Tror du, gækkebreve kun er for børn? Så tro om igen!

Hvis du tror, gækkebreve kun er for børn, tager du fejl. Tag med til workshop, hvor man fordyber sig i den hyggelige gamle tradition i selskab med kage, snak og en ekspert.

hjemmet logo farve

Der kommer først et par stykker og så et par stykker til. Unge og gamle stadig med vinterfrakkerne på og bevæbnet med små skarpe sakse går de ind i Herstedøster Forsamlingshus, hvor der denne søndag afholdes workshop i gækkebreve.

Det er gækkebrevseksperten Karin Hald, der i samarbejde med Albertslund Bibliotek står for arrangementet, hvor alle kan komme og enten lære at klippe et gækkebrev eller blive endnu bedre, hvis de mestrer kunsten i forvejen.

Karin, 77, og hendes gækkekollega, Susan Kortegaard, udgav først bogen "Klip et gækkebrev" i 1989 og en efterfølger to år efter. 

I 2024 udkom så den tredje bog, "Gæk", af de to forfattere, og det er der en ganske særlig grund til.

Tre kvinder, der griner og laver gækkebreve sammen ved et bord.
Anette Berg Enemark, th., har haft Karin Hald som lærer i folkeskolen. De to har stadig forbindelse – blandt andet gennem gækkebreve.

"Det er jo en trend, vi har her, siger Karin Hald og kigger rundt på alle de gækkebreve, som bliver til mellem hænderne på alle de fremmødte."

De sidder stille og klipper og småsnakker mellem forsamlingshusets borde.

"Tiden er til håndarbejde og strik. Man mærker så tydeligt, hvordan der falder en ro over folk, når de har siddet bøjet over noget en halv times tid," siger Karin Hald og kigger rundt på de mange gækkebreve, der i dagens anledning er hængt op på forsamlingshusets vægge.

"Og så er der altså noget over at sende en personlig gave i form af et gækkebrev i dette fortravlede samfund. Det kan godt være, det koster 25 kroner med gammeldags post, men tænk hvor glad din tante, din frisør eller din veninde bliver, hvis hun modtager et gækkebrev."

Der er jo det ved gækkebreve, at de ikke sendes uden bagtanke. Der kunne jo vanke påskeæg, hvis modtageren ikke gætter afsenderen.

"Man sender sit gækkebrev, når vintergækkerne blomstrer, og hvis man ikke har hørt noget fra modtageren inden Palmesøndag, ringer man op og siger ”gæk”," forklarer hun om reglerne, som stammer helt tilbage fra 1800-tallet i henhold til Karin Halds ”forskning” i emnet.

Gækkebrevets historie

De såkaldte bindebreve kom til Danmark fra Tyskland i 1600-tallet. 

De blev typisk brugt på navnedage eller helligdage, hvor man kunne sende et brev med en tråd med knuder på, og hvis modtageren ikke kunne binde knuderne op, skyldte hun en dans eller et lys eller lignende. 

I løbet af 1800-tallet udviklede bindebrevene sig til den danske tradition gækkebreve. Dengang handlede det om ikke at blive narret/gækket af afsenderen, mens det først langt senere kom til at handle om påskeæg. 

Dengang klippede man gerne gækkebrevet i for eksempel sukker- eller melposer, fordi man ikke havde andet papir til rådighed, og hvis man var analfabet, kunne man få hjælp hos kirkedegnen. 

Omkring 1900-tallet var postvæsnet decideret overbebyrdet til påske, hvor alle sendte gækkebreve. Men efter anden verdenskrig blev det mest af alt betragtet som en børneleg. 

Kilde: "Gæk" af Karin Hald og Susan Kortegaard

Stress og kreativitet

Karin Hald har udgivet tre bøger om gækkebreve sammen med Susan Kortegaard, og hun er vokset op med gækkebreve. Men senere i livet fik de en ny betydning for hende.

"Som 38-årig fik jeg stress og var sygemeldt i fire måneder. I den periode brugte jeg meget tid på at tænke, ”Hvad er vigtigt for mig”?"

Svaret skulle blive gækkebreve.

"Når man er rigtig dårlig, tænker man: "Hvad vil jeg allerhelst lige nu?" Min terapeut sagde, at jeg skulle skrue ned for mit arbejde som lærer og i stedet bruge min kreativitet. Så aftalte jeg med min arbejdsplads, at jeg fik en ugentlig fridag, og den brugte jeg på noget kreativt som for eksempel at klippe gækkebreve," husker Karin Hald.

"Man kommer ind i sådan en meditativ tilstand, når man sidder med det, siger hun og kigger sig omkring i lokalet, hvor sakse, blyanter og vers er i fuld udfoldelse."

Carla på seks år er lidt af en haj til at klippe gækkebreve.

Karin Hald klipper stadig gækkebreve.

"I 25 år har jeg mødtes med min kollega Susan Kortegaard og fælles veninder, og så spiser vi brunch sammen og klipper gækkebreve i timevis, mens vi snakker. Det har vi meget fornøjelse af."

Det eneste problem er, at modtagerne af Karin Halds gækkebreve ofte genkender hendes fine stil, så hun er nødt til at ”snyde med prikkerne,” som hun kalder det. 

I år regner Karin Hald med at sende fire gækkebreve, men det kan hurtigt blive til flere, hvis ånden kommer over hende.

En dygtig elev 

Ved et af bordene sidder en velkendt gækkebrevsklipper.

Det er Anette Berg Enemark, som havde Karin Hald som lærer, dengang hun gik på den nærliggende Birkelundskolen i Albertslund i 1970’erne.

"Jeg havde hende i formning fra 1. klasse og fem år frem, indtil Karin flyttede til Fyn. Hun var god til sang, musik, billedkunst og alt det kreative," mindes Anette.

Senere blev Anette også selv håndarbejdslærer, og det er formentligt til dels Karins fortjeneste, for hun fik Anettes fokus over på det kreative.

"Jeg har altid lavet gækkebreve. Da jeg var teenager, var det peacetegnene, der prydede dem."

Et gækkebrev på lysegrønt papir som baggrund.
Det gode gækkebrev er personligt både i sin udformning og i sin stil. Påskekyllinger findes i alle afskygninger.

I dag er hun til de mere traditionelle motiver som kyllinger og blomster, og hvis hun sender et til Karin Hald, er det gerne med ”Fra din gamle elev” stående i prikker, så Karin ikke gætter afsenderen alt for hurtigt.

Som et lille afbræk i snakken kommer troubadouren Finn Christiansen og underholder med en fællessang i form af "Buster". Mens sangen står på, er der fri lejlighed til at gå rundt mellem bordene og se de andres værker og samle inspiration.

Josefine på 11 og Caroline på 12 fremviser de gækkebreve, de har klippet til deres bedsteforældre.
Josefine på 11 og Caroline på 12 har klippet gækkebreve til deres bedsteforældre.

Derpå er der kage og kaffe og et glas saftevand til børnene. Ved et andet bord sidder Pia Rubin-Grøn, som har sønnerne Jack på ni år og Alex på 12 år med til workshoppen.

"Det er så hyggeligt at være med, og når man arbejder med hænderne, er det så afstressende. Og så er det jo bare en hyggelig tradition," siger Pia og kigger rundt på de andre borde.

Hun har været med før, og hun husker tydeligt første gang, hun så et af de ”professionelle” gækkebreve. 

"Jeg tænkte straks: "Det kommer jeg aldrig til at kunne". Men jeg fandt hurtigt ud af, at jo mere jeg prøvede, desto flottere blev gækkebrevene. Jeg kunne jo godt," jubler Pia.

Sådan klipper du et gækkebrev

Bogen 'Gæk' af Karin Hald og Susan Kortegaard
  1. Fold et A4-ark to gange og tegn et motiv med udgangspunkt i midten af det foldede ark  
  2. Tegn simple og påskerelaterede motiver som kyllinger og vintergækker med blyant 
  3. Det er ikke motivet, du skal klippe ud og fjerne. Det er alt det udenom 
  4. Klip ”stænger” mellem motiverne, så de bliver ét sammenhængende motiv og ikke svæver frit i luften.