Barn med ringorm

Ringorm hos børn: Sådan behandler du den misforståede infektion

Har dit barn små hekseringe på huden, som klør og skæller? Så kan han eller hun måske være ramt af den misforståede ringorm. Læs her, hvad den smitsomme infektion skyldes, og hvordan du får bugt med den.

Små, røde ringe har slået lejr på dit barns krop. Måske er de allerede centimeter store med ru, skællende kanter og med en kløe, der får junior til at kradse løs.

Ringorm er en ganske almindelig hudinfektion, som hærger i rigtig mange børnefamilier – særligt hos dem, som har kæledyr. Hvad der begynder som en lille, næsten utydelig plet, kan på rekordtid vokse sig til store, røde ringe og til sidst brede sig til mønstre, der ligner symbolet på de Olympiske Lege.

Men hvad er ringorm egentlig? Hvordan behandler du det? Og kan dit barn sendes i skole eller institution, hvis der former sig små, røde hekseringe på kroppen? Læs med her og få svaret.

Hvad er ringorm?

Infektionen med det misledende navn har faktisk intet med en orm at gøre. I stedet er ringorm en meget smitsom svampeinfektion i det yderste lag af huden, der også går under navnet Tinea corporis. Ringorm er ganske ufarlig, men den hærger i rigtig mange børnefamilier, hvor særligt de yngste døjer med udslæt efter at være blevet smittet i skolen, børnehaven eller i SFO’en. Voksne bliver kun i sjældne tilfælde smittet, men hold godt øje, hvis I har ringorm i familien. Ellers kan I hurtigt gå hen og smitte hinanden.

Hvordan ser ringorm egentlig ud?

Der kan gå lang tid fra dit barn smittes, til ringormen viser sig på dets krop. Når først du ser den, er du dog slet ikke i tvivl: Infektionen viser sig nemlig som runde eller ovale, røde ringe med ru og skællende kanter og med en midte, der har almindelig hudfarve, men som synes hvid i sammenligning med den røde kant. Ringene starter som bittesmå, røde pletter og vokser sig større fra centrum af cirklen. I nogle tilfælde kan ringene blive centimeter lange i diameter og endda vokse ind i hinanden og skabe store, røde mønstre. Udslettet klør en anelse i kanterne, men generer ellers ikke synderligt.

Ofte vil ringorm forme sig på dit barns krop, arme og ben, men hold også øje i hårbunden, hvor svampen har ganske gode levevilkår.

Foto: Getty Images
Ringorm.jpg
Foto: Getty Images

Sådan ved du, om dit barn har ringorm

  • Det har runde eller ovale, røde pletter på huden
  • Kanterne på pletterne er ru eller skællende
  • Udslettet er startet som en lille, rød plet, men har med tiden vokset sig større og har fået en hvid midte
  • Måske har udslettet spredt sig til et stort, rødt mønster
  • Dit barn klør og kradser på udslettet

Hvordan smittes børn med ringorm?

Både dyr, mennesker og jord kan være værter for hudsvampe, og i ringormens tilfælde er det gerne mennesker og dyr, der er synderen. Ofte vil smitten ske fra dyr som katte, hunde og gnavere, og det kan derfor være en god idé at undersøge jeres kæledyr for ringorm, hvis uheldet er ude, så I får fjernet smittekilden. Stryg dyret mod pelsen, se, om der er pletter, og få det behandlet hos dyrelægen, hvis du finder ringorm.

Smitten kan dog også ske fra menneske til menneske gennem berøring eller ved, at I f.eks. bruger samme håndklæde eller tøj, og der er således ikke ret meget at gøre, hvis der er udbrudt ringorm i skolen eller institutionen.

Har du været i direkte kontakt med ringormen, bør du altid vaske hænder grundigt bagefter for at minimere smittefaren. Du og dit barn kan nemlig nemt få ringorm mere end én gang.

LÆS OGSÅ: Når ‘barn syg’ tager livet af det faste job

Sådan behandler du ringorm

Ringorm er heldigvis lige så let at behandle, som det er let at få. Er dit barn sluppet heldigt med bare én eller to ringorme, kan I nemt og billigt behandle infektionen ved at smøre området med en svampecreme, som kan købes i håndkøb på apoteket. Der findes flere varianter, som kræver forskellig påsmøring, så spørg lægen eller apoteket, hvad de anbefaler til lige netop dit barn.

Er huden derimod slemt ramt af store, røde mønstre, skal barnet undersøges af en læge. Han eller hun kan om nødvendigt tage et skrab fra huden og vil typisk udskrive en tabletkur, der gør kål på de små svampe.

Må mit barn komme i institution, hvis det har ringorm?

Det korte svar er ja: Dit barn må gerne komme i skole eller institution, hvis det har ringorm. Husk dog, at ringorm er meget smitsomt, og at det særligt rammer børn. Det anbefales derfor, at du først sender dit barn i skole dagen efter, at behandlingen er startet. Vask også gerne tøj og andre tekstiler på 60 grader, inden du sender junior tilbage til hverdagen. På den måde gøres nemlig det smittefri.

Om eksperten

Artiklen er gennemlæst og rettet af speciallæge i børnesygdomme/pædiatri Thomas Lee Dahm, der har arbejdet som børnelæge siden 1993 og som speciallæge i børnesygdomme siden 2000.

Han har i dag egen praksis i Hillerød og har desuden erfaring som overlæge på Hillerød Hospitals børneafdeling. Over en periode på 12 år har han også screenet, undersøgt og behandlet asylbørn.

Thomas Lee Dahm har publiceret videnskabelige artikler både nationalt og internationalt og er desuden medlem af en række danske lægeforeninger, herunder DADL.

Han er født i 1962 og har 2 børn.

Kilder: Børnelæge Thomas Lee Dahm, Apoteket.dk, Netdoktor.dk, sundhed.dk, sygeborn.dk, Sundhedsstyrelsen 1 og 2