Støt din baby i tigerspring

Støt din baby i tigerspring

Når din baby i en tidlig alder pylrer og pjevser og ingenting vil, så prøv at støtte den lille. Barnets uro er et sundhedstegn, der afslører, at det er i gang med et tigerspring.

Faktaboks

Typiske tegn på et tigerspring

Græder mere

Sover dårligere

Spiser mindre

Vil ikke ligge eller lege selv

Bliver utryg ved fremmede

Klamrer sig til dig

Er mindre livlig

Pludrer mindre

Nu gik det lige så godt. Du og din lille baby er i symbiose, og du kan afkode hvert enkelt lille gny. Instinktivt ved du, hvornår vidunderet er sulten, vil underholdes eller skal have en lur. Men pludselig – fra den ene dag til den anden (og ofte omkring de 12 uger) – er der ingenting, der kan stille guldklumpen tilfreds.

Ingen af de gængse rytmer og rutiner fungerer, baby græder, og du spørger dig selv, om du er helt gal på den. Svaret er heldigvis nej.

– Forældre tror tit, at de gør noget galt, når babyen i perioder er utilfreds og pylrer meget, siger sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen, der står bag hjemmesiden Netsundhedsplejerske.dk.

LÆS OGSÅ: Tigerspring: Forstå babys udvikling

– Men uroen skyldes blot, at barnet udvikler sig voldsomt i perioder, og det kan være rigtig hårdt for familien i nogle uger, indtil barnet falder til ro igen og har fået styr på de helt nye ting, fortsætter hun.

De urolige perioder dukker op med jævne mellemrum i babys første to år og falder sammen med større mentale og fysiske skridt i barnets udvikling – de såkaldte tigerspring.

Det kan for eksempel være, når barnet øver sig i at slå til ting og samtidig opdager, at det kan få tingene til at bevæge sig. Eller når barnet lige er begyndt at kravle og oplever, at det kan komme rundt på egen hånd, men samtidig har brug for masser af tryghed for at turde møde den store nye verden, der åbner sig.

– Alle disse færdigheder skal barnet jo lære fra grunden, og det er en krævende proces at få fysikken og bevidstheden til at spille sammen, forklarer Helen Lyng Hansen.

– I tiden op til et tigerspring virker det, som om der er ekstra meget af det hele i barnets verden, og derfor bliver det utrygt og forvirret.

Typisk ved et tigerspring

Babys typiske reaktioner på et udviklingsspring er, at han eller hun pylrer, ikke sover så godt som normalt og virker frustreret ved brystet eller sutteflasken – tager måske fat og sutter lidt for så at slippe hurtigt igen og begynde at græde.Samtidig vil baby gerne have fysisk kontakt, masser af fysisk kontakt.

LÆS OGSÅ: Følg din babys tigerspring

– Når barnet bliver kærtegnet og nusset, sætter det gang i produktionen af et beroligende hormon. Så måske er grunden til, at babyerne søger så meget fysisk kontakt i de perioder, at det kan give en hormonel ro i kroppen i en ellers utilpas tid. En anden forklaring kan være, at det trods alt er lettere at rumme den store verdens mange indtryk fra sin mors trygge arm, fortæller Helen Lyng Hansen.

Læs barnets signaler

Som regel er begyndelsen af et tigerspring det sværeste. Du kan have svært ved at afkode, hvad der sker for din ellers søde og tilregnelige baby, og dermed hvordan du bedst kan hjælpe den lille. For det er vigtigt at støtte barnet og give en hånd, når det for eksempel øver sig i at kravle, rulle eller daske til ting.Helen Lyng Hansen understreger, at det er vigtigt, at du giver barnet masser af omsorg og nærhed – og også lader det komme oftere til brystet, hvis det gerne vil det.– Hvis du ikke lader barnet komme til – ‘ikke vil bruges som sut’, som mange siger – så overhører du barnets signaler, og det kan gøre den lille endnu mere utryg, forklarer hun og råder jer til at være sammen om at komme igennem de hårde perioder og gerne få lidt assistance.

LÆS OGSÅ: Forstå dit barns søvn

– Det er o.k. at bede om hjælp, for det kan være anstrengende, når du står midt i det. Det er helt i orden at have brug for en pause. I en tid med meget vræl kan det være godt at overlade barnet til en anden i et par timer og selv tage på café, købe tøj i fred og ro, læse en bog, eller hvad du har lyst til. Efter et stykke tid savner du nok barnet, og det er en god følelse at opleve i en urolig tigerspringsperiode.Det hjælper som regel meget i en besværlig situation at have viden om, hvad der foregår i babyens indre. Når du er bevidst om, at den voldsomme uro i krop og sjæl kommer og går i bølger, er det formentlig nemmere at udholde. Ligesom du kan glæde dig over barnets helt igennem sunde udvikling frem for at bekymre dig om, hvorvidt din førhen så nuttede lille unge har ændret personlighed for altid.Pludselig en dag – fra den ene dag til den anden – vil baby begynde at sove længere igen, få en bedre rytme i sin dag og ikke mindst vågne smilende op med overskud til verden. Og så ved du, at din lille tiger er kommet godt ud på den anden side af springet.

Tro på din fornemmelse

Når barnets uro er størst, så prøv at fornemme, hvad det gerne vil – og gør det. Også selv om det ikke står i en bog eller måske er så belejligt her og nu. Rådet kommer fra børnepsykolog Anna Rosenbeck.

– Mange forældre bruger deres forstand, når de vil gøre det rigtige. Jeg plejer at sige, at du i stedet skal slå følelserne til, se på barnet og prøve at tolke, hvad det fortæller, siger hun.

Måske vil barnet helst sove i et koldt soveværelse, måske vil det gerne undersøge dine ører, måske vil det bæres tæt til din krop, eller måske har det brug for mere ro for at kunne spise. I alle tilfælde handler det om at hjælpe, så barnet føler sig forstået.

– Forældre kan komme i tvivl, om de gør det rigtige. Min oplevelse er, at de fleste forældre gør rigtig meget rigtigt. I nogle tilfælde skal du bare turde slå hjernen fra, lytte til barnets udtryk og stole på dine egne følelser.

LÆS OGSÅ: Tigerspring: Hvad sker der for de tre- og seksårige?

LÆS OGSÅ: 24 råd om din babys gråd

LÆS OGSÅ: Tigerspring: Tag et kig ind i babys hjerne