skærmtid inden sengetid

"Jeg har svært ved at vriste skærmen fra min datter op til sengetid"

Betyder det noget, at mit barn ser skærm inden sengetid, spørger en læser. Få søvnplejerske Sine Ditlev Bihlets bedste råd her.

"Jeg har svært ved at vriste skærmen fra min datter op til sengetid – påvirker det hendes søvn?”

– Nicoline

Ekspertens svar

Vi ved efterhånden, baseret på valid forskning, at skærm påvirker både indsovningstidspunktet og den efterfølgende søvn.

Det er blandt andet lyset, der påvirker hjernen, men det er også grundet den øgede inaktivitet ved at sidde og kigge på en skærm dagen igennem samt den følelsesmæssige opregulering, der kan ske i barnet før sengetid, hvis barnet spiller, tjekker Snapchat, Instagram, Tiktok eller sms’er.

Anbefalingen er, at telefonen, iPad’en og andre skærme bør lægges væk 1-2 timer før sengetid.

Men dybest set vil jeg anbefale, at familien gør det, de har lyst til – så længe det fungerer for dem.

Med det mener jeg, at har man et barn, der falder i søvn uden problemer og sover godt om natten og generelt trives, så er skærmen måske ikke nødvendigvis et problem i denne sammenhæng.

Hvis man derimod har et barn, der har problemer med at sove, har hyppige opvågninger, urolige nætter og/eller har problemer med at vågne næste morgen, så kan mindre skærmbrug og ændring af skærmvaner gøre en stor forskel i forhold til at sikre bedre søvn.

Om eksperten

  • Sine Ditlev Bihlet er søvnekspert, forfatter til bogen "Tryg søvn" og uddannet sundhedsplejerske.
  • Hun har beskæftiget sig professionelt med børn i over 13 år som sygeplejerske, og specielt med børns søvn som sundhedsplejerske.
  • Hun har arbejdet med søvn hos børn med brandsår, børn med kræft, børn med med adhd, børn med autismediagnoser, børn, som har det svært, småbørn, spædbørn, nyfødte, for tidlig fødte og bare helt raske børn i trivsel.
  • Privat er hun gift og har tre piger på 12, 9 og 4 år.
  • Læs mere på Søvnplejersken.dk
sine.jpg