10 tigerspring: Få gode råd til dit barns mentale syvmileskridt
Find ud af, hvordan din babys verden udvikler sig og bliver mere forunderlig i løbet af de10 spring, og hvordan du bedst kan hjælpe dit barn, når verden bliver større.
I løbet af sine første leveår tager alle børn flere syvmileskridt i deres mentale udvikling. Den slags kan sende ethvert lille menneske ud af fatning, så hvis du begynder at opleve, at dit barn i perioder virker pirrelig, er det ikke så underligt.
I fagsprog er disse forandringer blevet kaldt tigerspring, og de starter allerede, når dit barn er bare 5 uger gammelt.
Deres forskning er blandt andet blevet til bogen 'Vidunderlige Uger', som rigtig mange forældre stadig sværger til i dag for på bedst mulig vis at kunne hjælpe vores forvirrede baby gennem omvæltningerne.
Vi tager i denne artikel udgangspunkt i teorien om tigerspring. Den stammer fra 1990’erne, hvor 15 mødre deltog i et studie, hvor de noterede udviklingen i deres babyers adfærd.
Teorien blev efterfølgende den gængse metode til beskrive de forskellige faser i babyers udvikling, men i de senere år er billedet blevet nuanceret, og i dag er det alment kendt, at teorien er forsimplet og uvidenskabelig.
Så det skal du have i baghovedet, når du læser artiklen. Lad dig ikke stresse af, at dit barn ikke udvikler sig på præcis samme måde, som det beskrives her, for ingen børn er ens.
De seneste år er deres studier dog blevet kritiseret for ikke at være repræsentative for alle babyer, men man kan som forælder stadig læse om tigerspringene og få en idé om, hvad der kan være i vente for babyen. Husk dog på, at ingen babyer er ens, og de udvikler sig i forskellige tempo.
Her får du en oversigt over de 10 såkaldte tigerspring i din babys udvikling, som dit barn gennemgår i den første tid.
I det første spring gennemgår babys sanser en markant udvikling, især synssansen. Det virker som om, at det særligt er synet, der gennemgår en stor udvikling, samtidig med at der sker ændringer i barnets organ- og nervesystem. Din baby vil ofte reagere ofte på lys, skygger og bevægelser med stor fascination, men også med en vis uro.
Denne mentale udvikling betyder, at baby kan have svært ved at finde ro og kan virke mere pylret. Nogle forældre oplever, at barnet sover dårligere, har en ændret appetit og bliver mere klyngende. Det er en naturlig reaktion, da baby er ved at forstå verden på en helt ny måde.
Nedenfor kan du læse alt, hvad du skal vide om 1. tigerspring.
Din baby udvikler sine sanser yderligere i dette andet af de ti mentale spring. Baby ser verden på en ny måde og begynder at registrere mønstre, bevægelser og kontraster langt tydeligere end før. Selvom sanserne også udviklede sig i det første stadie, er baby nu endnu mere opmærksom på, hvordan ting bevæger sig og forandrer sig i omgivelserne.
Det er nu, at du som forælder kan opleve, at barnet begynder at følge genstande med øjnene i længere tid, drejer hovedet efter nye lyde og viser større interesse for sine hænder og fødder.
Baby eksperimenterer måske med at bevæge sine fingre mere målrettet og kan begynde at forsøge at gribe fat i genstande. Dette er en vigtig milepæl i babys udvikling, da det viser, at barnet begynder at forstå sammenhængen mellem sin egen krop og omgivelserne.
Babyer i denne periode kan også virke mere overstimulerede og have sværere ved at finde ro. Mange forældre oplever, at barnet sover mere uroligt og søger ekstra tryghed.
Den øgede sansemæssige aktivitet betyder ofte, at baby bliver mere pylret og kan have flere perioder med øget gråd. Små babyer kan have brug for ekstra fysisk kontakt i denne periode, såsom at blive båret tæt i en vikle eller bæresele for at føle tryghed og nærvær.
Nedenfor kan du læse alt, hvad du skal vide om 2. tigerspring.
For mange forældre kan dette springet her minde om det første spring, da barnet ofte virker mere urolig, grædende og søger mere kropskontakt. Søvnen bliver ofte påvirket, og barnet kan have sværere ved at falde til ro.
Baby begynder i tredje tigerspring at udforske verden gennem sin krop. Babyen vil opdage og eksperimentere med sine fingre og fødder på en ny måde og bruge dem mere bevidst. Dit barn lærer at gribe fat i ting, såsom legetøj, tæpper eller forældrenes briller og hår. Desuden bliver barnet mere interesseret i ansigter og vil ofte undersøge omgivelserne ikke kun med øjnene, men også med munden.
En anden vigtig udvikling lige nu er dit barns øgede opmærksomhed på lyde, og dit barn vil begynde at reagere på forskellige lyde og kan måske selv begynde at lave små lyde for at eksperimentere med sin røst.
Annonse
Nedenfor kan du læse alt, hvad du skal vide om 3. tigerspring.
4. Tigerspring: Cirka 19 uger – En rangle i hånden
I fjerde tigerspring, cirka 19 uger, markerer en stor udvikling i barnets fysiske og kognitive færdigheder. Sanserne udvikler sig, og baby får en bedre forståelse af sin krop og omgivelser, hvilket også kan føre til øget uro, fordi der er en verden af begivenheder.
Mange oplever, at barnet bliver mere opmærksom på sig selv i spejlet og reagerer på sit eget spejlbillede. Man kan derfor give barnet et stykke legetøj med spejl i.
Den lille baby eksperimenterer også med lyde, åbner munden, når de ser voksne spise, og forsøger at efterligne ansigtsudtryk og bevægelser.
Babyen begynder at spejle sig mere i de voksne og kan for eksempel åbne munden, når de ser dig tage en bid mad. Det betyder dog ikke, at baby er klar til fast føde – de øver sig blot i at efterligne dig.
Nedenfor kan du læse alt, hvad du skal vide om 4. tigerspring.
Alle børn er forskellige, og i femte tigerspring begynder forskellene at blive endnu tydeligere. Dit barn udvikler sig måske hurtigt grovmotorisk, mens andre fokuserer på finmotorik eller flere lyde. Barnet begynder at eksperimentere mere med sine hænder, såsom at skifte legetøj fra den ene hånd til den anden.
Det lille menneske begynder at forstå mere om sin krop og omverdenen – og opdager måske for første gang, at forældrene kan forlade rummet og forstå afstanden. Her begynder barnet virkelig at vise sin egen unikke udviklingsvej, og du vil opleve, at dit barn måske udvikler mere sociale færdigheder.
Annonse
Nedenfor kan du læse alt, hvad du skal vide om 5. tigerspring.
I sjette tigerspring begynder barnet for alvor at forstå sin omverden på en ny måde. Det kan nu genkende ting i bøger og begynde at koble ord med billeder, f.eks. en kat eller en hest.
Samtidig bliver barnets sociale forståelse mere nuanceret, og barnet lærer at vise omsorg og empati ved at græde, hvis et andet barn græder, og det gentager lyde, det hører i sin hverdag. Nogle børn begynder også at kravle i dette spring eller forsøger sig med at stå med støtte.
Barnet begynder at forstå verden, der måske pludselig giver mening. Det kan genkende ting i bøger, spejle sig i andre mennesker og reagere stærkere på lyde og stemninger.
Nedenfor kan du læse alt, hvad du skal vide om 6. tigerspring.
Mother carrying her smiling baby girl at homeStockPlanets
7. Tigerspring: Cirka 46 uger – Jeg vil selv, men hvordan?
I syvende spring, en slags Rækkefølgernes Verden, begynder dit barn at få en forståelse for rækkefølger og sammenhænge i hverdagen.
For eksempel begynder barnet at forstå, at for at spise skal det løfte skeen, tage mad på skeen og føre den til munden. Det betyder ikke nødvendigvis, at barnet mestrer dette perfekt endnu, men det øver sig og lærer gennem gentagelser.
Du vil måske også bemærke, at det lille barn har en stærkere vilje og kan vise mere temperament. Det ved nu, hvad det vil – og hvad det ikke vil – hvilket kan være en udfordring. Barnet begynder også at forstå årsag og virkning bedre, hvilket kan føre til nye lege og legetøj. Og du kan hjælpe dit barn ved at lege med, når syvende tigerspring begynder.
Nedenfor kan du læse alt, hvad du skal vide om 7. tigerspring.
I ottende tigerspring bliver barnet mere selvstændigt og vil gerne gøre ting selv. For eksempel kan barnet forsøge at tage sit tøj på eller hente skoene, fordi det vil ud at lege. Men når det ikke lykkes, kan det føre til stor frustration. Barnet vil også gerne spise selv med ske, men det kan resultere i mere mad på gulvet end i munden.
Det er en øveperiode, hvor barnet eksperimenterer og tester sine færdigheder, og det er godt for selvtillid. Samtidig bliver legen sjovere – nu kan barnet lege rollelege med dukken eller lege, at bilerne kører og styrter sammen. Det er en tid, hvor dit barn vil en masse, men ikke altid kan. Derfor er det vigtigt at give dem plads til at øve sig og håndtere frustrationer.
Nedenfor kan du læse alt, hvad du skal vide om 8. tigerspring.
9. Tigerspring: Cirka 64 uger – Kan selv, vil selv
I niende tigerspring begynder barnet at blive mere bevidst om sin egen vilje og ønsker at hjælpe til i hverdagen. De kan for eksempel forsøge at bære ting, hjælpe med at rydde op eller insistere på at gøre ting selv.
Samtidig begynder “ja” og “nej” at fylde mere i barnets hverdag, både fordi barnet selv tester grænser, og fordi forældre nu forventer, at barnet forstår og respekterer et nej.
Barnet vil gerne hjælpe og tage initiativ, men det betyder også, at de kan blive meget frustrerede, hvis de ikke får lov eller ikke kan det, de gerne vil. Det kan virke skræmmende for forældre, men de er blot ved at lære nye udfordringer på egen hånd.
Nedenfor kan du læse alt, hvad du skal vide om 9. tigerspring.
10. Tigerspring: Cirka 75 uger – På opdagelsesrejse
I dette tiende tigerspring begynder barnet at forstå sammenhænge på et helt nyt niveau. Det lille menneske opdager for eksempel, at deres familie hænger sammen som en slags enhed, og at hjemmets rum er forbundet. Den forståelse for relationer udvikler sig senere til en bredere forståelse af, hvordan verden og samfundet fungerer.
Dit barn begynder virkelig at opleve sig selv som et individ, og barnet er nu bevidst om sine egne handlinger og ønsker at have kontrol over sin lille, store verden - og ikke mindst at få lov til at udfolde sin egen vilje.
Det er også nu, du vil opleve, at dit barn bliver mere selvstændigt i sin motorik, da de fleste børn nu kan gå. Denne frihed giver anledning til sjove interaktionslege som gemmeleg, hvor barnet aktivt tester sin forståelse af rum og afstand.
Det er også her, i dette spring, at barnet får et stærkere selvbillede. Her begynder barnet for alvor begynder at forstå sig selv som en selvstændig person, der har egne tanker, ønsker og følelser og nu for alvor er sit eget lille menneske. Så det er en stor og vigtig tid, når barnet gennemgår dette spring.
Nedenfor kan du læse alt, hvad du skal vide om 10. tigerspring.
Tigerspring er en betegnelse for de perioder, hvor baby oplever store mentale udviklingsspring, hvilket ofte betyder en tid med øget uro, gråd og behov for tryghed. Det er en periode, hvor dit barn udvikler sig i glidende overgange og oplever mange ting på en helt ny måde, og hvor babys udviklingstrin bringer nye færdigheder med sig.
Når barnet pludselig oplever de forskellige udviklingsspring, betyder det, at der sker en mental omstilling i hjernen.
Du vil typisk opleve, at barnet er mere følsomt, har større behov for nærhed og kan være sværere at trøste. Det kan føles overvældende, men det er en nødvendig proces for babyens udvikling.
Om eksperten
Anette Straadt er sygeplejerske, sundhedsplejerske og lægeeksamineret klinisk kostvejleder med over 20 års erfaring i børns sundhed.
Hun har specialiseret sig i naturlig sundhed og skabt uddannelsen til Børnesundhedsvejleder. Hendes interesse for naturlig sundhed opstod, da hendes søn som baby havde sundhedsmæssige udfordringer, der blev markant forbedret gennem kost og livsstil.
Siden 2007 har hun fordybet sig i forskning og ny viden inden for børns sundhed.
Som forfatter, foredragsholder og underviser deler hun sin viden om, hvordan forældre kan styrke deres børns sundhed naturligt. Hun er også stifter af Æblebørn hvor hun vejleder familier i holistiske sundhedsløsninger.