Sundhedsstyrelsen trækker anbefaling tilbage: Fødsler bør ikke sættes i gang tidligere
Sundhedsstyrelsen vil ikke længere anbefale, at gravide kvinder sættes i gang i uge 41+0. Det skriver Politiken.
Gravide kvinder, der er gået en uge over termin, skal ikke længere tilbydes at blive sat i gang.
I hvert fald ikke hvis det står til Sundhedsstyrelsen, som i december sidste år ellers kunne anbefale, at netop én uge over termin skulle være skæringsdagen for igangsættelser af fødsler.
Det skriver Politiken, som har set et brev fra Sundhedsstyrelsen, der er sendt til blandt andet Jordemoderforeningen, Dansk Selskab for Obstretik og Gynækologi og den arbejdsgruppe, der er sat til at se på igangsættelserne. Brevet er ifølge Politiken underskrevet af Søren Brostrøm.
”Vi har i Sundhedsstyrelsen besluttet, at vi ikke udsteder den nationale kliniske anbefaling om igangsættelse af fødsler,” lyder det ifølge Politiken i brevet.
En turbulent omgang
I dag er retningslinjerne landet over, at gravide bliver tilbudt en igangsættelse i uge 42+0 – altså 10-12 dage over termin. Det er op til den gravide selv at bestemme, om hun vil have fødslen sat i gang eller ej.
Men i december sidste år kunne Sundhedsstyrelsen altså anbefale, at en fødsel bør fremprovokeres allerede i uge 41+0.
”Der er en lille forøget risiko for fosterdød forbundet med at gå over tid. Denne risiko bliver mindre ved at sætte fødslen i gang, og på den baggrund anbefaler Sundhedsstyrelsen, at igangsættelse overvejes i dialog med den gravide allerede fra uge 41+0,” skrev Sundshedsstyrelsen dengang i anbefalingerne.
Og det satte gang i en glødende diskussion om igangsættelse af fødsler på landets sygehuse.
Hvor bl.a. Sundhedsstyrelsen og fødselslægerne mente, at de nye anbefalinger kunne forebygge cirka 7 dødfødsler om året, satte kritikere spørgsmålstegn ved selv samme.
Også Jordemoderforeningen var lunken ved det nye forslag. For selvom tidspunktet reelt kun rykkes tre dage frem, kan det vælte de i forvejen pressede fødegange, sagde Lis Munk, formand for Jordemoderforeningen, dengang til Politiken. Igangsættelser varer nemlig ofte længere og er mere krævende end de såkaldt spontane fødsler, hvor fødslen går i gang af sig selv.
Tiden er ikke moden
At Sundhedsstyrelsen nu går ud og hiver deres anbefaling tilbage, skyldes da også, at der ikke har været faglig enighed mellem jordemødrene og fødselslægerne. Og at manglen på ressourcer betyder, at tiden ikke er moden til at ændre i anbefalingerne lige nu. Det skriver Politiken efter at have set brevet.
Lis Munk er tilfreds med, at der ikke ændres på de nuværende anbefalinger:
”Det er klogt, for vi bliver nødt til lige at tænke os om en ekstra gang, og det har vi god tid til. Desuden fordi den behandling, vi tilbyder gravide i dag, er meget sikker og ansvarsfuld,” siger hun til Politiken.
Annemette Wildfang Lykkebo, formand for fødselslægerne, er omvendt ærgerlig over den nye udmelding.
”Vi ved, at der er en større risiko for, at barnet dør, jo længere tid, der går efter terminen,” siger hun.
Sundhedsstyrelsen vil senest om et år gøre status på sagen.