Barn, der bliver målt

Glem alt om tabeller: Ny metode kan afsløre, hvor høj dit barn bliver

Mors og fars højde er helt central, når vi skal bestemme vores børns vækstkurve. Men nu mener forskere, at de har fundet en langt bedre – og mere korrekt – metode.

Du er lav, din partner er lav, og derfor bliver jeres barn… lavt?

Svaret virker nok naturligt, men måske er det slet ikke så simpelt.

En ny undersøgelse fra University of Queensland viser nemlig, at der er hele 12.000 genetiske variationer, som har indflydelse på, hvor høje vi bliver.

I øjeblikket bruger læger og sundhedsplejersker formler med mors og fars højde, når de skal spå, hvor meget et barn kommer til at rage op i landskabet. Selvom det som sådan ikke er forkert, så giver tabellerne og formlerne kun meget generelle estimater.

Bruger man dermiod barnets dna til at forudse hans eller hendes voksenhøjde, ja, så er estimatet langt mere præcist, mener forskerne bag undersøgelsen. Og måske kan dén metode også bruges til at opdage skjulte sygdomme tidligere hos børn, der ikke vokser som normalt.

”Hvis vi kan kortlægge specifikke dele af arvemassen til bestemte egenskaber, åbner det døren til udbredte, målrettede og personlige behandlinger længere nede i linjen, som kan gavne mennesker overalt,” siger medforfatter Erin Marouli til mediet New Atlas.

Højde på formel

Der findes flere forskellige metoder til at beregne et barns fremtidige højde. For stort set alle gælder dog, at der er en ganske bred spændevidde. 

En af de mest udbredte metoder er ved at følgende denne formel:

  • Drenge: ((fars højde i cm + mors højde i cm)/2) + 6,5 cm
  • Piger: ((fars højde i cm + mors højde i cm)/2) - 6,5 cm

Husk, at ikke alle børns højde kan sættes på formel, og at nogle vil vokse sig enten højere eller lavere end forventet. 

Kniber det med matematikken? Prøv eventuelt beregneren hos Sundhed.dk, som kan fortælle dig, hvor høj dit barn måske bliver.

Kilde: Rigshospitalet, Sundhed.dk

40 procent

Undersøgelsen er den største af sin art og bygger på dna fra hele 5,4 millioner mennesker, der er blevet indsamlet hen over en periode på knap 20 år.

Mens omkring 20 procent af højdeforskellene skyldes miljø, fandt forskerne også 12.111 genetiske variationer i vores arvemasse, som hænger direkte sammen med vores knoglers vækst. Og disse variationer kunne forklare op til 40 procent af højdeforskellene blandt mennesker med europæisk herkomst.

Hos personer, som ikke er af europæisk herkomst, kunne variationerne forklare omkring 10 - 20 procent af højdeforskellene. For at resultaterne kan gælde for alle etniciteter, er der imidlertid behov for flere undersøgelser, lyder konklusionen.

Hvor meget vokser børn i højden?

Børns gennemsnitlige vækst er:

  • Cirka 12,5 cm per år i alderen 1 til 2 år 
  • Cirka 7 cm per år i alderen 2 til 4 år 
  • Cirka 6 cm per år i alderen 4 til 6 år 
  • Cirka 5,5 cm per år frem til puberteten

Børn skyder allermest i vejret, når de er i puberteten. Mens piger vokser mest tidligt i puberteten (cirka 9 cm per år), vokser drenge mest midt i puberteten (cirka 10 cm per år).

Der er ingen sammenhæng mellem det nyfødte barnets længde og højde og dets højde i voksenalderen. 

Kilde: Sundhed.dk