Skilsmisse i børnefamilie

Økonomi: 7 råd når du skal skilles

40 procent af alle ægteskaber ender i skilsmisse, så det er altså en reel mulighed. Eller risiko. Derfor skal du være forberedt, så du kommer ud af det med skindet på næsen og penge på lommen.

Faktaboks

Skilsmisseraad.dk: Ud over viden om alt det følelsesmæssige, kan du købe økonomisk rådgivning, advokatbistand og coaching. Du kan også downloade opgaver, der kan hjælpe dig følelsesmæssigt gennem skilsmissen og videre i livet på en god måde.

Moedrehjaelpen.dk: Hos Mødrehjælpens retshjælp kan du få gratis advokatrådgivning i skilsmissesager – både til spørgsmål om økonomi og børn.

Advokatnøglen.dk: Her kan du søge efter advokater i hele landet.

Søg om skilsmisse på Borger.dk

1. Læg et budget

− Ved en skilsmisse, er det vigtigt at få et fuldstændigt overblik over økonomien. Det giver dig viden om dit råderum, og det skal du bruge til at træffe beslutninger om, hvordan dit nye liv kan og skal forme sig. Som det første vil jeg råde til, at man får overblik over samtlige udgifter og indtægter. Jeg synes, at man her skal være meget detaljeret, siger Pia Kyhl Frank, underdirektør og formuerådgiver i Artha Kapitalforvaltning.

Alt omkring bolig, licens, telefonregninger, forsikringer, sportsaktiviteter til børnene – de ting, som er tilbagevendende hver måned – skal med. På den måde kan du se, hvad der kan spares væk, hvis der ikke er balance mellem indtægter og udgifter. Samtidig ved du, hvad der er tilbage til mad, tøj og børn. 

LÆS OGSÅ: Derfor går vi fra hinanden

2. Få en rådgiver

3. Bodeling

4. Ægtepagt

Bliv skilt uden at blive ruineret

5. Bolig

Skilsmisse: Sådan fortæller i børnene om det

 6. Pension

Skilsmisse: Sådan får I en god deleordning

7. Opsparing

− Hvis du står med en formue efter skilsmissen, fordi du f.eks. har solgt et hus, en bil eller båd, er investering af pengene oplagt. Først bør du finde ud af, hvad du skal bruge til at leve for, igen handler det om at få økonomisk overblik, og derefter bør du søge rådgivning om, hvordan du bedst placerer pengene.

Man kan eksempelvis købe fast ejendom, aktier eller obligationer, eller man kan sætte pengene ind på sin pensionsopsparing. Jeg plejer, at se på, om der f.eks. er lån, der kan svare sig at indfri, og jeg lægger altid en strategi, der passer til personens risikovilje, alder og ønsker for fremtiden.

LÆS OGSÅ: Trygge børn med to hjem