Sådan finder du den rigtige vådserviet
Vådservietter er uundværlige, når du er på farten med dit barn.
Hvis du nogensinde har læst indholdsfortegnelsen på en pakke vådservietter, har du sikkert fundet ud af, at det ofte er, ja – ren volapyk. Det er let at regne ud, hvad aqua betyder. Men hvad med alt det, der kommer efter? Det ved Bettina Ørsnes Larsen, der er biolog i Miljøstyrelsen, en masse om.
– Helt overordnet anbefaler vi, at man går efter svanemærket. Og ellers at det er uden parfume og methylisothiazolinone, MI, et konserveringsmiddel, der kan være allergifremkaldende, siger hun og tilføjer, at man, når det er muligt, kan anvende skumvaskeklude og vand og derved begrænse kontakten med kemikalier mest muligt.
En af de ingredienser, der er svær at afkode, er acid. For vasker man rent faktisk sit barns numse med en slags syre, hvis der står acid på pakken? Snarere tværtimod, forklarer Bettina Ørsnes Larsen.
– Der er flere stoffer, hvor der står noget med acid til sidst. Det skal man ikke være bekymret for. Eksempelvis sikrer stoffet citric acid, at produktets pH-værdi er hudvenlig. Stoffet er altså en pH-regulator, der sørger for, at ser- vietten har den rigtige pH-værdi.
Så er der aloe vera. Det lyder så naturligt, men er det altid godt for huden? Og hvorfor er det der overhovedet? Om det kan være skadeligt, er lidt sværere at lure som forbruger, forklarer Bettina Ørsnes Larsen.
– Aloe Vera har en plejende effekt. Men det kan indeholde antraquinoner, som kan være allergifremkaldende.
Man kan ikke se på pakken, om antraquinonerne er fjernet fra aloe veraen, men det er heller ikke problematisk i en grad, så vi anbefaler ikke at bruge det. Men hvis man vil være sikker – eller har et barn, der er følsomt, skal man gå efter astma-allergimærket, for her skal antraquinoner være fjernet.
I mange vådservietter er der også glycerin, som kan lyde som nitroglycerin – som er ganske sprængfarligt. Men det har intet at gøre med dynamit, og heller ikke det skal du holde dig fra, siger Bettina Ørsnes Larsen. Det er en fugtgiver, der sikrer, at huden ikke udtørrer, når der er alkohol i. Men hvad skal du så undgå?
– Det særlige ved kosmetiske produkter er, at de ikke tager hensyn til miljøet, men kun til forbrugernes sundhed. Men hvis man vælger Svanemærket, så er man også sikker på, at der er tænkt på miljøet. Eksempelvis er ethylhexylglycering skadeligt for miljøet i en vis koncentration, men med svanemærket ved du, at det kun er tilsat i en koncentration, som er vurderet ikke at være problematisk for miljøet.