Bonusforælder? Få Jannes 7 råd til at sikre et godt forhold til børnenes mor eller far
Det kan være op ad bakke med den gode stemning, når du ikke ser øje til øje med din kærestes eks og forælder til dine bonusbørn. Men det er så vigtigt, at du gør forsøget. Her får du syv gode råd, som kan hjælpe dig på vej.
Sammenbragte familier kan være kaotiske. Mildest talt. For hvordan får du lige skabt en velfungerende hverdag, når din store kærlighed ikke kun kommer med børn – han eller hun kommer også med en eks, som rent faktisk har noget at sige i dit nye liv.
Pludselig skal I bytte samværsweekender, koordinere forsvundne flyverdragter på tværs af to matrikler, arrangere (fælles) fødselsdage og smile venligt til hinanden. Også selvom I måske ikke altid ser ens på tilværelsen.
Den naturlige kærlighed er en anelse mere udfordret, end hos førstegangsfamilier, og det betyder, at den løbende bliver ”sat på prøve”, fordi der er så mange hensyn at tage og så meget logistik, der skal gå op.
Det understreger familierådgiver Janne Leth Førgaard. Hun lever også selv i en sammenbragt familie på 21. år og ved, at det kan være svært at få så mange interesser til at mødes. Hun anbefaler derfor, at du og din partner bruger jeres tid og energi på, hvilken sammenbragt familie I gerne vil skabe.
Der er ikke en ”one size fits all”.
”Mange har en ide om, at når vi er en familie, så skal vi være sammen det meste af tiden. Det er ikke altid den bedste løsning i en sammenbragt familie. Her kan den bedste og kærligste løsning for alle være at dele sig op en gang imellem netop for at passe bedst muligt på alle i familien,” siger hun.
Når det er sagt, er den sammenbragte familieform en oplagt mulighed for at udvikle sig personligt og være oprigtigt interesseret i, hvorfor andre gør, som de gør, forklarer familievejlederen.
Hun giver her syv gode råd til, hvordan du skaber en god relation til dine ekstrabørns mor eller far.
- Start med dig selv og opfør dig som én, andre har lyst til at tale og interagere med.
- Gør dit for at skabe et godt forhold til børnenes andet hjem. Der er familier, hvor konflikten er høj, og det ikke er en mulighed, men gør dit for, at konflikten ikke optrappes yderligere. Husk også at sige fra, når det er det rigtige at gøre.
- Tal aldrig grimt om barnets anden forælder. Du skal ikke lyve eller pynte på ting, men sig hellere f.eks. ”ja, det synes mor, men det synes jeg ikke” end ”det er, fordi mor er helt gal på den”.
- Hold dig på din egen banehalvdel og anerkend og respekter barnets anden forælder. Også selv om I ikke er enige. Vær nysgerrig på, hvorfor han eller hun mon gør, som de gør.
- Når barnets anden forælder gør tingene på en markant anderledes måde, end du selv ville gøre, kan det være svært at håndtere. Fokuser, så godt du kan, på, at der er mange måder at gøre tingene på – og at det er okay.
- Er der noget, der undrer eller foruroliger dig ved det andet hjem, så spørg, hvordan tingene hænger sammen, så du bliver klogere på, hvad der er op og ned.
- Prøv, som et tankeeksperiment, at sætte dig i hans eller hendes sted. Hvordan ser din rolle og tilstedeværelse ud med hans eller hendes øjne?