Sådan hjælper du bedst dit barn af med sutten
Dit barn er afhængig af sin sut, så pas på med at gøre den til fjende, siger ekspert. I stedet skal du hjælpe dit barn til trygt at sige farvel til den elskede sut.
Sutten er ofte dit barns bedste ven. Den trøster, hygger, stopper tandkløe og giver tryghed om natten. Og den kan også være din rigtig gode ven, når dit barn skal sove, eller gråden ikke vil stoppe. Men en dag er det slut – sutten må væk.
Mange forældre vælger at give deres baby en sut i fødselsgave, og så starter en lang og sikker afhængighedsperiode. Nogle børn har kun interesse for sutten som trøst, eller når der skal soves, mens andre har den lille cigar solidt placeret i mundvigen det meste af dagen. Men for begge tilfælde gælder, at barnet en dag er nødt til at sige farvel til den trofaste ven, og det er ikke altid lige let.
Som altid vil man som forælder gerne gøre det bedste for sit barn og sørge for, at vanen brydes så smertefrit som muligt. Men det hænder, at afvænningsperioden bliver en lang og sej kamp, som kan trække store veksler på familiens trivsel i hverdagen.
Der kan være mange bekymringer, der melder sig hos dig, når udfordringen skal tages op. Måske er du bange for at gøre dit barn fortræd, men også bange for at svigte ved ikke at stå fast, når først beslutningen er taget, og dit barn er blevet involveret.
Ej blot til trøst
Selv den hyggeligste leg kan ende i gråd, og selv den mest hjerteskærende gråd kan ofte stoppes med en ”prop”. Men hvorfor har den lille trøster så stor betydning for barnet?
"Sutten er tryghed og trøst. Barnet er aktivt i brugen af sutten, fordi barnet på den måde kan trøste sig selv. Den ”power”, som sutten rummer for barnet, har stor betydning i det lille jeg’s måde at skaffe sig selv ro på," forklarer børnepsykolog Mette Krag.
Ifølge Mette Krag skal man se sutteafvænningen som en proces.
"Det er afgørende, at forældre ikke forcerer en afvænning, for gør man sutten til fjende, så kommer man til at gøre barnet fortræd. Barnet skal selv være med i processen. Det skal af med sutten på en ordentlig måde, så det ikke mister sig selv."
Mette Krag mener, at en god måde at starte afvænningen på kan være at tage sutten fra barnet om dagen:
"Hverdagens mange aktiviteter betyder ofte, at børn ikke har det samme behov for sut i løbet af dagen, og det kan derfor være en god idé at trappe langsomt ned, så barnet i første omgang kun bruger sut, når det skal sove," siger hun.
Vigtigt at samarbejde
Når I som forældre er blevet enige om, at junior skal droppe sutten, er det en rigtig god idé at starte et samarbejde med barnet:
"Når man som forældre vurderer, at barnet er klar til at lægge sutten på hylden, er det vigtigt at samarbejde med barnet om det. Den lille dreng eller pige er stor nok til, at man sagtens kan tale med dem om det, der skal ske. Og det kan for eksempel være at hænge sutterne på et træ i parken eller sende dem til julemanden – det er godt at gøre det til et overgangsritual. Men det er de voksne, der har introduceret sutten i første omgang, så det er også dem, der må hjælpe barnet af med den igen. Det er vigtigt ikke at lægge ansvaret over på barnet, det er ikke barnets projekt," siger Mette Krag.
"Man kan ikke gøre et for stort nummer ud af at hjælpe barnet af med sutten, men man må ikke forcere", understreger hun.
Samtidig skal man huske at inddrage barnets daginstitution i projektet. Forældre må samarbejde med pædagogerne om, hvordan de skal forholde sig til barnet, når sutten bliver savnet. Det er også væsentligt, at man ikke starter overgangsritualet midt i en krisetid.
"Der skal være ro og stabilitet i familien, når barnet skal afvænnes helt. Det kan derfor være en god idé at vælge et tidspunkt, hvor der er overskud, for eksempel op til eller under en ferie", siger hun.
Giv barnet en erstatning
Ifølge Mette Krag er det afgørende, at du giver dit barn en eller anden form for erstatning for sutten. Det kan være en ny pude, bamse eller noget, som dit barn har ønsket sig i lang tid.
"Den nye trøsteting gør, at barnet stadig vil føle, at det kan komme med sine behov", siger hun.
De første par nætter uden sut kan være særlig anstrengende for både barn og voksne. Nogle børn skriger vildt og har inderlige sut-abstinenser, og så gælder det om at holde fast i beslutningen, men dog ikke for enhver pris:
"Hvis barnet bliver sygt enten under afvænning eller kort tid efter, kan det være nødvendigt at acceptere et tilbagefald. Sker det, at barnet plager om sut lang tid efter afvænning, er det fint at stå fast på, at barnet må bruge sin erstatningsting som trøst", afslutter psykologen.
Læs mere om baby
-
Søvnbehov: Så meget skal dit barn sove
-
Test: Her er den bedste højstol til din baby
-
Leder du efter gratis babypakker? Få den samlede oversigt her
-
Top 100: Her er de mest populære babynavne
-
Faresignaler: Det skal du holde øje med hos din baby
-
Den store madguide: Det må din baby spise
-
Guide: Sådan gør du, når dit barn har feber
-
Forkølelse: 6 råd der kan hjælpe din baby
-
10 tigerspring: Få gode råd til dit barns mentale syvmileskridt
-
Derfor bør du ikke bære dit barn med ansigtet ud
-
Zoneterapi: 4 magiske punkter, der får din baby til at sove
-
Amning eller flaske: Det rammer hårdt, når andre mener, du ikke gør det godt nok
-
Mælkebomben: Kan den virkelig fremme din mælkeproduktion?
-
Barselsgæster: 10 formanende råd til dig, der skal på barselsbesøg
-
Modermælk: Sådan pumper, opbevarer og varmer du brystmælk
-
10 facts om amning og alkohol