Sine Louise Englunds have

Sines have er fuld af kunst og havesmykker: ”Jeg prøver at sætte det sammen, så det bliver roligt”

Sine Louise Englunds have er lige til at gå på opdagelse i. Rundt omkring i alt det frodige dukker små insekter og regnfangere i kobber op, mens blomsterspyd og stager til levende lys i rustjern hæver sig poetisk op over bedene.

Et blåt brus af forglemmigej ligger som slør i bedene i Sine Louise Englund og Rasmus Lundholts have, hvor de små blomster tager imod og fortsætter i baghavens mange bede. Sine holder meget af den lille blå blomst og dens virkning.

"Jeg er meget inspireret af Anne Just og fandt engang én af hendes bøger, Et år i min have, som netop beskrev det blå hav af forglemmigej," fortæller hun.

"Hun skrev, at man skal drysse frø ud to år i træk, så bliver det en cyklus, og nu behøver jeg ikke længere at så dem aldrig. De holder, så længe de holder, og til sidst får de meldug, og så hiver man dem op – og i samme nu drysser der frø ned, og så kommer de igen næste år."

2.jpg
Alle haveudsmykningerne er håndlavede, og her er Sine i gang med at hamre skålen ud til en regnfanger i kobber.

Op af det blå brus stiger såkaldte regnfangere i kobber, udskårne lyskugler i rustjern og frøstande i keramik. Andre steder dukker kobberguldsmede og -sommerfugle op, mens buttede keramikdamer sidder, ligger eller gynger hist og her.

3.jpg
Krukker, havesmykker og små skulpturer giver stemning i haven, her ved orangeriet, og Sine rykker tit rundt på tingene og skifter ud for at skabe nye indtryk og stemninger.

Det grønne rum er fuldt af håndlavet havekunst og havesmykker, meget af det kreeret af Sine og Rasmus selv, som også sælger deres værker.

"Min mand laver ståltingene, og jeg laver kobbertingene, men er også med på designet af ståltingene," fortæller Sine.

"Han er finmekaniker og ingeniør, og da jeg havde brug for nogle blomsterstativer, spurgte jeg, om han ikke kunne lave dem. Så begyndte venner og familie at spørge, og så greb det om sig, og vi lavede en webshop."

4.jpg
En lille vandfortælling i et sortlakeret spejlbassin. Med tulipaner, der minder om åkander, vandbobler i form af mundblæste glaskugler og en flydende guldsmed og sommerfugl.

Selv begyndte Sine at producere sine haveudsmykninger i kobber i 2017 og senere også at forhandle de værker af andre kunstnere, som også findes her i haven. Fælles for de mange stykker kunst er, at de har noget med have at gøre og glider naturligt ind i billedet.

5.jpg
Tableauet på terrassen under den opstammede magnolia er holdt i grønt, gråt, pink og rustbrunt. Her spiller hosta, tulipaner, hornvioler, spøgelsestræ og mørkbladet sankthansurt fint sammen med mundblæste glaskugler, irrede regnfangere, et foderhus, blomster i rustjern og en gyngende og en liggende dame af kunster Titti Åstrand

Inspirationen til sine egne værker finder Sine da også netop i haven, og hendes natsværmere, guldsmede og paddehatte i kobber er placeret på steder, som de levende udgaver også ville opsøge – svirrende over vand eller voksende op i bede og krukker.

"Jeg kan godt lide insekter og har også lavet myg og myrer. Det er alt sammen noget, man kan finde i haven; jeg laver ikke en delfin, for eksempel," siger Sine. 

Også de øvrige udsmykninger falder naturligt ind, nogle af dem ved også at have en praktisk funktion som plantestøtte eller stage til levende lys.

6.jpg
En lille smedet drage flyver kækt af sted over en krukke med hornvioler.

"Ild og vand giver stemning, og jeg elsker at tænde op i alle lysene om aftenen. Det er hyggeligt og giver liv i haven, når flammerne bevæger sig," siger Sine.

"Jeg kan godt lide, at der er meget over det hele, især hvis vi har gæster og sidder ved bålet, så man kan se det. Vandet er både til fugle og insekter og for at give stemning."

7.jpg
Her har en natsværmer i kobber slået sig ned på kanten af et trug med vand til insekter og fugle – præcis der hvor en rigtig natsværmer ville gøre det.

De mange udsmykninger placerer Sine både enkeltvis, i grupper og i små tableauer, hvor hun sætter dem sammen med planter i krukker eller vand i bassiner. For at skabe harmoni tænker hun også i farver og størrelse.

8.jpg
Op ad huset er en hyggelig lækrog omgivet af tulipaner.

"Jeg prøver at sætte det sammen, så det bliver roligt – der ikke mange pangfarver," siger hun.

"En del af det, jeg selv laver, falder naturligt ind, og det samme med jern, som er et naturmateriale, men keramiktingene, som er store og farverige, skal have plads omkring sig."

Når tingene er store og gør meget væsen af sig, kan de sagtens stå alene. Men de mindre ting i kobber og stål sætter Sine sammen i grupper på to, tre eller fem, så virkningen forstærkes.

9.jpg
En lille flok lakerede regnfangere i kobber lyser op mellem blomsterne til pynt og til glæde for insekter og fugle, som kan drikke af dem. Sine laver dem også ulakerede, så de med tiden får en flot patina, når de irrer.

Noget placerer hun, så det giver højde i bedene, mens andet gerne må forsvinde i det grønne i løbet af sæsonen.

blobid0.jpg
Høje spir og en lille gruppe stålblomster pryder et bed langs huset. På en konsol i stål står et tableau med en keramikfigur af svenske Titti Åstrand og en forkobret dahlia.

"Der skal være noget, der gemmer sig, så man kan gå på opdagelse. Nogle af de paddehatte, som kan ses nu, bliver for eksempel dækket helt, når vi kommer længere hen på året, siger hun. Det er små fortællinger, som dukker op over det hele og giver haven et skær af eventyr og poesi."

Sines tip til at bruge havesmykker og havekunst

  • Lad farverne på kunst og blomster harmonere. Hold igen med dominerende farver, så der kommer ro i indtrykkene.
  • Sæt ting, som falder naturligt ind i havemiljøet, i små grupper, så samspillet forstærker virkningen.
  • Placer store ting, som trækker opmærksomhed til sig, solitært og med plads omkring sig.
  • Sæt både udsmykning i højden og i dybet af bedene, så der er noget at gå på opdagelse i.
  • Brug tableauer til at lave små fortællinger i haven.
  • Vand i haven har en beroligende effekt.