have inspiration bettina holst

Før var Bettinas have én stor græsplæne – nu har hun forvandlet det til et sandt planteparadis

For få år siden var Bettinas have én stor græsplæne omkranset af en hæk. I dag snor man sig mellem gigantiske bede med græsser, stauder og blomstrende buske, hyggelige kroge, terrasser og pergolaer med klatrende grønt. Den helt vidunderlige have er blevet til på kun få år, takket være masser af gåpåmod, stædighed, samt en kærlighed til naturen, der bare er vokset og vokset.

I følge Bettina har hun arvet sin haveentusiasme fra sin mor, men det skulle først komme langsomt snigende efter at have boet med den store tomme have i seks år.

"Jeg startede let ud med enkelte bede, hvor jeg plantede nogle stauder, som jeg fik af min mor. Og pludselig tog det om sig, og jeg gik bare i gang med hele haven. Jeg opdagede, hvor stor en glæde det var, at se blomsterne springe ud hver sommer. Jeg har taget mig selv i at stå og hoppe op og ned af glæde over en særlig flot blomst, der pludselig titter frem. Og selvom der er meget arbejde i så stor en have, er det noget jeg virkelig slapper af med," fortæller hun.

blobid1.jpg
Bettina har indrettet med mange bænke placeret rundt omkring i haven, så der altid er et sted at tage en lille pause. Her har hun bygget en bænk mellem to plantekasser

Learning by doing

Bettina har aldrig lavet haveplaner eller planlagt på forhånd, hvordan bedene skulle være.

"Jeg har prøvet mig frem, og hvis noget ikke har fungeret i et bed, så har jeg bare gjort det om. Det hele må gerne være lidt ujævnt og naturligt, det er det, som gør det charmerende," siger hun.

2.jpg
Det er svært at forestille sig, at Bettinas have for bare få år siden bestod af én stor græsplæne. Nu er det et frodigt og indbydende haverum med hundredevis af forskellige planter, stauder og buske.

Hun har også opdelt haven for at skabe en oplevelse af at gå ind i forskellige rum. I den ene ende finder man de store vilde blomsterbede, og i den anden ende er der mere roligt og stringent. I midten står en pergola som en rumdeler af de to universer.

3.jpg
Udsigten fra soveværelset ned mod Bettinas fantastiske have. Her får man fornemmelsen af, hvordan haven er smukt inddelt i stier, bede og hyggelige pausesteder.

"Jeg kan godt lide at gå ture i haven hver dag, når jeg tager en lille pause fra mit arbejde i atelieret. Det er inspirerende at bevæge sig rundt i de forskellige haverum, der hver især giver en ny oplevelse. Jeg synes, det er kedeligt, hvis man kan overskue hele haven på én gang. Der må godt være noget som gemmer sig, og som skal undersøges nærmere. Mit næste projekt er at lave en miniskov, som skal give endnu flere stier og oplevelser," siger Bettina.

4.jpg
Mellem huset og Bettinas atelier er der en gårdhave, hvor man får det første flotte view til haven gennem porten.

Bænkesamler

Bettina er både stædig og iderig samt ferm med værktøjet, og det er hende, der er byggeleder på de fleste projekter i hjemmet. Både orangeriet, pergolaen og den lille overdækkede terrasse har hun bygget fra bunden sammen med sin mand Thomas. Og ifølge Bettina, kan der ikke være pausesteder nok.

5.jpg
Bettina i et væld af Storkenæb. Se mere til hendes fantastiske have på @bettinaholst

"Folk spørger os, om vi nu bruger alle siddekrogene i haven. Men det gør vi bestemt. Thomas og jeg kan tage en frokostkurv og sætte os et nyt sted, alt efter om det er en varm eller kølig dag. Fra hver en bænk er der en ny vinkel af haven, man kan nyde. Nogle kvinder samler på sko, men jeg er typen, der samler på bænke," slutter Bettina med et smil.

6.jpg
Den overdækkede terrasse er Bettinas yndlingssted i haven til at læse en bog eller bare nyde de flotte blomsterbede. Bettina og Thomas har bygget hyggekrogen af sortmalede brædder og gamle vinduer fra huset. Selve pergolaen er beklædt med nøddegrene, fra da nøddebuskene skulle skæres til.
7.jpg
Lav en lille overdækket hyggeplads på hjul, som nemt kan flyttes, alt efter om du har behov for en pause i skygge eller sol.
8.jpg
Roser og hortensia er sorter der kvitterer med blomster næsten hele sommeren.
9.jpg
Pergolaen fungerer som en rumdeler af haven, og markerer overgangen mellem den vilde blomsterhave og den mere enkle have. Klatreplanten er en vildvin, der får smukke røde farver i efteråret.
10.jpg
Hosta, bregner og allium i smukt samspil.
11.jpg
På en stålreol fra Ikea har Bettina opbevaring af brænde, potter og lidt frø, der er ved at spire.
12.jpg
Bag skuret har Bettina indrettet med et plantebord og en lille hyggekrog.
13.jpg
Plant en masse bivenlige stauder som f.eks. lavendel, kæmpe jernurt, kornblomst, asters, stokrose, torskemund, løvemund og kattehale.
14.jpg
Find zinkbaljer på loppemarkeder, og bor huller i, så vandet kan løbe ud efter regnvejr. Her er de fyldt med dagliljer.
15.jpg
Bettinas have støder op til en skov, så hun er heldig at hele havens bagside er én stor grøn mur. Som bålfad bruges en gammel tromle fra en vaskemaskine. Bettina har selv bygget bænken, der er lavet som en pergola, samt til opbevaring af brænde. Selve toppen af pergolaen er lavet af en gammel metalstige, der er skåret til. Stolene er fra Ikea.
16.jpg
Bettina og Thomas har selv bygget orangeriet, som det nyeste skud på stammen i den store skønne have. Hun valgte at male det hvidt, for at bryde lidt med alt det andet sortmalede.
17.jpg
Bettina har selv lavet spisebordet af en krydsfinerplade, hvor hun har muret gule fliser på. Det pynter nu fint i orangeriet. Stolene er fra Jem & Fix og lampen fra Jysk.
18.jpg
Parret kalder orangeriet for ’sommerhuset’. Og det er også som et lille sommerhus midt i haven. Daybeden har Bettina bygget af en gammel dør. Ryatæppet er fra ByRudbeck.
19.jpg
Lav en pergola med espalier som rumdeler i haven. Brug afskårne grene, der gør den mere naturlig og mindre stringent. Her er det nøddegrene, der har en god tykkelse og et lidt knoldet look.
20.jpg
Den mere stringente del af haven har knap så mange blomster, men til gengæld masser af oplevelser i form af bålplads, køkkenhave, drivhus, orangeri, minipark og en terrasse, hvor parret spiser aftensmad. Bettina har også planer om at lave en miniskov med en masse træer, der ikke vokser sig alt for høje.

Bettinas bedste havetips

  • Vær ikke bange for at kaste dig ud i store bede, bare plant løs, du kan altid flytte planterne senere. Kast frø tilfældigt ud og glæd dig til at se, hvad der kommer op rundt omkring.
  • Har du brug for at se bedet visuelt, før du graver i plænen, så marker med kridt eller spraymaling på græsset.
  • Miks både stauder, roser, hortensia, græsser og frugtbuske, det giver et vildt, lidt rodet men skønt resultat.
  • Stauder kan være dyre, men kig på DBA, eller del dem du allerede har. Tit er der også udsalg på planteskoler, når sommeren går på hæld.
  • Græsser er gode i bede, da de fylder meget og er smukke selv om vinteren, hvis der er aks på.
  • Hold ukrudtet nede ved at plante tæt, og giv dit bed en omgang jordforbedrende jord hvert forår.
  • Uanset havens størrelse, så inddel haven i mindre rum. Det giver fornemmelsen af at gå på opdagelse i haven, i stedet for at kunne kigge på det hele på én gang. Byg en pergola eller et stakit og indret med små bænke og en lille overdækket terrasse.
  • Genbrug så meget du kan. En gammel stige kan blive til et espalier, brug afskårne grene til at bygge en pergola, brug gamle vinduer til et orangeri, eller brug gamle brædder til at bygge en bænk.

Bettinas 5 favoritter

  1. Store og små græsser både med og uden aks
  2. Klematis Rubens Montana i svag lyserød
  3. Løjtnantshjerte i hvid
  4. Kæmpe Verbena
  5. Torskemund

Hvem, hvad og hvor?

Bettina Holst, kunstner, og hendes mand Thomas har den smukke have på 2.350 kvm i Haslev. Følg med på @bettinaholst