Skole

Faktaboks

Janne Clevin har været lærer i folkeskolen i mere end 30 år og er, som datter af alle tiders børneven, Jørgen Clevin, ud af en børneglad familie.

Har du et spørgsmål om dit barns skole?

Spørg Janne Clevin, som har været folkeskolelærer i over 30 år. Hun er ud af en børneglad familie som datter af alle tiders børneven, Jørgen Clevin. Send dit spørgsmål til skole@juniormag.dk

Faktaboks

Er din søn gået i stå med læsningen??Er du i tvivl om, hvilken skole du skal vælge til din datter? Har du spørgsmål til skole-hjem-samarbejde? Eller vil du vide mere om reglerne for ferie uden for skoleferierne?

Har du spørgsmål om dit barns skolegang, så skriv til lærer Janne Clevin på skole@juniormag.dk

OBS! Juniors redaktion udvælger hver måned spørgsmål til besvarelse. Eksperten svarer altså IKKE på alle spørgsmål, men kun de udvalgte.

Brevkasse spørgsmål: Må læreren kigge i børns tasker?

Hej,

Jeg er mor til to piger, én i 4. klasse og én i 1. klasse. Mit spørgsmål er meget kort: Er det tilladt for en lærer at åbne og kigge i børnenes tasker efter bøger til aflevering, når børnene ikke selv er til stede?

Spørgsmålet er vedrørende min datter i 4. klasse, der har været ude for, at dansklæreren kiggede i nogle af elevernes tasker, mens de selv var ude for at lave gruppearbejde.

Selv mener jeg, at det IKKE er rimeligt, men spørgsmålet er, om det er ”lovligt”?

VH Maria Jensen,

Skovlunde

Kære Maria Jensen,

Mig bekendt findes der ingen love og regler for, hvor vidt en lærer må gå i en elevs taske efter dette eller hint.

Jeg kan vel sige det kort – selvfølgelig skal en lærer ikke gøre det uden at spørge om lov først. Hvis en lærer kræver, at en elev skal vise respekt for andre og andres ting, skal læreren vel også vise respekt for eleven og elevens ting.

Hvis dit barns lærer ofte går i elevernes tasker, synes jeg, I skal fortælle læreren, hvad I synes om det.

Venlig hilsen

Janne Clevin

Optimér skole/hjem-samarbejdet

For at opnå det bedste skole/hjem-samarbejde anbefaler Skole og Samfund:

• at der indføres nationale regler, som sikrer, at der bliver valgt kontaktforældre på alle skoler og i alle klasser. Samtidig kan der udarbejdes inspirationsmateriale, som giver gode idéer, til hvilke opgaver kontaktforældrene kan tildeles i arbejdet med at forbedre skole/hjemsamarbejdet.

• at der igangsættes forsøgs- og udviklingsarbejder vedrørende kontaktforældre-klasserådets rolle som sparringspartner for klasselæreren. Der kunne for eksempel være tale om udviklingsarbejder, der belyser klasserådets rolle i debatten om prioriteringer i undervisningen.

• at der igangsættes forsøgs- og udviklingsarbejder, der belyser forældrenes rolle som en resurse i undervisningen. Der kunne for eksempel være tale om udviklingsarbejder, der systematisk involverer forældrene både i undervisningens tilrettelæggelse og i dens afvikling, for eksempel som gæstelærere, medhjælpere i undervisningen, ved ekskursioner og så videre.

Kilde: Skole og Samfund

Vidste du..

? At 25.820 elever gik på efterskole i 2006? Det er en stigning på næsten 7 procent i forhold til året før.

Kilde: Danmarks Statistik

Hvad er elevplaner?

Formålet er at styrke undervisningens planlægning, således at den enkelte elev får et bedre udbytte af undervisningen. Elevplanen skal også styrke samarbejdet mellem skole og hjem, således at der kvalificeret fremadrettet kan drøftes, hvad eleven kan kapere.

Elevplanerne skal være skriftlige, enten fysiske eller digitale. Elevplanen kan i øvrigt indeholde, hvordan forældre kan støtte op om eleven, og andre forhold vedrørende elevens skolegang. Forældrene skal regelmæssigt kunne se elevplanen.

Læs mere om elevplaner og find eksempler på www.emu.dk

Vidste du..

? At 14 år var alderen på den yngste gymnasieelev i Danmark i 2006? Den ældste var over 30 år.

Kilde: Danmarks Statistik

Kontakt eksperterne: Har du eller din familie et spørgsmål vedrørende jeres barns skolegang? Så skriv til: Junior, Oxygen Magasiner A/S, Postbox 865, 2400 København NV. Eller mail til: skole@juniormag.dk