.
6. Opdrag både drenge og piger til at give gaver – hvis din søn ikke er så interesseret, er det nok, fordi der ikke har været så store forventninger til ham hidtil…
– Pigerne er måske lidt tidligere ude med de hjemmelavede gaver, men drenge er skam også sociale. Drenge har typisk mere krudt bagi, men hvis gaverne fremstilles og gives på drengenes egne præmisser, kan de sagtens være med. Det handler kun om, hvordan vi opdrager dem, siger Aase Hill-Madsen.
7. Giv de større børn medindflydelse og eventuelt ansvar for (og pligt til) at købe gaver selv.
Når barnet bliver lidt ældre, kan det være en god idé, at han eller hun selv får penge til at købe en gave til en kammerat eller sine søskende.
– Og her er det faktisk okay at lægge lidt pres på sine børn, så de ikke bare har frit valg, om de vil bruge tid og penge på andre eller hellere vil bruge dem på sig selv, siger Aase Hill-Madsen.
8. Forklar dit barn, hvorfor det er vigtigt at hjælpe dem, der har mindre end én selv.
Ud over at lære dit barn at give gaver til familie og kammerater, kan du også lære ham glæden ved at give til dem, som har mindre end dem selv. Her er det en balancegang mellem at fortælle dit barn, at kammeraten i skolen ikke har råd til sommerferie, eller at der er børn, som dør af sult i Afrika, og samtidig ikke nødvendigvis skære hele verdens problemer ud i pap. Men den svære samtale kan være nødvendig.
– Børn har naturligvis ikke den dybere forståelse af det store billede. De skal lære tingene stille og roligt i deres eget tempo. Men det er en vigtig ting at lære dem, siger Aase Hill-Madsen.
9. Tal med dit barn om, at der er forskel på menneskers vilkår og værdier.
– Når det handler om de nære ting, mener jeg, at det er rigtigst at lære børn, at der er forskel på folks vilkår og værdier. Og det er godt at få lov at sætte ord på iagttagelserne, så børnene kan bruge deres konkrete oplevelser til at se tingene i et lidt større perspektiv.
10. Lad dit barn vælge et velgørende formål at støtte.
Julen er jo en oplagt mulighed for at give noget til andre, så lad børnene selv vælge, om de vil give en julegave til et barn på et børnehjem, gøre noget for fattige børn i u-landene eller bidrage til andre former for velgørenhed.
11. Husk, det er aldrig for sent at lære sit barn at give.
– Vi lever jo i en tid, hvor børnene bliver forgudede og forkælede, og hvor de fleste har mange flere materielle goder end nogensinde før. Derfor er det nødt til at være et bevidst valg fra forældrenes side at lære deres børn glæden ved et gensidigt givende fællesskab. Dét at løfte i flok, siger Aase Hill-Madsen.