Josephine Park kan have det svært med forventninger: Der er mange meninger om, hvordan man er en ”rigtig” mor

Skuespiller Josephine Park er aktuel i en ny opsætning på Det Kongelige Teater, hvor hun spiller rollen som 1950’er-husmoren Laura, der har svært ved at indfinde sig i rollen som hjemmegående. Og netop følelsen af ikke at udfylde den rolle, det er forventet, kender Josephine godt. Det fortæller hun i et stort interview til ALT for damerne.

Efter fire år med film og tv skal Josephine Park igen slå sine folder på de bonede teatergulve, når Det Kongelige Teater laver opsætningen ”Timerne”, som er baseret på Michael Cunninghams prisvindende bog ”The Hours”.

Artiklen fortsætter under videoen ...

Her skal Josephine Park spille rollen som 1950’er-husmoren Laura, hvis store smertepunkt er, at hun på ingen måde føler sig hjemme i rollen som husmor.

Og netop følelsen af ikke at kunne udfylde den rolle, der forventes af én, kender Josephine Park godt. Det fortæller hun i et stort interview til ALT for damerne, der er på gaden nu.

For selvom vi er kommet langt, er der stadig tråde fra fortiden, der snor sig op i vores nutid og strammer til om mange kvinders liv. Bl.a. i form af forventninger til, hvordan man er en ”rigtig” mor. Det mærker Josephine især, når hun er meget væk fra sønnen, Nelson, på seks.

”Jeg ville da lyve, hvis jeg sagde, jeg ikke har dårlig samvittighed i de perioder, hvor jeg arbejder meget. Jeg føler stadig, der er en lille snert af det der spørgsmål: ”Hvad vil du egentlig helst, være mor eller arbejde og være kunstner?”. Det forventes stadig af kvinder, at vi først og fremmest er mødre og omsorgsmaskiner. Det er blevet bedre, men mange hundrede års kønsfordeling smider man jo ikke bare fra den ene dag til den anden,” fortæller skuespilleren.

Men selvom Josephine indimellem godt kan føle, at normerne snærer lidt, er det samtidig vigtigt for hende at vise Nelson, at der er mange måder at være en familie på. Det behøver ikke være med aftensmad hver aften kl. 18, for måske er mor på tv-optagelser. Til gengæld kan Josephine Park så tage fem måneder fri bagefter, som hun fx gjorde efter optagelserne til TV2-serien ”Oxen”.

”Det giver jo også nogle muligheder for at være sammen på en anden måde og f.eks. tage ud at rejse. Det er sådan, jeg lever bedst, og min søn har jo ikke prøvet andet. Men jeg skal da hele tiden passe på ikke at falde i fælden med at se på andre og så få dårlig samvittighed over, at vi ikke lever med lige så fast definerede rammer.”

Et fundament af stærke kvinder

Josephine kommer fra en familie af stærke kvinder. Så sent som forleden talte hun og hendes kusine om mormoren, der blev alene med tre døtre og indtog rollen som matriarken med stor autoritet. Det var hende, alle lyttede til. Samme styrke og selvstændighed ser Josephine i sin mor.

”Jeg har haft mange kvinder i mit liv at se op til. Min mor har været meget kaptajnagtig i familien og har både den blødhed – det er måske lidt stereotypt, men det der vilde omsorgsgen, samtidig med at hun styrede båden med hård hånd under min opvækst.”

Læs hele interviewet på linket nedenfor, hvor Josephine Park fortæller mere om, hvordan hun gør sig klar til nye film- og teaterroller, men også om at miste og erkendelsen af, at problemer ikke forsvinder, uanset hvor hurtigt man løber.

Om Josephine Park

  • Skuespiller kendt fra DR-serierne ”Arvingerne” og ”Doggystyle”, TV 2- serien ”Oxen” og Netflixserierne ”Skruk” og ”Sygeplejersken”.
  • Aktuel i Det Kongelige Teaters opsætning af ”Timerne” (”The Hours”).
  • Vinder af tre Robert-priser og Ove Sprogøe-prisen.
  • Hun er 36 år og har sønnen Nelson på seks år med sin ekskone, dramatiker Kirstine Høgsbro.