Julehygge: Sådan får I en hyggelig december
Julen burde jo være hjerternes tid, alligevel ender december måned for mange familier i stress og jag. Vi guider jer til, hvordan I i stedet kan bruge tiden til at forkæle og glæde hinanden.
Denne artikel er oprindeligt bragt d. 13. december 2018. Efter aftale med psykolog Mette Holm er artiklen opdateret af Lea Holdgaard Hansen.
December er fantastisk. Især i forventningens julelys og erindringens ditto. Men december bliver ikke fantastisk, bare fordi vi gerne vil have det, eller fordi ét bestemt familiemedlem – typisk mor – påtager sig en masse ekstraopgaver, lyder formaningen fra psykolog Mette Holm.
Hun lægger også vægt på, at der faktisk er mange gode grunde til at gøre december måned til en særlig hyggemåned for familien.
"Vi har virkelig brug for december og alle de andre åndehuller i en travl hverdag. Men for at december skal skille sig ud fra rækken af hverdagsmåneder, er du nødt til at ryste posen og lave om på nogle af de ting, der kendetegner hverdagen", siger hun.
Det lyder svært, men det kan hjælpe at fortælle familien en julehistorie. Historien om julen i netop jeres familie.
Aftal julehygge i november
Find en fredag aften i november, når børnene er puttet og hold et ‘forældremøde’ hjemme i stuen, hvor I skaber rammerne for jeres egen jule-familiehistorie.
"Hvis jeg for eksempel foreslog, at vi skulle bage en tilfældig søndag i advent, kan jeg ikke forestille mig noget værre end, at min partner sagde, at det gad han ikke være med til", siger Mette Holm.
For at juleriet hjemme hos jer kan blive hyggeligt, er det altså vigtigt, at I når frem til et fælles fodslag, og at begge parter føler, de bliver hørt, inden I går videre til børnene med jeres oplæg til december hos jer. Mette Holm råder til, at I sammen laver et ‘tidsbudget’ for december – en helt ny form for julekalender, hvor I finder ud af, hvad I meget gerne – og helst ikke – vil bruge tid på i december. Bliv enige om, hvor mange frie timer og dage, I vil afsætte i kalenderen og hvornår, så skaber I en grobund for, at julehyggen kan indfinde sig.
Gør julen til et fælles projekt
Spørg hinanden, hvordan I vil gøre december speciel i jeres familie, og selv om det måske ikke er alle ønsker, I er enige om, så find sammen ud af, hvad I gerne vil forbinde med julen hjemme hos jer, og hvordan I skaber tid og rum for alle i familien. Det er nemlig vigtigt, at alle føler, de har en andel i julen, og at der er noget for dem. Det er måske ikke alle i familien, der synes, det er sjovt at bage pebernødder. Så nogen kan måske bage sammen, mens andre står for at lave julepynt og købe juletræ.
"Overvej, hvordan I gør julen til noget, I alle kan få glæde af. Gå systematisk til værks, og placér ansvaret for de forskellige opgaver, mens I hele tiden holder jer for øje, at det er bedst at gøre det til et fælles projekt, så I både får klaret julebagningen, eller hvad I nu bestemmer jer for, og giver jeres børn nærvær", siger psykologen.
Som et eksempel på, hvordan I kan inddrage børnene, fortæller Mette Holm om en af hendes veninder, der et år opfandt en brev-julekalender. Hver morgen lå der et nyt lille brev til hendes barn, hvor der for eksempel stod: ‘Godmorgen skat. Når du kommer hjem fra børnehave i dag, skal vi bage pebernødder sammen!’ eller ‘I dag skal vi ud og fælde juletræ sammen’, eller ‘i dag skal vi pynte op til jul sammen’.
"Fællesnævneren for alle brevene var, at det hver dag var ting, familien skulle gøre sammen. Pointen er, at december blev et fælles projekt for den familie, og i virkeligheden var alle tingene noget, min veninde plejede at presse ind i sin egen kalender den sidste uge før jul, men nu blev det pludselig til et fælles familieprojekt, som gav december et magisk drys", siger Mette Holm.
Lav nogle faste aftaler
Når I sidder derhjemme i november måned og holder jeres planlægningsmøde for julemåneden, er det også en god idé for eksempel at tale om, hvor mange og hvilke julekalendere børnene skal have lov at se. Aftal også, om I skal plotte nogle dage ind i kalenderen i december, hvor tiden kun skal være til hygge og impulsive handlinger sammen? Eller hvad med en sms-fri zone fra klokken 15-17 om eftermiddagen, eller computer- og mailfri? Eller kunne det være en idé at aftale, at det er okay, at den står på take away-mad hver onsdag i december, så I kan holde de eftermiddage fri til bare at hygge?
"Jeg ved godt, at det er dyrt at bestille mad udefra, men idéen er i virkeligheden, at I overvejer, hvordan I kan lave om på nogle af hverdagens rutiner, så der bliver frigjort tid. For tid er hygge", siger Mette Holm.
"Hvis I har lidt større børn, kan det godt være, de umiddelbart synes, det lyder dødkedeligt at skulle slukke for computeren hver eftermiddag i december. Men børn elsker også rammer og rutiner, hvor de kan sige: “Sådan plejer det at være i vores familie i december." Det er virkelig noget, der gør julen til en god oplevelse for børnene”, fortæller psykologen.
Gør december fjollet
December må også gerne være skør og fjollet, mener Mette Holm. I kan for eksempel prøve at bytte om på rollerne en dag, så børnene rydder op efter aftensmaden, far tager bad, mens han synger og plasker, og mor kører ned og tanker bilen fuld til fars møde næste morgen. Bare find din indre nisse frem, og tænk over, hvordan I sammen kan løse de daglige opgaver på en ny og fjollet måde!
I kan også lave en fælles aftale om, at der bliver læst en julehistorie hver eftermiddag, når I kommer hjem i december. Det kan være én, I har i forvejen, eller I kan købe en bog med 24 juleafsnit. Nu I er i gang med at hygge, hvorfor så ikke også gøre det til en tradition at synge en julesang bagefter, så I får dem lært inden den 24. december?
Endnu et godt råd er ikke at plastre december måned til med en masse arrangementer uden for hjemmet. December kan nemt fortone sig i en masse æbleskivearrangementer ude i byen. Prøv at sige nej til nogle af dem, og vær sammen som familie i stedet for. Børnene vil elske det endnu mere end slikposen til juletræsfesten, lyder det fra Mette Holm.
Hvis dine børn har mobil, er en sød smsbesked også noget, der varmer de små, lige som det kan være rigtig skægt at have en drillenisse. Sådan én, der laver løjer hver nat, når børnene sover. Måske får du og din partner også en masse skæg ud af at hjælpe nissen med at drysse kartoffelmel over bondegårdens dyr eller binde snørebåndene sammen på skoene i entreen.
Glæd hinanden i december
Nu I er i gang med at finde på måder at skabe julestemning for børnene, så husk også, at mor og far kan gøre meget for at glæde hinanden i december.
"Det kan I især gøre ved at klare opgaver for hinanden og give den anden lov til at gøre noget, han eller hun længe har ønsket sig, siger hun. Drømmer far om en fredag aften med gutterne i stedet for moster Gerdas julekomsammen, var det måske værd at give ham den frihed og sørge for, at han kan sove længe dagen derpå. Elsker han blodpølse, som I andre ikke kan fordrage, så overrask ham alligevel med det en dag til aftensmad. I andre kan jo bare stege en medister!"
Prøv at lave ‘julespa’ for mor med fodbad og kalenderlys eller vedtag i fællesskab, at mor har lov at sove længe hver søndag i advent, lyder et par af Mette Holms idéer til at få julehyggen til at brede sig til de voksne også.
Der er i det hele taget mange måder, december kan blive fantastisk på, men det kræver benarbejde for jer alle – for juleglæden spreder sig ikke, blot fordi I husker at tænde for kalenderlyset om morgenen. December bliver først rigtig fantastisk, når I alle sammen tager ansvar for, at den bliver det, og gør det til et fælles projekt at føre det ud i livet. Så har I skabt jeres egen jule-familiehistorie, som jeres børn kan fortælle deres børn om, når de selv bliver voksne.
"Det kan godt være, at noget af det, I fravælger, vil overraske eller ligefrem føre til protester i jeres familie og omgangskreds, men sådan er det altid, når man udvikler sig. Og i det her tilfælde er det altså historien om jeres familiejul, I udvikler!" siger Mette Holm.
Hvis så moster Gerda føler sig helt overset, fordi I ikke kommer til hendes juleknas i december, så invitér hende en aften i januar i stedet. Der trænger hun sikkert alligevel til at hvile ud oven på alle sine gæstebud i december.
Jul med børn
-
Drillenissen flytter ind: Få 48 sjove ideer til nissedrillerier
-
Derfor skal du dyrke nisser og julemagi med dit barn
-
Jul i børnefamilien? Her er 15 tips til en harmonisk jul
-
19 hjemmelavede julegaver, du kan lave sammen med dit barn
-
6 råd til jul i en skilsmissefamilie
-
Julegave til junior: Her er 11 gaveideer, der ikke er legetøj
-
Jul med børn: De 5 største udfordringer juleaften - og fem gode løsninger
-
Her er årets julekalendere på tv og streaming for hele familien
-
Her er 24 gode julegaver til børn til under 100 kroner
-
Her er 24 fine idéer til kalendergaver til de yngste
-
Pakkekalender: Her er 24 gave-idéer til skolebarnet
-
14 ting mødre i virkeligheden ønsker sig i julegave
-
Julehygge: Sådan får I en hyggelig december
-
Sådan får du dit barn i ægte julestemning - uanset alder
-
24 nemme og gratis juleaktiviteter du kan lave med dine børn