Sådan bruger du bregner i haven
Bregner hører til en af de ældste plantefamilier med en historie, der rækker over 300 millioner år tilbage i tiden. De var her længe før dinosaurerne og er stadig udbredt over hele kloden. Herhjemme især vildtvoksende i skove, men bregner er også en fantastisk prydplante i haven.
Der er noget særligt over bregner med deres svimlende historiske rødder, som giver et indblik i, hvordan de første planter på jorden har set ud. Bregner skaber nærmest urskovsstemning i haven, især arter med det yndefulde fligede løv, som er så karakteristisk. Men der er mange variationer, for bregnefamilien er enorm.
Der findes omkring 10.000 arter – fra træstore planter i tropiske regnskove til bittesmå trædebregner på køligere breddegrader. Herhjemme findes cirka 30 arter, hvoraf en del visner ned om vinteren, mens andre er vintergrønne.
Bregner hører til karsporeplanter, som er den tidligste plantetype på kloden. De var her, før frøplanterne kom til, og kendetegnende for dem er, at de ikke får blomster eller danner frø. De formerer sig i stedet med sporer, som dannes i sporehuse på undersiden af bladene. Der sidder de som små rækker af brune pletter.
Når sporerne er modne, åbner sporehusene sig, og sporerne spredes med vinden og kan bevare spireevnen i adskillige år, der hvor de lander.
Nogle bregner, for eksempel trædebregne, breder sig desuden ved udløbere langs jorden, og nogle danner små yngleknopper, bulbiller, som sidder langs stænglen og midterribberne. Derfra falder de til jorden og spirer som nye planter om foråret. Yngleknopper findes blandt andet hos bægerbregne/bulbilbregne.
Nemme planter
Generelt er bregner nemme at have med at gøre, når de har de rette vækstforhold. De fleste trives bedst i læ, delvis skygge og veldrænet, fugtig, humusrig jord. Andre, som engelsød, mangeløv og mosbregne/ kirkegårdsbregne, trives også i sol og tør jord. Andre igen foretrækker sur jord, mens atter andre trives bedst i en kalkholdig jordbund.
Placeret under rette forhold kræver bregner stort set ingen pasning. Nogle har godt af et vinterdække med blade eller grannåle, men ellers passer bregner sig selv med det naturlige næringstilskud, som kommer fra nedfaldne blade, der langsomt omsættes af orm og mikroorganismer.
Bedste plantetidspunkt er forår, hvor planterne har vækstsæsonen til at etablere et rodnet inden vinter. Om foråret er det fint at fjerne vissent løv, når det nye spirer frem. Det er også det bedste tidspunkt at formere bregnen ved deling. Det gøres ved at grave den op, dele rodstokken ved at skære eller hugge lodret ned gennem den og plante og vande den.