Bolig: Enkel, nordisk harmoni

Enkle, nordiske linjer og lys. Lammeskind, træ og moderne hvid keramik. Hjemme hos ke-ramiker Anne Black og hendes mand Jesper Moseholm skinner kærligheden til skandina-visk design og kunsthåndværk rent igennem. Kom på besøg i familiens taglejlighed på Frederiksberg.

Himlens klare farver i samspil med naturens øvrige nuancer er det, der inspirerer Anne Black. Både når hun indretter sit hjem, og når hun skaber sit fine porcelæn. Sammen med sin mand Jesper Moseholm, og deres tre børn Malte, Alva og Magda, bor hun i en lys og luftig taglejlighed – så tæt på himlen og dens farveskala som muligt. Her bruger hun i stor stil sit porcelæn til at skabe stemninger med og har med sine værker gennemført en harmonisk og poetisk linje gennem hele lejligheden.

– Mit udtryk er nok meget nordisk. Himmel og hav har stor betydning for den måde, jeg tænker og designer på, hvor det lyse er det vigtigste element for mig. Og så plads. I min indretning har jeg brug for små, rolige åndehuller. Derfor har jeg samlet vores møbler i grupper, så der kan være luft og rum om dem. Egentlig er det på samme måde, jeg tænker, når jeg designer. I mit porcelæn er der altid en overvejende hvid base for at skabe ro. Først derudfra begynder jeg at lave mønstre, som oftest er enkle, men hvor enkelheden på besynderlig vis virker meget i øjenfaldende, fortæller Anne Black.

Se også: Lejlighed med retro-stemning og hjemmelavede møbler

– Selvom jeg er bevidst om, hvad der inspirerer mig, er dét at skabe en stil eller stemning noget intuitivt og ofte lidt tilfældigt. Som at falde over et skab på et loppemarked eller få foræret et billede af en god ven. Det præger også vores indretning, hvor vi har ting, der har fulgt os gennem livet. Nogle af møblerne ville vi nok ikke have købt i dag, men fordi de rummer vores historie har vi ikke lyst til at skille os af med dem, fordi vi bliver mindet om begivenheder og episoder i vores liv, når vi ser på dem. Lidt ligesom en familie.

Det hvide IKEA-køkken var oprindeligt sort, men parret har skiftet lågerne ud og sat Anne egne keramikgreb på. Spisepladsen er med midt i det lyse køkken-alrum. Spisebordet er speciallavet af Karsten Lauritsen fra Designer Zoo, idet familiens gang var så smal, at de skulle have et bord, der kunne deles på midten for at få det ind i lejligheden. Henover hænger FL/7-pendel fra Kartell og rundtom står Jacobsens sorte myrestike sammen med børnestole fra IKEA.


Wegnerskalstolen (til venstre) var det første stykke design, som parret valgte at investere i sammen. For at bryde stolens stramme linjer og skabe et mere blødt udtryk har den fået et fåreskind over sig. Vitrineskabet er et marskandiserfund ved siden af stolen, og glaspendlen fra Holmegaard har Anne arvet fra sin mor.

Se også: Bolig - Fremtidssikret luksusvilla

Hendes inspirationskilder er naturlige kontraster, og familiens hjem en blanding af moderne design mod vintage-fund, lyst mod mørkt og farverigt mod hvidt.

– I mit design forsøger jeg ofte at indfange det klassiske og moderne på samme tid, for det er ofte i spillet mellem forskelligheder, at det interessante opstår. Sådan tænker jeg også, når jeg indretter. Jeg synes, at hårde materialer fungerer bedst med bløde, og derfor bruger vi f.eks. fåreskind på stolene, siger hun.

Og sådan fortsætter det. Det lyse, lette og moderne køkken bliver sat i kontrast af hyggeområdet med vintage-sofaer i tunge farver og materialer som uld og læder. De hvide vægge i gangen har små farveknopper i form af Annes porcelæn, som igen er sat op mod skamler i naturfarvet træ. Det eneste sted, hvor der er en ensartet og farverig stil, er børnenes værelser. Og selv her er farverne i kontrast, ligesom materialerne – men det er noget, de selv har valgt. Indretning for Anne er ikke kun et spørgsmål om til- og fravalg, men også om processen og den historie, som møblerne bærer på.

Fakta

Her bor: Anne Black, keramiker, 41 år, Jesper Moseholm, 42 år, Malte på 12 år, Alva på 6 år og Magda på 3 år.

Gå ikke glip af de nyeste artikler! Tilmeld dig ALT for damernes nyhedsbrev i dag