Moderkagen – skal den spises?

Moderkagen – skal den spises?

Mange dyr spiser deres moderkage, og den nyeste forskning tyder på, at vi mennesker også burde - ikke mindst for at forebygge fødselsdepression. Blogger Anne Winther undersøgt moderkage-sagen.

Moderkagen kaldes ofte livets træ, fordi den ligner et træ, når den foldes ud – man kan lave nogle meget smukke aftryk ved simpelthen at ligge den på et stykke tykt papir.

Moderkagen kunne også kaldes barnets organ. Den har samme celler som barnet, og det har været barnets kommunikationsorgan med moderen. Hormoner, ilt og nærring, men ikke blod, passerer fra livmoderen til moderkagen gennem hele graviditeten – og lige efter fødslen, hvis du undlader at klippe navlestrengen.

Mange dyr spiser deres moderkage, og noget tyder på, at vi mennesker også burde – ikke mindst for at forebygge fødselsdepression.

Den seneste forskning har vist, at der er en forbindelse mellem fødselsdepression og mangel på corticotropin-releasing hormone, eller CRH, der gør os i stand til at håndtere stress, og som frigives i moderkagen under graviditeten.

Derfor giver det måske god mening at spise moderkagen som forebyggelse mod fødselsdepression, ligesom der også forskes i moderkagens evne til at styrke immunforsvaret. Og det gælder både mor og barn, for hvis du ammer, får barnet det, du spiser. Moderkagen er sprængfyldt af nærring og antistoffer, ligesom det stimulerer mælkeproduktionen.

Men hvordan gør man så? Indenfor traditionel kinesisk medicin dampes, tørres og pulveriseres moderkagen, og det er også den teknik, Naraya Lohmann bruger, når hun tager ud til nybagte mødre og forvandler moderkagen til et kosttilskud.

Moderkagen skal i køleskab hurtigst muligt efter fødslen og senest to et halvt døgn efter, kommer Naraya Lohmann ud i hjemmet, hvor hun først ordner og damper moderkagen med forskellige urter og siden skærer den i tynde skiver – en proces der tager cirka 2-3 timer. Derefter skal skiverne tørre i ovnen ved laveste varme i otte-tolv timer. Naraya kommer gerne ud igen og hjælper med at kværne de tørre stykker fx i en kaffekværn eller morter, men ellers kan man selv gøre det. Det kanel-lignende pulver kan holde sig et halvt år i køleskab og tre år i fryseren. Pulveret har en jernsmag, som nogle kan lide og andre ikke, men ifølge Naraya Lohmann kan den overdøves med fx ribs.

– Nogle mødre vælger at tage en teske dagligt fx i en smoothie i tiden efter fødslen, fordi det hjælper til at komme sig godt og hurtigt, styrker mælkeproduktionen og forebygger fødselsdepression. Andre vælger at gemme pulveret og bruge det som tilskud, hvis barnet bliver syg eller udvortes mod børneeksem, siger Naraya Lohmann, og fortsætter:

– Det er en gammel videnskab, og for mig er det en passion, fordi moderkagen har så mange gavnlige egenskaber.

Og måske har du allerede ’indtaget’ moderkage, for kosmetikproducenterne har opdaget de gavnlige stoffer i moderkage og opkøber angiveligt den potente efterbyrde fra hospitalerne. Og i Japan dækker den nationale sundhedsforsikring brugen af moderkageekstrakt til behandling af lever- og hudsygdomme.

Kilde: Naraya Lohmann og foedeklinikmaia.dk