Mens debatten om amning i Vesten primært handler om kvinders ret til at amme i det offentlige rum, har man i de Forenede Arabiske Emirater netop vedtaget ved lov, at nybagte mødre SKAL brystføde deres børn, indtil de fylder to år. Det skriver den engelsksprogede arabiske avis The National.
Tiltaget sker som en del af den såkaldte Børnerettighedslov, hvoraf det nu fremgår, at ethvert barn har ret til at blive ammet.
I praksis betyder det, at en mand kan sagsøge sin kone, hvis hun ikke overholder ammeloven. Dog vil der i de tilfælde, hvor moren ikke er i stand til at få amningen til at lykkes pga. af helbredsmæssige årsager, blive stillet en såkaldt amme til rådighed – altså en kvinde, som ammer en anden kvindes barn.
Kritik: Forkert at kriminalisere kvinder, der fravælger amning
Den nye ammelov har i følge The National skabt en del røre – både internationalt og i den arabiske verden. Således påpeger den Dubai-baserede organisation Out of the Blues, som hjælper kvinder med fødselsdepression – bl.a. forårsaget af mislykket amning – at nybagte mødre er ekstremt sårbare og har brug for støtte, opmuntring og uddannelse.
De foreslår, at man i stedet bruger energien på at støtte alle de mødre, der KAN og VIL amme. Det vil hele samfundet nyde godt af, mener gruppen.
Fra Marie-Claire Bakker fra den amerikanske forening La Leche League, som støtter op om amning, lyder det:
“At man kan finde på at krimininalisere en ny mor på dette sårbare tidspunkt, som – uanset grunden – har problemer med amningen, er på ingen måde en hjælp. Hun har brug for informeret hjælp, ikke trusler,” siger hun til The National.
Se mere om sagen på Thenational.ae