Har dit barn tørre hænder? Her er ekspertens bedste råd
Hænderne gør ondt, og huden sprækker for et godt ord. Men hvad er det, der påvirker huden, og hvorfor får børn ofte hurtigere tørre hænder end voksne? Og hvad kan man gøre for at forebygge det? Vi har spurgt læge med speciale i dermatologi Claus Rendtorff til råds.
Vi kender det alle! Tør hud, det generer, klør og gør ondt. Og det er ofte de små børnehænder, som rammest hårdest. Men hvad kan man egentlig gøre for at forebygge de tørre hænder, og hvordan behandler man bedst, når de først er ru, sprækket og gør ondt?
Her får du ekspertens bedste råd mod tørre hænder hos børn.
Hvorfor får børn tørre hænder?
Vejret påvirker huden utrolig meget. Fra februar til maj er vejret omskifteligt: Hård sol, vind og kulde- det udtørrer huden. Vejret gør, at alle hudflader er udsatte og det forværrer alle andre faktorer. Hvis man så også bruger meget sæbe mange gange dagligt, fjerner det de naturlige fedtstoffer fra huden. Og så reagerer huden, og den bliver svækket.
Hvorfor bliver børns hænder ofte endnu mere ru end voksnes hænder?
Børns hænder bliver hurtigere tørre og ru end voksnes, fordi børn har mindre naturlig fedt og færre talgkirtler i huden. Først i puberteten får børn mere naturligt fedt af hormonelle grunde.
Hvordan kan man forebygge tørre hænder hos børn?
Generelt bør man undgå for meget håndvask med sæbe. Man skal vaske sine hænder efter toiletbesøg, ved madlavning, inden måltider og ved sengetid. Herudover bør faktisk man ikke vaske hænder. Sæbe udtørrer nemlig hænderne i særlig grad.
Det samme gælder, når man bader og skummer sig ind i sæbe. Et barn kan nøjes med at komme i bad to gange om ugen, og man behøver ikke at bruge sæbe, når der ikke er synligt snavs. Vand er nok. Hvis der bruges sæbe, skal man altid sørge for at vaske al sæben væk, så der ikke sidder sæberester. Desuden skal kroppen tørres grundigt efterfølgende.
Man kan med fordel anvende håndsprit i stedet for håndvask med sæbe. Det er bedre for hænderne at bruge håndsprit, da det indeholder glycerol, som er et fedtstof. Desuden bør man altid smøre sine hænder ind i håndcreme efter hver håndvask samt morgen og aften. Det er også en god idé at smøre alle ydre flader ind i creme, inden man skal ud. Man kan aldrig smøre sin hud for meget med creme. Huds sammensætning er forskellig, og derfor er det en god idé at finde den creme, som passer bedst til sin egen samt sit barns hudtype. Det er dog anbefalingen, at man altid vælger cremer uden parfume og som er godkendt af Astma- og Allergi Danmark.
Hvad hvis det klør, sprækker og der dannes sår?
Hvis huden er rigtig, tør begynder den at revne. Hvis huden revner vil man nemmere kunne få flere bakterier ind. Man skal derfor være endnu bedre til at smøre huden ind i creme. Hvis det ikke hjælper, skal man gå til sin læge, for så kan det være eksem. Hvis det har udviklet sig til eksem, skal man smøre med binybakhomon for, at huden kan hele op igen. Dette skal dog altid gøres efter lægens anvisning.
Hvordan ser en god rutine ud i forhold til håndvask, sprit og håndpleje?
Man skal altid vaske hænder efter toiletbesøg, inden madlavning og inden måltider. Og man bør altid smøre sine hænder ind i creme efter håndvask for at modvirke tør hud. Herudover bør man normalvis ikke vaske hænder. Hvis der opstår behov for at rense hænderne yderligere, kan man bruge håndsprit. Håndsprit er langt bedre for huden end sæbe, fordi det indeholder glycerol.
Hvad kan man gøre for at behandle tørre hænder?
Den bedste behandling er at mindske brugen af sæbe og at anvende håndcreme hyppigt, gerne efter al håndvask, så hudoverfladen hele tiden er intakt.
Mange børn hader at få smurt sine hænder ind i creme, da det kan svie. Man kan derfor med fordel gøre det til en leg eller smører hænderne ind, når barnet sover.
Kan man risikere, at børn får vedvarende eksem efter perioder med meget håndvask?
Børn kan godt blive allergiske over for de tilsætningsstoffer, som er i sæbe. Man skal derfor mindske brugen af sæbe, fjerne alle sæberester og kun bruge uparfumerede sæber, som er godkendt af Asta- og Allergi Danmark.
Hvor lang tid går der, før at børns udsatte hænder bliver bløde igen?
Det er svært at svare på, da det er forskelligt fra person til person. Og det afhænger af, hvor slet det er. Alvorlig håndeksem kan tage 3-4 uger, før det igen er ved normale tilstande.
Kilde: Claus Rendtorff, læge med speciale i dermatologi