4 fejl, du begår med din gulvvask
Du svinger støvsugeren ofte, men måske er det lidt sværere at vaske gulvet? ALT.dk har spurgt en rengøringsekspert, hvordan du bedst kommer i hus med gulvvasken.
Det er en af de største overflader i vores bolig, og hvad end du er typen, der hænger mere ud på caféer end derhjemme, eller om du har børn eller dyr, er det ikke til at komme uden om:
Gulvet skal vaskes!
Men hvordan gør man det bedst, og hvilke remedier er mest egnede? ALT.dk har spurgt den erfarne rengøringsekspert Louise Grønhøj fra rengøringsuniverset Basicclean.dk.
DET SKAL DU BRUGE: To typer sæber
Gulvet udgør en af de største overflader i vores hjem. Derfor er det også et af de steder, snavset for alvor samler sig. Ifølge Louise Grønhøj er det første trin: Forberedelsen. For at få den mest optimale rengøring, bør du nemlig svinge støvsugeren før selve gulvvasken.
- Man skal støvsuge først, fordi der ligger utrolig meget støv, hår og husstøvmider, som man ikke nødvendigvis får opsamlet i en gulvvask. Hvis du tager støvsugeren i brug, kan du bedre vaske gulvet. Jo grundigere og jo flittigere, du er med din støvsuger, jo mindre er der behov for gulvvask.
Men når støvsugeren har fundet sin vej igennem stuemøbler og brødkrummer, og det endelig er blevet tid til at gøre sæbevandet klar til at ramme gulvoverfladen, støder de fleste ind i en bestemt udfordring:
Hvilken slags sæbe skal jeg bruge?
Ifølge rengøringseksperten kan sæbe til gulvvask deles op i to typer.
- Den ene er en fed gulvsæbe med plejemidler i. Det er typisk sådan noget som sæbespåner, brun sæbe eller noget mere specialiseret rengøringsmiddel, hvor der er noget fedtstof eller plejemiddel i. Den bruges typisk til trægulve, klinker med en rå overflade, linoleum- og vinylgulve. Men har du en ikke-ru, altså blank og hård overflade, som skal skinne, skal du vælge en mild universalsæbe i en meget let opløsning. Den opløsning er ideel på højglans, lakerede gulve, laminat, granit og gulve, der er helt hårde i overfladen.
Selvom man kan købe alle mulige sæber til specielle gulve, mener Louise Grønhøj således ikke, at det er nødvendigt, da man sagtens kan klare sig med en af de to typer sæbe.
SÅDAN BØR DU VASKE: Ottetaller
Har du taget beslutningen om at tage en svingom med gulvmoppen, er en af de typiske fejl ifølge rengøringseksperten, at man ikke foretager en systematisk gulvvask. Det er ofte en meget våd og beskidt klud, der får æren af at skubbe skidt og snavs i en vandet samling frem og tilbage.
- Nogle gange ser jeg, at folk vasker gulvene og venter på, at det lufttørrer. Vandet, de har brugt, er måske blevet lidt snavset, så det eneste, de opnår, er, at snavset krystalliserer sig på ny. Jeg anbefaler derfor, at man vasker gulvet, og at man tørrer gulvet bagefter med en knastør og ren moppe eller ny klud for at opsamle det vaskevand, der kan ligge tilbage på overfladen.
Og det er ikke kun de to trin med vask og derefter tørring, de fleste glemmer.
Moppen har betydning
Også selve gulvmoppens udformning har betydning for effektiviteten i din gulvvask. Louise Grønhøj anbefaler derfor, at du med fordel kan investere i en såkaldt fladmoppe.
- På en fladmoppe kan du tage kludestykket af og komme velcrobånd på, og moppens gulvklude kan man derfor let skifte ud. Og noget af det vigtigste, når du vasker gulv, er netop, at du vasker det med noget, der er HELT rent.
Louise Grønhøj forklarer, at den firkantede moppe tilmed kan gøre det nemmere at vaske systematisk. På den måde kan du undgå, at snavset bliver kørt rundt.
- Hvis du kører frem og tilbage med gulvmoppen, kører du rundt i det samme snavs uden at samle det ind. Det er en fejl! Du skal vaske systematisk, og det gør du bedst ved at køre i ottetaller. På den måde har du altid den samme side af moppen forrest, det vil sige den rene foran og det beskidte på den bagerste del af moppen.
Ifølge rengøringseksperten er der desværre ikke noget klart svar på, hvor ofte du skal vaske gulvet. Det afhænger af, hvor mange familien består af, om du har dyr, eller om du er alene. Hertil gælder der blot en regel:
- Jo mere trafik, der er på gulvene, og jo mere beskidt, der er, jo større behov for at gøre rent er der.
Få flere tips:
-
Rengøring af bilen: Her er dét sted, som de fleste af os glemmer at gøre rent
-
Rengøringsekspert: Alle begår denne fejl med deres viskestykker
-
Rengøringsekspert: Denne type karklud er en bakterierede
-
Rengøringsekspert: De fleste begår denne fejl med deres støvsuger
-
Rengøringsekspert: Så ofte skal du skifte bademåtten