Hvordan ved jeg hvornår jeg har ægløsning?

Spørgsmål:

Hvordan tjekker man sin ægløsning, når man ikke har sin menstruation?

Jeg er blevet mor til en dejlig pige for tre måneder siden, og vi har mod på at få et barn mere hurtigst muligt. Mit spørgsmål er så, når nu jeg ikke har haft menstruation siden fem-seks uger efter fødslen, og jeg har tjekket, at jeg ikke er gravid, hvordan ved jeg så, hvornår jeg har ægløsning?

Med venlig hilsen

Tinamor

Læs jordemoderens svar på næste side

Svar:

Kære Tina

Ægløsningen foregår omkring 14 dage, inden menstruationen kommer, så faktisk ved man jo først, at man har haft ægløsning de 14 dage senere.

En del kvinder får først ægløsning og menstruation, når de holder op med at amme, mens nogle får det hurtigt efter fødslen, selv om de ammer. Begge dele er normalt, så du kan altså ikke være sikker på, at du har ægløsning endnu.

Om ikke før, vil ægløsningen vende tilbage, når du engang stopper amningen. Men ligefrem holde op med at amme for at fremskynde ægløsningen ville da være ærgerligt for din lille pige. Hvis du vil vide, om du har ægløsning og i så fald hvornår, kan du købe en ægløsningstest på apoteket.

En billigere men også mere usikker metode er, at du tager din temperatur hver morgen, inden du står op. Ved ægløsningen stiger temperaturen nemlig ½-1 grad. Det er nok en god idé, at du tager en graviditetstest med jævne mellemrum.

Hvis du bliver gravid ved første ægløsning, vil du jo aldrig få menstruation. Tegn på graviditet som brystspænding og træthed kan du nemt overse, idet du har en lille baby, der i forvejen kan være årsag til netop disse symptomer.

Held og lykke.

Gitte Dencker

Faktaboks

Om eksperten

Gitte Dencker er uddannet jordemoder med en overbygningsuddannelse i journalistik på DJH. Arbejder nu som uddannelsesansvarlig jordemoder på Frederiksberg Hospital, men har også fødegangsvagter. Har skrevet bøgerne ”Fødselshjælperen,” ”Gravid uge for uge” og ”Fødslen trin for trin.”

Det er ikke længere muligt at stille spørgsmål til Gitte Dencker.

Ret i stedet spørgsmål til: Nina Sepstrup, jordemoder@voresborn.dk