Dit barns intelligens

Test dit barns intelligens

Er din vildbasse ikke meget for at sidde stille? Har dit stille barn svært ved at få munden på gled? Tag det roligt. Børn har mange intelligenser – en af dem er den kropslige, en anden er den personlige, og de er lige så vigtige som alle de andre.

Der var engang, hvor børn var enten dumme eller kloge – eller lå et eller andet sted midtimellem. Sådan er det ikke længere.

Selv om dit barn måske har svært ved noget af det, der normalt opfattes som ‘klogt’ – bogstaver og tal, for eksempel – er hun sikkert et geni på andre områder. 

De forskellige typer intelligens skal dog ikke bruges til at tilrettelægge livet for vores børn, så vi bliver deres små karrierevejledere.

Fyldt med muligheder

Derimod kan et smugkig på intelligenstyperne hjælpe dig til at få øje på, hvilke mange muligheder der åbner sig for dit barn, og hvordan han eller hun kan få et godt liv.

Faktaboks

GARDNERS INTELLIGENSTEORI

Den amerikanske psykolog Howard Gardners teori er, at alles, såvel børns som voksnes, intelligens kan deles ud på otte temaer, hvor man kan være svag, stærk eller midtimellem. Nogle er stærke på flere områder, andre har blot en eller to intelligenser, der peaker. Men alle har noget, de er stærke i.

Gardner mener, at man får mest ud af livet ved at have et godt niveau på alle intelligenser; man skal ikke være god til det hele, men man bliver et mere helstøbt menneske, hvis man er nogenlunde stærk på alle områder. Derfor er der god mening i at styrke de intelligenser, man ikke er så stærk i.

Teorien arbejdede oprindeligt med syv intelligenser. Siden er der kommet en ottende til: den naturalistiske intelligens.Måske har hun en særlig evne til at se, hvad andre er gode til – en form for intelligens, som gode ledere har. Måske er hun god til at forestille sig nye mønstre, når hun tegner – en måde at være klog på, som dygtige designere og grafikere gør brug af.

Manden, der for alvor lukkede op for posen af forskellige intelligenser, hedder Howard Gardner.

Han er en amerikansk psykolog, der i begyndelsen af 80’erne foreslog at se på begrebet intelligens på en ny og bredere måde.

LÆS OGSÅ: Ni hemmeligheder til en lykkelig barndom

Før var intelligens lig med IQ og ikke ret meget andet, men siden Gardner introducerede sit syn på intelligens, er teorien blevet mere og mere anerkendt og er nu efterhånden integreret i flere skolers og institutioners måde at arbejde på.

Intelligens kan udvikles

Lær dit barn at koncentrere sig

Styrk de svage sider

Vælg den rigtige sport til dit barn

Giver en forståelse for personligheden

Søskende bliver klogere af at skændes

Kys frøen

Test dig selv

Har du fået lyst til at blive klogere på, hvordan du selv er (mest) klog, kan du tage testen her!

Testen er lavet ud fra Howard Gardners oprindelige syv intelligenser og er beregnet til voksne.

Kilder: Playfoundation.com, Howardgardner.com, Pz.harvard.edu/pis/HG.htm, Emu, Danmarks Undervisningsportal og Anne Maj Nielsen, cand.psych. og lektor på Institut for læring ved Aarhus Universitet.