Et ældre par er ved at pakke sine ting ned i flyttekasser, fordi de skal flytte.

Er det en god idé at flytte i noget mindre, når børnene er flyttet? Få ekspertens råd

For stort, for dyrt, for upraktisk. Mange bliver som ældre boende i et ”unødigt” stort hjem og tænker længe over, om de skal flytte. Men vent ikke for længe med at tage beslutningen – ellers stiger risikoen for, at du ikke længere har energi til at finde dig til rette i dit nye hjem.

hjemmet logo farve

At blive boende i sit hjem, selv efter at børnene for længst er flyttet ud, er ikke usædvanligt. 

Ældre har i dag et større boligareal end yngre, så mange mennesker bor ”unødigt” stort og drømmer måske om et hjem, der er mere praktisk og let at vedligeholde, og hvor der er færre rum at gøre rent. 

Men der kan også være flere grunde til, at man er tilbageholdende med at flytte. ”Bliver en lejlighed ikke for trang, og får jeg overhovedet noget ud af at flytte?”, spørger man måske sig selv.

Marianne Granbom, forsker og lektor i gerontologi ved Lunds Universitet, råder alle til at se på deres nuværende hjem med åbne øjne og overveje, hvor fremtidssikret det egentlig er. 

"Gør det gerne i god tid, måske samtidig med at du begynder at planlægge din pensionering." 

Vidste du, at...?

  • En voksen dansker kan i gennemsnit regne med at flytte knap seks gange i løbet af sit liv. Det er de unge mellem 18 og 25 år, der står for hovedparten af flytningerne i Danmark. De fleste af livets flytninger vil være overstået, når man er i 30’erne. Herefter flytter vi os ikke længere så langt omkring. 
  • Der er en øget flytteaktivitet at spore hos de danskere, der er 50 år og derover. Nogle flytter for at komme tættere på børn og børnebørn, andre flytter ind til byer for at være tæt på kulturlivet, mens nogle vælger at flytte ud på landet for at få mere natur, fred og ro. 
  • Ældre har et større boligareal end yngre, og forskellen imellem ældres og yngres boligareal er øget i perioden fra 1992 til 2017. Udviklingen afspejler, at boligarealet er øget blandt personer over 60 år, mens boligarealet for personer under 60 år i grove træk er uændret. 
  • Boligarealet per person er mindre, jo flere personer der indgår i husstanden. Og væksten i boligarealet fra 1992 til 2017 er især sket i husstande med en eller to personer. Boligarealet per person er mindst i familier med hjemmeboende børn, herunder især i parfamilier.

Kilder: Danmarks Statistik, Fagbladet Boligen, Kommunernes landsforening

"Jeg kender en kvinde, som i en alder af 62 år tog et lån i banken. Hun brugte derefter pengene til at renovere udhuset på sin ejendom  og omdanne det til et sommerhus, som hun udlejede på Airbnb, hvilket gav hende en ekstra indtægt til pensionisttilværelsen. 

Det kan altså være nyttigt at vide, at bankerne f.eks. stiller særlige krav til lån til pensionister." 

"Jeg kender en anden ældre person, som havde et hul i taget på sit hus, som han ikke havde råd til at reparere, fordi han ikke kunne få et lån," siger hun

Har jeg råd? 

Marianne er ergoterapeut og begyndte at forske i og skrive speciale om ældres boligforhold for ti år siden. 

Siden da er hun fortsat med at fokusere på boligens rolle i en vellykket aldring, bl.a. gennem forskningsprojekter, der guider ældre mennesker gennem beslutningsprocessen ved hjælp af bl.a. spørgsmål som: Er dit hus i god stand, eller skal det renoveres? 

Vil du eller dine venner være i stand til at komme rundt i dit hjem, hvis en af jer har brug for en kørestol? 

Har du råd til at blive boende i dit hjem, selv om din indkomst falder, eller dine udgifter stiger med 25 procent eller mere? 

Kan du blive boende i dit hjem, hvis du ikke længere har adgang til en bil? 

Hvis man beslutter, at man skal flytte på et tidspunkt, er det selvfølgelig godt ikke at vente, til man er for skrøbelig. 

"De allerfleste føler instinktivt, at de gerne vil blive boende. Så i vores forskning fandt vi ud af, at ældre gerne udskyder beslutningen ganske længe. At flytte er heller ikke den eneste løsning  på problemerne med et stort og upraktisk hjem. 

Men hvis man skal kunne trives det nye sted, er det vigtigt, at man er sund og rask, når man flytter. Så kan man komme ud og opleve nabolaget, skabe nye kontakter og få en god start på sit nye liv," siger hun. 

Svært at rydde ud 

I sin forskning har hun fulgt dem, der har taget skridtet og er flyttet til ofte netop mindre boliger. 

De, der flyttede ”af egen fri vilje”, og ikke fordi de i sidste ende blev tvunget til det, trivedes bedst i deres nye hjem.

"En besværlig del af processen, som mange nævnte, var selvfølgelig at rydde op og smide ud. Skal man sælge,  donere eller gemme til børnebørnene? 

Det er et stort arbejde, som også er følelsesmæssigt svært.

Men da arbejdet var gjort, var de, der flyttede, overraskede over at opdage, at de slet ikke savnede de ting, de havde smidt ud."

Kunsten at flytte til mindre: 3 praktiske tips

  1. Vælg en bolig, der har de rum, der er vigtigst for dig. Hvis du er havemenneske, er det måske værd at prioritere en altan. Hvis du kan lide at lave mad, har du brug for et køkken med god arbejdsplads. Hvis du ofte vil invitere folk hjem, kan det være en god idé at prioritere opholdsrummene. Hvis du har en hobby, som gør dig glad, skal du selvfølgelig have et ordentligt sted til den. 
  2. "En kvinde i vores undersøgelse elskede at sy, men hun flyttede til så lille en lejlighed, at der ikke var noget ordentligt sted til hendes symaskine og hendes projekter. Hun var nødt til at tage den frem, hver gang hun skulle bruge den, og sidde ved køkkenbordet. Det påvirkede selvfølgelig hendes trivsel i lejligheden," siger Marianne Granbom, forsker i gerontologi ved Lunds Universitet.

  3. Hvis du flytter, så tag skridtet til en mere fremtidssikret bolig fuldt ud.
  4. "En kvinde, vi interviewede, boede på tredje sal uden elevator og indså, at det ville blive svært i det lange løb. Så hun flyttede til en lejlighed i stueetagen i samme kvarter, men der var stadig en lille halv trappe op. 

    Med tiden fik hun problemer med de syv trin. Det er en god idé at tænke på lejlighedens egnethed fra starten, hvis man f.eks. får brug for en rollator eller kørestol."

  5. Begynd at flytte i tide. Det, der tager længst tid, bortset fra at træffe selve beslutningen, er at rydde ud. Et tip fra oprydningseksperter er bl.a. at effektivisere ved at sætte ”ud-kurve” op i hvert rum, hvor du lægger ting, du ikke vil flytte med. Der sværeste at skille sig af med er gamle minder. Du kan beslutte, at du må tage EN flyttekasse med nostalgiske ting med, men ikke mere. 
  6. "For at trives efter flytningen er det stadig vigtigt at tage de ting med, som er knyttet til de vaner, du gerne vil fortsætte med. Kaffekoppen er måske ikke den pæneste, men hvis det er den, du altid drikker din formiddagskaffe af, så er den selvfølgelig vigtig for følelsen af hjemlighed," siger Marianne.