bolig hjem kreative løsninger

Mikala og Mark fandt et hjem med skæve vinkler og måtte tænke kreativt: Se de smarte løsninger her

Mikala og Mark valgte lejligheden med flest skæve vinkler og kringelkroge, ganske enkelt fordi den var hyggelig og ligger der, hvor de føler sig mest hjemme. For at få alt til at gå op, har de bygget tilpassede løsninger og fyldt de 76 kvadratmeter med kunst, genbrug og keramik.

Der skulle tænkes kreativt omkring planløsningen for at få værelser nok til alle, da familien overtog den gamle nørrebrolejlighed.

Kreativitet ligger heldigvis til parret, der forvandlede de oprindelige tre værelser til fire ved at bygge et soveværelse i hjørnet af stuen.

"Indgangspartiet til soveværelset er bygget af gamle svenske gulvbrædder, og vinduer og dør er også genbrug. Vi byggede med glas, så lyset fra stuens eneste vindue, der nu er i soveværelset, kunne nå ind i stuen," fortæller Mikala.

Men det var ikke kun et ekstra værelse, der skulle etableres. Væggene til entreen blev væltet for at få en større rumfornemmelse i stuen, og så har køkkenet fået den helt store omgang.

1.jpg
Til daglig driver Mikala og Mark børnehuset Kong Gulerod i Københavns Nordvestkvarter.

"Det gamle køkken havde været der siden byfornyelsen for 20 år siden og trængte til en opgradering. Vi rev det hele ned og pillede gulvet op. Mark lagde selv et nyt plankegulv, som vi efterfølgende malede i gule og hvide tern."

2.jpg
Sofaen har Mark selv bygget af lægter og birkefiner for at udnytte kvadratmeterne til fulde. Fra altanen er der udsigt over gården og den frodige mosaiske begravelsesplads i Møllegade, så der er et rigt fugleliv, man kan sidde i solen og nyde lyden af. Hørgardinet er fundet på DBA, og det lille tæppe foran døren er fra Ikea.

"Køkkenet har så mange skæve vinkler, så vi valgte selv at bygge vores køkken op, så det blev tilpasset rummet mest optimalt," fortsætter hun.

Selvgjort er altid velgjort

Mange af lejlighedens møbler er også hjemmebyggede, så de passer lige præcis efter ønsket til funktion og kvadratmeter.

3.jpg
Det gamle københavnerskab er fundet på DBA. De to døre, der leder ud til henholdsvis badeværelset og bagtrappen, var nye, plane branddøre, som de ikke syntes matchede lejlighedens charmerende fyldningsdøre, så Mikala pyntede dem med træfyldninger, lister og maling, så de nu harmonerer med resten.

"Vi er begge drevet af skabertrang og stor lyst til forandring. Det er sjældent en af os siger nej, hvis den anden får en idé. Måske er vi ikke helt enige fra begyndelsen, men vi finder altid et kompromis, som vi begge synes om."

4.jpg
De mønstrede ægyptiske fliser bliver brugt som bordskånere ligesom de flettede fra genbrug. Saltkar, peberkværn og lerkrukke er alt sammen fundet brugt.

"Nogle gange har vi måske været lige hurtige nok og bygget noget, som vi syntes var virkelig flot, men som ikke fungerede så godt i praksis, men så har vi revet det ned og forsøgt at bygge noget andet af de samme materialer. Vi vil dog fortsat hellere prøve noget af fremfor at gå og drømme om, at det kunne være bedre," forklarer Mikala.

5.jpg
De to fliser er antikke ægyptiske fliser købt hos Genbyg, og den lille flise med fisk er fra Notre Dame. Den store sølvske og skålene er fra genbrug. Kaffekrusene er købt i butikken African Touch, og træskeen har datteren Matilde snittet i sløjd.

Når de ikke selv bygger møblerne, er de oftest fundet i genbrug, for herhjemme bliver de patinerede og brugte overflader modtaget med kærtegn.

imagenmtlq.png
Et gammelt smukt skrivebord udgør familiens spisebord, og i skufferne er der plads til opbevaring af duge. Rundt om står to Eames skalstole, Niels Jørgen Haugesens X-Line stol og en taburet fundet i genbrug, som Mikala har malet ultramarinblå. Lampen hedder Benjamin og den er købt på lampe.dk. Det fine citronværk er lavet af Mark. Soveværelsets vægge har parret bygget op af gamle svenske gulvbrædder og genbrugte vinduer.

"Vi går ikke som sådan efter noget bestemt eller tænker over, om det vi falder for, passer ind i en bestemt indretningsstil. Vi er mere optagede af, om vi kan lide hver enkelt ting, men selvfølgelig også om det komplementerer eller skaber kontraster til det, vi allerede har," siger Mikala.

7.jpg
En klynge af parrets kunstneriske klenodier. Picasso-bogen øverst er fundet i genbrug, og den i midten er købt på Picasso-museet i Paris. De sammenrullede tegninger har Mark lavet, og i midten ligger hans fars gamle glasskærer. Det gullige keramikfad er drejet af pottemager Erik Bendtsen og dekoreret af Mark, og det sortmønstrede fad er fundet i genbrug.

Et hjem i evig forandring

De hvide vægge giver ro til lejlighedens mange farverige værker, hvoraf Mark selv har lavet de fleste inklusive mange af keramikværkerne.

8.jpg
I stuen er der blevet plads til både sofaområde og spiseplads, selvom et godt stykke af rummet blev inddraget til et soveværelse. Sofaen har Mark selv bygget af lægter og birkefiner. Værkerne over sofaen er begge skabt af Mark. Det runde sofabord med fransk flet er købt i Notre Dame og den store, lyse keramikvase har Mikala fundet i storskrald. Puderne er samlet gennem årene fra loppemarkeder og Ikea.

Parrets trang til forandring betyder også, at der ofte bliver rykket rundt og ryddet ud i sagerne, men keramikken, bøgerne og kunsthåndværk, der har affektionsværdi, får altid lov til at blive.

9.jpg
Soveværelsets vægge har parret bygget op af gamle svenske gulvbrædder og genbrugte vinduer. Både vinduerne og den gamle sprossede glasdør er fundet hos Genbyg, og karme og lister er købt hos Københavns Listefabrik. I soveværelset er der desuden bygget et skab fra gulv til loft af genbrugsmaterialer.

"Hver gang vi rykker rundt eller bygger noget nyt, tror vi altid, at nu bliver det ikke bedre eller hyggeligere, men så går der et halvt år, og så bliver vi bare trætte af at se på det samme. Så overbeviser vi hinanden om, at noget andet vil være meget bedre og undrer os over, hvordan vi overhovedet kunne leve med det der var," griner Mikala.

10.jpg
Den ternede potte oppe under loftet er lavet af pottemager Erik Bendtsen, der har en lille butik og værksted i Nybrogade i København. Den sort-hvide kande herunder er også drejet af Erik Bendtsen og dekoreret af Mark.
11.jpg
Ved indgangen til køkkenet er en smuk gammel hoveddør med lyserødt glas fra Genbyg blevet lavet om til en skydedør for ikke at tage for meget gulvplads.
12.jpg
Soveværelset i stuen er bygget så det passer præcis til parrets seng. Udover vinduerne ud mod stuen har de også etableret et gammelt vindue over sengen for at føre lyset igennem til entreen. Ansigtet, der ses gennem vinduet, er en træfigur, som har Mark har kreeret. Sengetøjet er fra AB Småland i Malmø.

Hvem, hvad og hvor?

Mikala Brunsvig er pædagog og ejer af Børnehuset Kong Gulerod i Københavns Nordvestkvarter. Mark Brunsvig er billedkunstner og komiker. Sammen har de børnene Karla Vilde (12), og Anna (14).

Lejlighed på 76 kvm i en ejendom fra 1889 på indre Nørrebro.

Oprindeligt en treværelses nu ombygget til fire værelser med soveværelse i stuen.

@brunsvigshus