5 simple tips: Sådan holder du en klimavenlig børnefest
Der skal være plads til at holde præcis den fødselsdag eller fest, som junior drømmer om, men det behøver ikke at være på bekostning af miljøet. Her er fem tips til at holde en børnefest med omtanke for vores planet.
1. Gaveindpakning
Hvis I har planlagt den perfekte, miljøvenlige gave, er det synd at pakke den ind i spritnyt gavepapir, som bliver flået af på to sekunder og aldrig brugt igen. Prøv i stedet en af disse ideer:
- Vælg gavepapir, der kan genbruges mange gange. I skal bare lade være med at skrive på det.
- Lav en signatur-gaveindpakning af sider fra gamle magasiner, aviser og tegneserier, som man kan læse, når man har pakket ud.
- I kan også droppe indpakningen helt og i stedet lave en skattejagt. Det gør det sjovt og overraskende at både få og give en gave, og det forlænger spændingen endnu mere, end indpakningspapir gør. Lav nemme spor eller svære gåder, som fører til gaven – I bestemmer selv.
2. Indbydelse, service og slik
Drop al engangpynt og service, og lav i stedet personligt pynt, og investér i budgetvenligt engangsservice.
- Send indbydelser (og eventuelt takkekort) på e-mail.
- Klip trekanter af brugt gavepapir eller gamle tegneserier, og lav jeres egen fødselsdagsguirlande ved at hænge dem på en snor.
- Brug rigtige tallerkner, bestik og glas, når I serverer mad og drikke. I kan sandsynligvis få et helt sæt i genbrugsbiksen for mindre, end I skal give for engangsbestik og paptallerkner. Gem fødselsdagsservicet væk i en kasse indtil næste fest, og lån det gerne ud til venner og familie.
- I stedet for at dele plastikposer med slik og plastiklegetøj ud, så få jeres gæster til at lave noget, de kan tage med hjem. Det kan være at male en urtepotteskjuler, blande slim i køkkenet eller bage lækre cupcakes.
LÆS OGSÅ: Kaotiske børnefødselsdage: "Rigtige venner spiser ens klamme kage"
3. Ønskeliste
I stedet for flere ting kan du hjælpe dit barn til at ønske sig aktiviteter eller planetvenlige gaver som for eksempel:
- Biografbilletter.
- En udflugt sammen med den, der giver gaven.
- At den, der giver gaven, ‘adopterer’ en truet dyreart i dit barns navn.
- Brugte ting, eksempelvis fætters cool Pokémon-trøje, som dit barn altid har haft et godt øje til, eller den smukke, balinesiske blondekjole, som kusinen netop er vokset ud af.
- Gavekort til yndlingsbutikken, hvor fødselaren kan købe netop det, der er brug for, men som gæsterne måske ikke lige har fantasi til.
4. Alternativt kort
Det er ikke kun det papir, kortene er lavet af, der er skadeligt for miljøet. Der bliver også brugt masser af energi og kemikalier på farvestrålende billeder, lak, glimmer og små dimser, som bliver limet på, for at I skal få øje på kortet i butikken. Og mange af den slags kort er tilmed pakket ind i plastik.
Led efter et, der er lavet af papir fra en bæredygtig produktion eller af genbrugspapir. Det allerbedste, og hyggeligste, er dog, hvis I i stedet bruger et af disse forslag.
- Lav et e-kort eller en videohilsen. Der er masser af apps, hvor I kan gøre det gratis.
- Lav et kort af ting, I finder derhjemme.
- Print yndlingsfotoet ud, og skriv bagpå. Så kan I altid putte det i fin en ramme bagefter.
- Brug gamle kort igen ved eksempelvis at klippe den del af, der er skrevet på, og skriv på det resterende.
LÆS OGSÅ: Fremtidsforsker: Sådan kommer dit barns fremtid til at se ud
5. Glem glimmeret
Glimmer er lavet af små stykker sølvpapir, som er blevet beklædt med farvet plastik. Det er sindssygt populært på tøj, i sminke og i aktivitetssæt. Men for miljøkrigere er der ikke meget glans over det.
Alle, der har prøvet at bruge glimmer, ved, at de små stumper er overalt. Får man et glimmerkort, kan man være sikker på, at man skal vaske glimmer ud af håret, gulvtæppet og hunden de næste mange uger. Og det ender desværre mange andre steder end det, særligt i rensningsanlæg og så videre ud i havet, hvor det kan forvolde skade på dyrelivet.
Mange af de bittesmå plastikartikler ender faktisk igen på middagstallerkenen, fordi hundredvis af forskellige dyr spiser plastik (i havet bliver plastikartikler hurtigt dækket af alger, som får dem til at dufte himmelsk for en fisk). Det betyder, at hver gang man spiser fisk eller skaldyr, spiser man også den mikroplast og de kemikalier, som dyrene har optaget.
LÆS OGSÅ: Skat, slukker du lige for skærmen? Sådan skal du gå til familiens digitale dilemmaer
Heldigvis er der et lille lys for enden af tunnelen for alle, som elsker lidt glam og glitter. Forskere arbejder nemlig med at udvikle biologisk nedbrydeligt glimmer lavet af naturmaterialer som for eksempel eukalyptus i stedet for plastik.
Så hvis junior ikke kan undvære en smule glimmer i sin ansigtsmaling, neglelag eller hobbysæt, så led efter den slags ‘økoglimmer’, eller prøv at gør, som nogle børnehaver er begyndt på, og brug linser fra supermarkedet i stedet for glimmer (men måske ikke i ansigtet)