Renlighed

Projekt blestop - er I klar?

Sæsonen for renlighedstræning står for døren. Men hvordan ved du, om din tumling er parat til at tage afsked med den lille blenumse – og hvordan griber du projektet an rent praktisk

Faktaboks

Der er flere tegn, du kan kigge efter, når du skal vurdere, om tiden er inde til at smide bleen:

Der er gået en måneds tid, hvor dit barn har sagt til, når bleen blev våd.

Enten med ord eller ved at stå og trippe og krydse benene, holde sig på de private dele og tage sig til numsen.

I et par uger er det ofte lykkedes jer at nå ud på potten eller toilettet for at ordne sagerne.

Dit barns pædagog eller dagplejemor har observeret det samme som dig.

Dit økonomiske bidrag til bleindustrien har efterhånden nået astronomiske højder, og der er intet, du hellere vil end at sige ‘bye, bye ble.

Med sommeren lige om hjørnet er timingen til at indlede pottetræningen perfekt. Inden du går i gang, bør du dog sikre dig, at din tumling også er klar til at springe ud som blefri, anbefaler børnepsykolog Margrethe Brun Hansen.

– Hvis dit barn ikke er parat, bliver projektet en fiasko, og det kan ende med, at bleen må på igen. Det forvirrer barnet, og så har du forpasset chancen for at få en god start på blestoppet, siger hun og forklarer, at dit barn allerede i halvandetårsalderen begynder at registrere, når der er pletskud i bleen.

LÆS OGSÅ: Næsten renlig

Toethalvt til tre år gammel er den lille intellektuelt i stand til at kæde følelsen af at skulle tisse eller have afføring sammen med, at det er tid til at gå på toilettet. Margrethe Brun Hansen mener derfor, at du skal holde igen med potten, indtil dit barn har passeret de toethalvt.

Forbered dit barn

Et stykke tid inden projektets startskud kan du begynde at forberede dit barn på at blive toiletmoden.

– Når dit barn begynder at fortælle dig, at der er gevinst i bleen, er det meget vigtigt, at du roser det for at have sagt til, og at du reagerer ved at gå ud og skifte bleen. Senere siger dit barn til, mens det tisser.

Når det når dertil, er det en god idé, at I går ud på potten for at se, om der kommer lidt mere. På den måde oplever dit barn, at når man skal tisse, så går man på toilettet, forklarer Margrethe Brun Hansen.

LÆS OGSÅ: Vi tester bleer

Efter toethalvt årsdagen vil dit barn sandsynligvis begynde at give en melding, lige inden det giver slip på blæren – enten med ord eller ved at krydse benene og holde på de nedre dele. Det er nu, du skal finde elastikbukserne frem, så I kan løbe ud på toilettet og trække benklæder og ble ned med ekspresfart.

Snak med dit barn

– Nogle gange vil I nå det og andre ikke, men hvis du sætter ord på det, der sker, ved for eksempel at sige ‘du kunne lige mærke, at du skulle tisse, det var flot’, opfanger dit barn hurtigere idéen, forklarer Margrethe Brun Hansen.

Hvis dit barn når treårsalderen og stadig går rundt med blytung ble uden at sige til, kan du selv begynde at introducere toilettet.

LÆS OGSÅ: Slip den lille numse løs i varmen

Tjek bleen, sæt den lille på potte, når der er vådt forneden, og forklar, at tisset skal ned i potten.

Vuggestuen skal være med

Som hovedregel skal du dog være tålmodig, indtil puslingen selv begynder at sige til. Og efter en måneds tid, hvor dit barn på den ene eller den anden måde har gjort dig opmærksom, inden sagerne blev ordnet, er det på tide at gå i gang.

Men først skal vuggestue eller dagpleje inddrages i planen, for dagsinstitutionens deltagelse er altafgørende for bleafvænningens succes.

– En stor del af pottetræningen foregår i dagtimerne, og derfor er det meget vigtigt, at de, der er sammen med dit barn om dagen, er med på projektet, siger Margrethe Brun Hansen.

Sammen skal I finde frem til en tidsramme for, hvornår I sætter den lille på toilettet. Ligesom voksne har de fleste børn nemlig en rytme i deres toiletbesøg, og den skal du bruge som udgangspunkt for at hjælpe barnet til at blive blefrit.

Altid ros

– Det er vigtigt, at du ikke overlader det til barnet selv at sige til, for i begyndelsen har dit barn brug for støtte til at være på forkant med toiletbesøgene.

Når det er tid, går I ud på toilettet og læser en bog og ser, om der sker noget. Hvis barnet er midt i en god leg, gider det måske ikke lige, men du skal holde fast, forklarer Margrethe Brun Hansen, som uddyber, at barnets indre potte-ur selvfølgelig ikke altid går helt efter planen.

Derfor skal du ikke blive skuffet, hvis toiletbesøget ikke giver pote. Ros i stedet barnet for forsøget – og sker der alligevel et lille uheld i bukserne, skal du tage det med ophøjet ro.

LÆS OGSÅ: Ellas dagbog – farvel til sutten

– Du skal vise dit barn, at det er helt okay, hvis det går galt, og du må endelig ikke give ham ble på igen. Så tager du modet fra barnet, siger Margrethe Brun Hansen.

Aldrig mere ble om dagen

Hun understreger, at dit barn selvfølgelig skal indvies i, at bleer nu hører fortiden til. Og når I først har aftalt, at sagerne fremover ordnes på potten eller i toilettet, er I ved point of no return. Af samme grund skal startskuddet helst gå i en periode, hvor der ikke sker de store afvigelser i dit barns hverdag.

– Hvis I skal på en tretimers togtur eller en hel dag i forlystelsespark midt i det hele, kan det være svært at komme på toilettet for dit barn, for i begyndelsen er det ikke sjovt at gå på et fremmed toilet. Så er det fristende lige at give den lille bleen på, men det vil forvirre dit barn, at det den ene dag skal gå på toilettet og den næste gerne må gøre i bleen. Og så mislykkes projektet, forklarer børnepsykologen.

Det eneste tidspunkt, hvor bleen ikke er forbudt, er om natten. Nogle børn lader nemlig stadig vandet i søvne, længe efter at de er blevet renlige om dagen. Hører dit barn til den kategori, skal tissetrolden selvfølgelig have lov til at have ble på, men det er vigtigt, at du gør det klart, at hjælpemidlet hører natten til.

– Så snart dit barn vågner om morgenen, skal bleen af igen, så I kan falde ind i rytmen med pottetræningen. Ellers bliver han forvirret over, om han skal have ble på eller ej, siger Margrethe Brun Hansen.

Glidende overgang

Det er svært at sige, hvornår du én gang for alle kan sætte mærkaten ‘renlig’ på dit barn, for overgangen sker glidende.

Margrethe Brun Hansen anbefaler, at du bliver ved med at støtte dit barn i at huske at få tanket af – gerne langt op i børnehavealderen.

– Børn kan jo blive så optagede af en leg, at de glemmer, at de skal tisse, så det er en god idé at fortsætte med de faste toilettidspunkter, indtil barnet er fire-fem år, opfordrer børnepsykologen.

Faktaboks

Farvel ble – 12 gode råd 

1. Sørg for, at dit barn er moden til at smide bleen (se tjekliste).

2. Snak med vuggestuen, og aftal at gå i gang. Find en kontaktperson, som ikke har ferie midt i det hele.

3. Læg en tidsramme for dit barns toiletbesøg. Typisk er der et nogenlunde fast tidspunkt, hvor dit barn har afføring, og som udgangspunkt skal det tisse hver anden til tredje time.

4. Fortæl dit barn, at det er tid til at smide bleen. Herefter skal bleerne ud af huset.

5. Giv dit barn tøj på, som er let at komme ud af, når trangen melder sig.

6. Sørg for faste rammer i træningsperioden. Undgå lange togture, udflugter osv. Overnatning hos bedsteforældrene er okay, så længe de er med på at følge rutinen.

7. Bliv hos barnet, mens det er på toilettet. Læs eller syng, mens I venter på resultatet.

8. Hold fast i toiletrytmen, også når dit barn er midt i en leg og ikke gider. Sig ‘så laver vi to sandkager mere, og så skal vi ud på toilettet og læse en bog.’

9. Ros dit barn, både når der er jackpot, og når toiletbesøget ikke giver pote.

10. Lad dit barn forstå, at det ikke er noget problem, når der indimellem sker uheld i bukserne.

11. Har dit barn stadig brug for at få ble på om natten, så fortæl barnet, at det er en natble, læg den frem med nattøjet, og tag den af, så snart barnet vågner.

12. Bliv ved med at støtte dit barn i den faste toiletrytme, indtil det er tre-fire år.

LÆS OGSÅ: Numeseleg – det er helt naturligt

Hun forsikrer dog, at dit lille vidunder med tiden vil blive så selvstændigt, at barnet vil huske dig på, at det er tid til et besøg på kummen – og ikke omvendt.

Begræns toiletsnakken

Når I pottetræner, er det vigtigt, at du lægger låg på wc-snakken udover de faste toilettidspunkter. Den lille bliver presset, hvis du hele tiden spørger, om der er en tissetår på vej.

– Hvis du er alt for emsig, bliver dit barn usikkert på, om det kan leve op til kravene. Desuden kan det ikke svare på, om det skal på toilettet, endnu, forklarer Margrethe Brun Hansen, som understreger, at tingene derfor skal hænge sammen: Snak om toilettet skal resultere i, at I rent faktisk går derud.