Motion under graviditet

Motion du må dyrke som gravid

Motion er godt både for dig og baby i maven. Se her, hvor meget og hvilken type motion du roligt kan dyrke, mens du er gravid.

Har du også været lidt i tvivl om, hvorvidt det egentlig er okay at dyrke motion med en baby i maven? Måske især hvis du ikke gik til noget sport, inden du blev gravid?

Er du det mindste i tvivl, er det let at forfalde til den stensikre løsning: At blive liggende i sofaen med en klase vindruer (eller chokolade?) i hånden!

Det skal der selvfølgelig også være rigelig plads til, men du skal ikke være spor bange for at dyrke motion, når du er gravid. Det fortæller jordemor Hanne Hegaard, som har en ph.d. i graviditet og motion fra Lunds Universitet.

– Selv om du ikke har motioneret før, kan du sagtens begynde at dyrke motion, mens du er gravid – bare du er sund og rask og har en almindelig graviditet, siger hun.

Motion er guld værd for gravide

Det er nemlig guld værd både for dig og din kommende baby, at du rører dig. Ved at motionere øger du både dit fysiske og psykiske velvære.

I øvrigt er du både med til at forebygge for tidlig fødsel, svangerskabsforgiftning og graviditetssukkersyge.

Fysisk aktive kvinder har desuden færre fødselskomplikationer, og de føder generelt både hurtigere og nemmere end kvinder, der ikke har været aktive under graviditeten.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle raske, gravide kvinder dyrker mindst 30 minutters moderat motion om dagen – også selv om du ikke dyrkede sport, inden du blev gravid.

Mindst 30 minutter om dagen

Moderat motion betyder, at du bliver lettere forpustet, men stadig kan tale i hele sætninger. Det kan for eksempel være en gå- eller svømmetur.

Du kan sagtens dele de 30 minutter op i mindre perioder – for eksempel 15 minutter om morgenen og 15 minutter om eftermiddagen – eller tre gange ti minutter i løbet af dagen. Bare du er aktiv mindst en halv time om dagen.

– Det må også gerne være mere end en halv time om dagen – også selv om du ikke har dyrket motion før.

For eksempel kan du sagtens gå en time om dagen, hvis du har det godt med det og ikke føler dig overanstrengt. Det vigtige er, at du lytter til din krops signaler, forklarer Hanne Hegaard.

Aldrig for sent at komme i gang!

Hvis du lider af kvalme, er motion måske det sidste, du har lyst til lige nu.

– Nogle kvinder har kvalme, er meget trætte i starten af graviditeten og orker næsten ikke at gå i gang med motion. Men så kan du bare starte senere i graviditeten – det bliver aldrig for sent!, fastslår Hanne Hegaard.

Hun tilføjer, at motion, for eksempel gåture med frisk luft, kan være med til at mindske kvalmen, hvis du altså magter at komme af sted. Er du til gåture, kan det i øvrigt være en god ide at anskaffe dig en skridttæller.

– Mange kvinder bliver motiverede af at tage en skridttæller på og holde styr på, hvor mange skridt de går hver dag. Start langsomt, og gå flere og flere skridt om dagen. Gerne svarende til mindst en halv times gåtur om dagen, anbefaler jordemoren og tilføjer, at du også godt kan cykle, selv om du er gravid, bare du har et oprejst styr, så der er plads til maven, når du kommer længere hen i graviditeten.

Motion specielt til gravide

En anden type motion, som du roligt kan dyrke, uanset om du er vant til at motionere eller ej, er motionskurser specielt designede til gravide.

Det kan for eksempel være gravidyoga eller gravidgymnastik.

– Så ved du, at du får en fagligt dygtig underviser, som har styr på, hvad der er skadeligt og ikke skadeligt for dig.

Sidst, men ikke mindst, er svømning en både sund og behagelig motionsform, som du let kan dyrke helt frem til fødslen.

Bliv vægtløs i svømmehallen

– Al forskning viser, at det er godt at svømme. Svømning giver god motion, for du kan få pulsen op og føle velvære samtidig.

Og så reducerer du mængden og intensiteten af smerter relateret til ryg og lænd, fortæller Hanne Hegaard og fortsætter:

– Selv om du har taget på, føler du dig vægtløs og fri i vandet. Pludselig kan du i 35. uge ligge på maven uden problemer.

Ifølge jordemoren må du gerne svømme mere end en halv time – blot du mærker efter og stopper, hvis du føler ubehag. I mange danske svømmehaller kan du desuden gå til Aqua Mama, som er et gratis tilbud om vandgymnastik for gravide.

Motion med høj intensitet?

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du kun dyrker fysisk aktivitet med høj intensitet, hvor kredsløbet presses maksimalt, hvis du har udøvet lignende sport før graviditeten.

Eksempler på høj-intense aktiviteter er spinning, aerobic, motionsløb og styrketræning (i siddende stilling, og ikke tung træning).

Hvis du dyrker motion med høj intensitet, er det vigtigt at lytte til din krops signaler. Stop, hvis du har smerter, eller hvis noget føles underligt eller forkert.

Kilde: Sundhedsstyrelsen – få mere information på Sst.dk.

4 gode typer motion, når du er gravid

  • Gravidkurser: For eksempel gravidyoga og gravidgymnastik.
  • Gåture: En mild form for motion, som er sund for alle gravide. – Svømning: Styrker lænden og ryggen og er behagelig, fordi du bliver vægtløs i vandet.
  • Cykling : Giver frisk luft, som kan hjælpe mod kvalme. Det skal du undgå, når du er gravid – Kontaktsport og holdsport, hvor der er risiko for at støde sammen med andre spillere (fodbold, håndbold etc.).
  • Skiløb og ridning, da styrt kan medføre skader på fosteret.
  • Langdistanceløb, der er for hårdt for kroppen, når du er gravid.

Kilde: Sundhedsstyrelsen, jordemor og ph.d. i graviditet og motion Hanne Hegaard.

LÆS OGSÅ: Motion: Som gravid må du godt få sved på panden!

LÆS OGSÅ: Motion: Leg dig i form, mor

LÆS OGSÅ: Sådan ser min smukke, gravide krop ud