Skolestart

Familieterapeut Fie Hørby: Sådan passer du bedst på dit barn, når det er startet i skole

Skolestart er et kæmpestort skift i livet, som fylder barnet med nye indtryk, rutiner og venskaber. Derfor kan det være godt, at man som forælder gør en særlig indsats for, at barnet ikke bliver alt for overstimuleret, forklarer familieterapeut Fie Hørby. Få hendes bedste råd her.

Det kan være noget af en omvæltning at starte i skole, og derfor skal du som forældre være særligt opmærksom på, at dit barn ikke bruger energi på mere end højst nødvendigt i fritiden.

Det fortæller familieterapeut Fie Hørby i podcasten Børnepsyk, hvor hun sammen med chefredaktør for Vores Børn, Mette Hovmand-Stilling, dykker ned i tiden før, under og umiddelbart efter skolestart.

Her er blandt andet fokus på hvilke signaler, man bør være opmærksom på hos sit barn. For nogle børn risikerer at blive overstimuleret i forbindelse med skolestart.

”De reagerer følelsesmæssigt ved at træde lidt tilbage i deres udvikling, når de så kommer hjem. De er lidt lettere til gråd og bliver mere ængstelige, mens det også kan påvirke søvnen og gøre, at de tisser i sengen,” fortæller hun.

”Det er derfor vigtigt at gribe barnet, når det er parat, i stedet for at have travlt og planlægge noget. For så får barnet ikke sig selv med og mærker ikke, at det er deres egen lyst og behov, der bliver taget hånd, men derimod at det er mor og far, der skal gøres glade.”

Selvom dit barn ikke bliver overstimuleret, giver familieterapeuten her fire gode råd, som kan være gode at være opmærksomme i tiden efter skolestart.

4 gode råd til at gribe dit barn efter skolestart

  1. Skær med på sociale arrangementer
    Det kan i starten være rigtig godt, at barnet kommer hjem og får slappet lidt af – og ikke har alt for mange fritidsaktiviteter eller weekendarrangementer i den tid. For det er meget vigtigere, at de har tid til at skabe relationer i skolen, men samtidig også komme hjem og falde i hak med sig selv, for at de igen kan gå stærkt hen i skolen.
  2. Træd ind i deres nye verden
    Det kan som forælder være en fordel at lære klassekammeraternes og lærernes nævne at kende. For i og med at vi delagtiggøre os i barnets verden og virkelighed, som ligger udenfor hjemmet, så bliver den mere nærværende for barnet, og det giver samtidig barnet følelsen af at være betydningsfuld.
  3. Hav blik for lærerne og andre forældre
    Det er vigtigt, især i starten, at man har blik for hinanden som voksne i et klassefællesskab. Vi skal ikke dømme andre forældre for deres måde at være forældre på eller lærerens måde at gøre nogle ting på. Når I som forældre møder noget, som I ikke forstår eller er enig i, så fortæl barnet, at "I tager en snak med de andre om det, så I kan blive klogere sammen."
  4. Lad være med at arrangere noget, du ikke selv har lyst til
    Det dræner os, og så har vi mindre energi til ungerne og livet med os selv og hinanden. Der er ingen tvivl om, at et godt samarbejde er vigtigt, men det kan gøres på rigtig mange måder. Det er selvfølgelig godt at møde om til arrangementerne, som er lavet, og man har mulighed for at hilse og tale lidt med hinanden. Men hvis man ikke har lyst til at tage til running-dinner, eller hvad der ikke bliver lavet af arrangementerne for mødrene og fædrene, så synes jeg, at bare, at man skal melde ud, at det vil man ikke.

Du kan helt gratis lytte til anden sæson af podcastserien ’Børnepsyk’ på Vores Børns kanal på Apple Podcast eller Spotify, som gennem 10 episoder kommer rundt om emner som søvn, stress og venskaber blandt børn.

Om eksperten

Fie Hørby er uddannet psyko- og familieterapeut. Hun er medindehaver af Black bird Institute, som uddanner forældre og fagfolk i relationskompetence, familierådgivning og familieterapi. Hun er derudover forfatter til bestselleren 'Drop Opdragelsen!' og 'Om Teenagere – for forældre'.

Privat er hun gift med Thomas Andersson og mor til Rumle, Liv og Isak.