Bolig: Idyllisk A-hus på Orø

Bolig: Idyllisk A-hus på Orø

Kun en time væk fra lejligheden i København ligger det lækreste lille 70'er-sommerhus på øen Orø, hvor Marie Graunbøl og Jonas Lindholm har skabt en moderne base for idyllisk driverliv – uden internet eller andre forstyrrende elementer.

Det lille A-hus fra 70'erne var forsømt og faldefærdigt, og inden døre var mørkebrun den dominerende farve på alt fra vægge til køkken. Alligevel var parret ikke i tvivl, og efter en enkelt dags betænkningstid, slog de til.

– Huset var nedrivningsklart, men alt, hvad vi så, var muligheder. Derimod var vi komplet blinde for det ret omfattende arbejde med at rive ned og bygge op. Måske lidt naivt, konstaterer Marie med et smil og peger på en anden god grund til begejstringen, nemlig de mange slanke birketræer, der giver den store grund en fornemmelse af svensk ødegårdsidyl.

Sommerhuset består af et lille badeværelse og et enkelt stort rum, hvor køkken og stue flyder sammen, mens sovepladserne er henvist til hemsen ovenpå. Sofaen er en ombetrukket Ikea-model, og det gamle østeuropæiske medicinskab er fundet hos en marskandiser.

Hvid, sort, metallisk grå og varme trænuancer er de gennemgående farver i køkkenets grundelementer, og enkeltheden får det beskedne areal til at syne større.

De håndlavede, italienske vaskefliser af lavasten fra Made a mano er som et kunstværk sat permanent op på væggen.

Families spisebord er et gammel gasbord, der er slebet ned, så det rustne metal er trådt frem

Sengen ligger på hemsen og er dækket med sengelinned, som parret købte på et svensk væveri.

En fransk porcelænsvask, et gammelt spejl og en lampe fundet på et loppemarked i Paris - det lille, lyse badeværelse med træbeklædte vægge rummer kun det allermest nødvendige.

LÆS OGSÅ: Drømmehjem med havudsigt

I dag – otte år senere – har huset, som består af et minimalt badeværelse og et enkelt stort rum med hems, fået en opgradering, men birketræerne er der ikke rørt ved, "selvom naboerne synes, at vi er nogle håbløse øko-flippere, når vi ikke bare fælder hele balladen", som Marie grinende bemærker. Til gengæld har parret ikke holdt sig tilbage, når det gælder de indre rammer. Det eksisterende køkken og badeværelse blev hurtigt fjernet, og tilbage var kun gulvets rå brædder, de bærende bjælker, som ligger frit igennem hele boligen, og skorstenen, der går som en søjle hele vejen ned gennem bygningens midte.

– Alt skulle væk! Efter at have boet flere år i udlandet og med en lejelejlighed hjemme i København var sommerhuset det første sted, vi ejede og kunne gøre med, præcis hvad vi ville. Vi længtes efter at kunne sætte vores præg på selv de mindste detaljer, forklarer Marie.

Drømmen var et lyst og hjemligt helle, som familien kunne fortrække til i weekenderne, og som først og fremmest var indrettet til at være sammen. Derfor er der helt bevidst hverken skrivebord, internetadgang eller andre bekvemmeligheder, som gør det muligt at tage arbejdet med til øen. Derimod fylder en bred daybed med et virvar af bløde puder, en læse-sofa med en plaid, parret fandt på en rejse til Japan, og et lille, men funktionelt køkken med plads til at bage og sylte, når høsten fra havens bærbuske, nøddehegn og æbletræer er i hus.

– I mit arbejde som stylist og journalist med livsstil og mode som stofområde er jeg hele tiden optaget af forandring, men jeg kan indimellem blive helt mæt af nye ting og sager. Der ligger en befrielse i, at vi her har valgt med omhu fra starten og kun har anskaffet os det allermest nødvendige. Og i at tingene skal fungere praktisk for os som familie, før de bliver lukket ind, fortæller Marie.

De praktiske overvejelser fyldte også en del i renoveringen af huset, hvor målet blandt andet var at få det meste ud af de sparsomme 48 kvadratmeter. Derfor valgte Marie og Jonas sortbejdsede gulve, der camouflerer overgangen til køkkenets mørke fliser og binder hele grundplanet sammen i ét sammenhængende hele, så boligen syner større. Samme filosofi om få, men harmoniske farver, der giver øjet ro, gik forud for valget af gul, sort, mint og rød, der spiller hovedrollen i blandt andet tekstiler, indrammede grafiske tryk og bogkasser og stole fra den bæredygtige danske møbelproducent We do wood.

– Det gælder om at skabe en visuelt rolig ramme, når man bor småt. Så har man for eksempel ikke oplevelsen af, at der er faldet en bombe, bare der roder lidt, og man føler sig ikke klaustrofobisk klemt inde mellem møbler og ting, fortæller Marie og tilføjer, at indretningen også har været en god øvelse for familien i at skille sig af med alt det, de egentlig ikke behøver.

Ro og enkelthed er i det hele taget de altdominerende kodeord for parret og deres datter, når de vender ryggen til byen og sætter kursen mod det simple liv på skovgrunden på Orø.

– Der er noget vidunderligt afstressende ved ø-livet. Når vi er her, ligger vandet mellem os og hverdagen på den anden side, og når vi i sommersæsonen lander ved færgelejet en fredag aften til bølgeskvulp og solnedgang, så går vi alle tre helt automatisk en tak ned i gear.

SE OGSÅ på BoligLiv.dk: Cool og klassisk villalejlighed

Hvem, hvad, hvor?

Marie Graunbøl, 36 år, journalist, stylist og indehaver af produktionsselskabet Revolver, Jonas Lindholm, chefrådgiver i Red Barnet, og deres datter Elin Mildrid, 10 år.

Sommerhus fra 1970'erne på Orø. Huset er 48 kvadratmeter og ligger på en skovgrund på 1300 kvadratmeter, hvor der desuden står et lille gæstehus.

MARIES TRE GENVEJE TIL GOD STIL, NÅR DU BOR SMÅT

• Lad få farver være gennemgående i indretningen. Så syner arealet større, og du kan rode, uden at det forstyrrer øjet.

• Vælg ud – og vælg rigtigt! Alt det, du ikke bruger ofte, behøver du sandsynligvis ikke.

• Stjæler skrå vægge pladsen, så tænk utraditionelt og hæng billeder, hylder og bogkasser lavt.