kollerup gods have

Haven på Kollerup Gods var tilgroet og forsømt – men så flyttede Pia ind og forvandlede den

Med filosofien ”det skal være vildt men bundet sammen af noget stramt” har godsejer Pia Monique Selchau-Mark forvandlet en tilgroet herregårdshave til den smukkeste engelsk-inspirerede have fuld af farvestrålende stauder, niveauer og terrasser.

Da Pia blev gift med godsejer Niels Selchau-Mark og flyttede ind på Kollerup Gods i 1979, var det til en forsømt og tilgroet have, der primært bestod af et vildnis af senegræs, enebær og thujaer.

Uden den store forstand på haver, men inspireret af barndommens sommerferier i England, som ofte inkluderede besøg i engelske haver, begyndte Pia lige så stille at forvandle haven til en engelsk oase, og samtidig voksede passionen for haven.

1.jpg
Overskydende stauder graves op og pottes, så de kan plantes nye steder i haven.

"Min hovedfilosofi er at alle blomster skal passe sammen, der skal være noget vildt bundet sammen af noget stramt, og der skal være små og store linjer," siger Pia.

2.jpg
Krukker med lavendler pryder trappen op til terrassen foran stuen

"Hækkene og kanterne skal være snorlige, taksen skal klippes i organiske former, men i bedene må der gerne herske uorden og tilfældigheder."

En forsømt have forvandles

Det har været en lang rejse at få haven dertil, hvor den står i dag. Pia mener det er vigtigt at vente med at gå i gang, indtil stedet er klar til at modtage en. Man skal ikke bare gå i gang med at rydde det hele, men starte i det små og lade haven vokse frem.

3.jpg
Der er direkte adgang fra stuen til den østvendte terrasse, hvor morgensolen kan nydes.

Det første projekt var at etablere et rododendronbed på østsiden af huset, og i 1985 blev skrænten på sydsiden ryddet og inddelt i terrasser. Stensætningen langs terrasseinddelingen holder jorden på plads, så skrænten ikke skrider, og den er efterfølgende blevet tilplantet med alverdens stauder i alle former og farver.

4.jpg
Et tilbageblik til 1985, da terrassehaverne blev etableret

Et af de vigtigste elementer i terrassehaven er den store organiske taksformation, som opstod ved lidt af en tilfældighed. Oprindeligt blev der indkøbt 80 taksplanter af en speciel sort, som skulle vokse horisontalt og dermed dække den bare jord. Dog voksede de mere opad end horisontalt og efter mange år var de endelig blevet så store, at de kunne klippes. Taksen endte med at blive klippet i en flot organisk form, som i dag er blevet et af de mest bærende elementer i haven.

5.jpg
Pia har med en livslang havepassion forvandlet den tilgroede herregårdshave til en smuk engelsk-inspireret blomstrende have

Naturgenopretning

Tidligere har Pia gravet og flyttet en del rundt på planterne, men det gør hun ikke så meget mere.

"Graver jeg noget op, bliver det pottet, så andre kan få fornøjelse af det, eller jeg finder anvendelse til planterne et andet sted," siger hun, og tilføjer at problemet med nogle stauder er, at de frøformerer sig helt vildt, spreder sig hurtigt og derved er svære at kontrollere.

6.jpg
Mange af havens planter tiltrækker et rigt insektliv. Her er det sommerfuglen nældens takvinge der nyder godt af stjerneskærmens nektar.

Udover de smukke bede og store plæner rummer haven også store vilde arealer, der er til gavn for både insekter og dyreliv.

7.jpg
Pia bruger ikke meget tid på at sidde stille i haven, da hun ikke kan lade være med at arbejde. Sker det en sjælden gang, er et af hendes favoritspots den lille terrasse under karnappen, hvorfra hun har udsigt over terrassehaven, plænen, voldgraven og Kollerup enge. Puderne er fra Madam Stoltz.

Disse arealer indeholder blandt andet en stor samling af reliktplanter, levende fortidsminder, som har været på stedet i flere hundrede år, og biologer har indsamlet bevaringsværdige frø i haven, som nu bliver opbevaret til eftertiden i en frøbank på Svalbard.

8.jpg
En sommerbuket og fine støbejernskogler til fyrfadslys. Koglerne fås hos bybrorson.dk

Biodiversiteten er i dag også et vigtigt element på Kollerup, både med et storstilet naturgenopretningsprojekt langs Kollerup å og de planter, der bliver plantet i haven, som skal tiltrække et rigt insekt- og dyreliv.

9.jpg
I det lille kampestenshus kan man søge ly for vind og vejr. Puder og plaider er fra Madam Stoltz og Sika-Design har lignende stole.
10.jpg
Blåregnen er med tiden vokset igennem krukken, og rundt om har de blå stjerneklokker fået lov til at brede sig.
11.jpg
I havehuset er der naturligvis dækket op på blomstret stel.
12.jpg
Det lille kampestenshus har været i haven i flere hundrede år. Rygtet siger, at det oprindeligt har været brugt som en lille skole.
13.jpg
Det gamle cafésæt afslutter terrassehaven, og bagved fortsætter haven ind til det vilde område med frugttræer, vilde blomster og planter. Puderne er fra Madam Stoltz og den gamle franske melsæk har Pia fundet på et loppemarked.
14.jpg
En smuk symfoni af kongelys, akelejer og roser
15.jpg
Stentrappen forbinder terrasserne med huset og plænen. Ved at lade lodden løvefod vokse ind over trappetrinene får haven et vildt udtryk, selv om det er i stramme rammer.
16.jpg
Det runde staudebed på østsiden af huset er et smukt sammensurium af alle Pias yndlingsstauder.

Besøg Kollerup Gods

Haven er lejlighedsvis åben for besøgende. Ved overnatning i gartnerhuset er der fri adgang til haven. Se mere på @haven.paa.kollerup.gods

Hvem, hvad og hvor

Pia Monique Selchau-Mark, 68 år, godsejer og kunstner har den smukke have på 4 ha ved Kollerup Gods ved Hadsten.