Her skal du ikke spare på økologien
Det er ofte nødvendigt at prioritere, hvilke økologiske varer der ryger i indkøbskurven. Se, hvor dine penge er bedst givet ud i vores guide.
Økologiske mad- og drikkevarer
Fødevareområdet er grundigt reguleret, og det betyder, at når du vælger mad- eller drikkevarer mærket med det røde Ø, så får du automatisk en række garantier: Der er ikke blevet brugt bekæmpelsesmidler i produktionen på nær nogle få undtagelser.
Der er hverken brugt kunstgødning eller vækstfremmere, og mellem 80 og 90 procent af foderet til dyrene i produktionen er økologisk. Benmel og genmodificerede organismer er ikke tilladt i produktionen, og der er maksimum brugt 38 udvalgte tilsætningsstoffer i varen, hvilket svarer til 10 procent af det tilladte i konventionelle varer.
Økologisk rengøring og husholdning
Økologiske rengøringsmidler kan akkurat som konventionelle indeholde allergifremkaldende parfumestoffer, så det giver umiddelbart kun mening at købe certificeret økologiske varer.
Husk desuden, at du kan klare den daglige rengøring med få midler som universalrengøringsmiddel, opvaskemiddel, brun sæbe og eddike – og masser af knofedt samt udluftning.
Kan det betale sig?
Økologisk børnetøj
Tøj er et område, hvor du kan gøre en forskel for dit barns sundhed. Tekstiler, ikke mindst ‘naturmaterialer’, kan nemlig indeholde mange kemikalier fra produktionsprocessen.
For eksempel går 25 procent af verdens pesticidforbrug til produktion af bomuld, og der kræves op til 8.000 liter vand for at producere ét kilo.
Hold øje med tøj med Øko-Tex 100-mærket, som findes på tøj, håndklæder, duge, sengetøj, puder, dyner og madrasser. Mærket er ikke økologisk, men garanterer blandt andet, at produktet ikke indeholder allergi- eller kræftfremkaldende farvestoffer, at indholdet af pesticidrester er minimeret, og at tøjet kun afgiver meget få tungmetaller.
Tøj mærket med EKO/SKAL, IVN, OneCert eller AB er produceret af 100 procent økologiske råvarer og både fremstillet og bearbejdet uden brug af skadelige kemikalier.
Kan det betale sig?
Ja. Dit barn undgår nærkontakt med en lang række potentielt skadelige stoffer, som især bliver udskilt, når tøjet er nyt.
Økologisk personlig pleje
Dette område er ikke statskontrolleret på samme måde som fødevarer. Det betyder færre skrappe krav til, hvornår en producent kan kalde sit produkt for økologisk. På cremer, shampooer og salver kan ordet økologi derfor henvise til dyrkningsmetoden af udvalgte planteekstrakter.
Mange økologiske cremer indeholder på linje med almindelige cremer allergifremkaldende parfumestoffer, miljøskadelige stoffer og parabener.
Undtagelserne er svanemærkede produkter samt visse – men langt fra alle – certificeret økologiske cremer og plejeprodukter. Hvis du vil sikre dig ren økologi og ingen parabener, bør du vælge produkter, der er certificeret af enten NaTrue eller Australian Certified Organic.
Alternativt kan du vælge et svanemærket produkt som for eksempel Neutral eller Änglamark.
Ikke altid. Det afhænger af det enkelte produkt, og du er nødt til at være kritisk og gå efter certificerede produkter.
Økologisk legetøj
Kemikaliemæssigt er legetøj en jungle. Se efter det tyske mærke Öko-test, som kun tildeles produkter, som får betegnelsen ‘meget godt’ eller ‘godt’. Flere firmaer herhjemme forhandler legetøj af mærket.
Du kan også holde dig til certificeret økologisk eller svanemærket legetøj. Når du køber økologisk legetøj til dit barn, gør du to ting:
Du er med til at sikre et bæredygtigt miljø, fordi der ikke er brugt skadelige kemikalier i fremstillingen – for eksempel indeholder legetøjet hverken ftalater, tungmetaller, opløsningsmidler eller pesticidrester – og du undgår, at dit barn har nærkontakt med allergifremkaldende stoffer og skadelige gasser eller kemikalier.
Ja, hvis varen er certificeret økologisk, svanemærket eller økologisk af mærket Gepetto, Lyra, Stockmar eller Maya Organic.
Få mere information om økologi her på www.okobarn.dk