Aktivitetstæppe baby

Vi tester: 6 aktivitetstæpper til din baby

Et legetæppe kan både underholde og stimulere juniors sanser. Mødregruppen er gået på jagt efter det bedste aktivitetstæppe til din baby.

Et aktivitetstæppe til din baby kan være et godt redskab, når dit barn skal træne sin motorik. Det vigtigste er, at barnet ofte ligger på maven i sin vågne tid, for det er fundamentet for den motoriske udvikling.

– Mange børn ligger alt for meget på ryggen, ikke mindst når de ligger på et aktivitetstæppe. En god tommelfingerregel er at sørge for, at barnet ligger mindst lige så meget på maven som på ryggen på tæppet, siger Karina Gyrst, der er kiropraktor, medstifter af online-motorikuniverset minimotion.dk og har arbejdet med spædbørn i over 20 år.

Vælg gerne et tæppe med farver, mønstre eller figurer, som barnet kan se, når hun ligger på maven, og kom gerne selv med ned på gulvet.

– Der er ikke nogen vigtigere i verden for det lille barn end mor, far og eventuelle ældre søskende. Læg jer ned foran aktivitetstæppet, så barnet kan se jer. Så bliver det spændende at ligge på maven, siger Karina Gyrst.

Når dit barn ligger på ryggen på aktivitetstæppet, er det sundest for den lille nakke at have hovedet ud mod tæppets kant. Så skal barnet ikke dreje hovedet bagover for at se det legetøj, der hænger på stativet, forklarer Karina Gyrst.

Aktivitetstæpper til din baby kan også hjælpe, hvis dit barn har tendens til at dreje hovedet til samme side. Placer de spændende ting på den modsatte side, så du ‘lokker’ barnet til at dreje hovedet den vej. Vær dog opmærksom på, at en favoritside hos nogle børn skyldes en låsning i kroppen, som kan stamme helt

tilbage fra tiden i livmoderen.

Faktaboks

EN GOD START

De fleste børn kan få noget ud af et aktivitetstæppe fra fem-seks-ugersalderen. Start blidt ud med få ting på tæppet, søg øjenkontakt, og hold øje med, om barnet har brug for en pause.

Kilde: Karina Gyrst, kiropraktor.

– Det kan godt kræve en justering hos for eksempel en kiropraktor, så få barnet tjekket, hvis du er i tvivl. Efter en eventuel behandling kan I bruge aktivitetstæppet til at træne at dreje hovedet til begge sider, siger Karina Gyrst.

Sikkerhed på aktivitetstæpper 

Sikkerhed er naturligvis alfa og omega, når dit barn skal ligge for sig selv. Derfor må aktivitetstæppet ikke have smådele, som barnet kan pille af og få galt i halsen, og der må ikke være huller eller snore, barnet kan sidde fast i og risikere at blive kvalt. Det gælder både tæppet og det eventuelt tilhørende stativ med legetøj, siger Lone Hansen, kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen.

LÆS OGSÅ: Video: Førstehjælp hvis din baby får noget galt i halsen

Er der et stativ hen over tæppet, skal det sidde forsvarligt fast.

– Når barnet hiver i det, der sidder på stativet, må det ikke kunne ryge ned, for små børn kan ikke selv afværge for noget, der falder ned over dem, siger hun.

Hold også øje med, om der er nogen steder på tæppet, hvor små fingre kan komme i klemme, og hvis tæppet har fyld, så tjek syningerne.

– Børns fingre fylder ikke ret meget, så de kan komme i klemme i mange ting. Det behøver ikke være en ret stor sprække.

Faktaboks

TJEK PÅ SIKKERHEDEN

Er tæppet CE-mærket? Det er et krav, hvis der er legetøj på.

Er det lavet solidt, så det kan tåle at blive hevet og trukket i?

Er der risiko for, at barnet kan sidde fast eller blive kvalt i åbninger, snore eller bøjler?

Er der bevægelige dele, som barnet kan klemme sig på?

Sidder knapper, kugler og andre smådele godt fast?

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen.

Er der fyld i tæppet, må barnet ikke kunne pille sømmene op og få fat i fyldet, for en klump af det er næsten lige så farligt at få i munden og halsen som en løs del, siger Lone Hansen.

Mødregruppen er sammen af Vores Børn. Mødrene har forskellige uddannelser og jobs, nogle er førstegangsmødre, andre har flere børn. Alle tester alle produkter.

LÆS OGSÅ: Sådan leger dit barn det første år

LÆS OGSÅ: Babyudstyr: Den store huskeliste

LÆS OGSÅ: Sådan køber du den rigtige autostol til dit barn