Mor og far, hvad sker der i Ukraine? Sådan taler du med dit barn om konflikten
Spørger dine børn også til situationen i Ukraine? Måske er de bekymrede og bange og forstår ikke, hvad der foregår? Vi har talt med en ekspert, som hjælper dig med, hvordan du tager snakken.
I nat dansk tid faldt de første bomber over Ukraine, og Rusland har nu invaderet sit naboland. Det kan selv de mest uskyldige og naive barneører ikke undgå at opsnappe, og måske sidder du med et barn, der har en masse spørgsmål og følelser.
For kommer der krig i Danmark? Og hvorfor har Putin så meget magt?
Måske er du også i tvivl om, hvordan du bedst håndterer de store spørgsmål, børnene kommer med? Vi har talt med børnefaglig konsulent i Børns Vilkår, Ida Hilario Jønsson, om, hvordan du som forælder taler med dine børn om Ruslands invasion af Ukraine.
Hvor meget skal du fortælle dine børn?
"Det handler om, at børnene får lov til at tømme tankerne og eventuelle bekymringer. Her kan man som voksen spørge ind til, hvad de har set, hørt og hvad de tænker på. På den måde kan man sørge for, at informationsniveauet er tilpasset til det, barnet har brug for at tale om. Det vigtige er, at børn kan mærke, at det er okay at spørge og dele deres følelser med de voksne. Børn skal gerne kunne finde tryghed i, at den voksne kan rumme det, barnet kommer med."
LÆS OGSÅ: 8 gode råd til, hvordan du taler med dit barn om coronavirus
Hvordan skal du fortælle det?
"Børn vil ofte have hørt fragmenter af det, der foregår i nyhederne, men have svært ved at forstå det. Det kan derfor blive til bekymringer og forestillinger, som kan folde sig ud i tanker og fantasi, fx om Danmark bliver en del af konflikten, der er brudt ud i Ukraine. Det er godt, at barnet spørger – det kan være en måde at bearbejde og sortere i tanker."
"Som voksen har man ikke altid svar på alt, og det er ok. Børn behøver ikke nødvendigvis at få mange detaljer, men i stedet have brug for at blive beroliget, samtidig med at de mærker, at spørgsmål er ok. Selvom voksne også kan blive bekymrede og bange, så bevar så vidt muligt roen over for barnet, så voksenbekymringer ikke fylder."
Skal der være forskel på, hvad og hvordan du fortæller om konflikten ift. barnets alder?
"Det vil primært være børn i skolealderen, man skal være opmærksom på i den her situation. De møder i højere grad nyhederne og taler måske også om det på skolen. De små børn vil ikke umiddelbart støde på informationer om krigen, medmindre de hører det fra større børn – og i de tilfælde vil de som udgangspunkt spørge de voksne."
Hvordan håndterer du, hvis børnene er bange?
"Nogle børn er bange for, at krigen kommer til Danmark, og at der sker dem eller deres familie noget. I sådan en situation er det vigtigt at vise og fortælle børnene, at de voksne vil gøre alt, hvad de kan, for at passe på dem, på andre børn og mennesker. Det er ikke rart og kan være svært at forstå, når der er uro og konflikter rundt om i verden."
"Fortæl barnet, at risikoen for, at der kommer krig i Danmark, er meget lille. Og der er mange mennesker, der arbejder hårdt på, at den slags ikke sker i Danmark. Barnet kan have brug for at mærke tryghed og omsorg hos den voksne. F.eks. at få et kram eller at der er en voksen i nærheden, når de skal falde i søvn – en tid hvor tanker og bekymringer kan fylde."
LÆS OGSÅ: Gråd, vrede og jalousi: Sådan rummer du dit barns svære følelser
Skal man blive ved med at forklare udviklingen?
"De fleste børn har ikke brug for mange detaljer, og de vil ikke have brug for hele tiden at blive opdateret. Det kan være store informationer for et barn at få så direkte, og der må man som den voksne overveje, om det er det, der skal til. Det er altid en god idé at afveje, hvordan man møder det enkelte barn i bekymringerne. Fortæl barnet, at de altid kan komme, hvis de hører eller ser noget, der gør dem bange."
Nogle børn spørger måske meget – hvad med dem, der holder inde på sine spørgsmål eller bekymringer?
"Som voksen skal man lytte til sin egen fornemmelse af, om ens barn går med noget indeni, hvis de pludselig har svært ved at sove eller andet. Fortæl, hvad du har lagt mærke til, og spørg, om der er noget, de har brug for at snakke om."
"Det kan også være en god idé at være generelt opmærksom på at spørge ind til, hvordan dagen er gået, om de har talt om noget bestemt i skolen, om de har set Ultra Nyt i klassen eller andet. På den måde viser man barnet, at man interesserer sig og er tilgængelig, uden at man behøver at spørge direkte ind til situationen i Ukraine, hvis det nu ikke fylder hos barnet."